De Slag aan de Boyne: Katholiek versus protestant!

De eeuwenlange strijd tussen de protestanten en katholieken in Ierland is in de rest van Europa niet onopgemerkt gebleven. Zeker de beruchte jaarlijkse Oranjemarsen in Noord-Ierland, die regelmatig in rellen uitmonden, zijn bij de meesten van ons wel bekend. Wat niet iedereen weet, is dat aan deze Oranjemarsen een veldslag ten gronde ligt. De Oranjeorde herdenkt elk jaar rond 12 juli de Slag aan de Boyne.

De Boyne is een rivier die ten noorden van Dublin door het glooiende landschap slingert. Wie de vredige natuur ziet van de Boyne Valley kan zich niet voorstellen dat er hier ooit een bloedige veldslag gehouden werd.

Slag aan de Boyne
De vredige Boyne (Foto: Tourism Ireland)

Katholiek versus protestant

Op zo’n vijf kilometer van het stadje Drogheda kwam het in 1690 tot een veldslag tussen de protestantse koning-stadhouder Willem III en de katholieke Jacobus II. Enkele jaren daarvoor had Willem de Engelse troon overgenomen van Jacobus. Saillant detail is dat Jacobus de schoonvader was van Willem III.

Jacobus was het met deze machtsovername helemaal niet eens en vluchtte naar Frankrijk om steun te zoeken bij Lodewijk XIV. Vanuit Frankrijk maakte hij met zijn legers de oversteek naar Kinsale, om Ierland te heroveren op Engeland. Uiteraard waren de Ierse katholieken hier dolblij mee, want zij waren niet zo happy met de protestantse Willem op de troon. Het doel van Jacobus was om vanuit een heroverd Ierland de oversteek naar Schotland te maken en om zo Engeland terug te veroveren.

Een vluchtende Jacobus II

Willem III had eigenlijk weinig zin om af te reizen naar het in zijn ogen onbeschaafde Ierland, om de opmarcherende Jacobus een halt toe te roepen. Het was sowieso een roerige tijd in Europa en Ierland had niet de hoogste prioriteit. De dreiging van Jacobus was echter zo reëel, dat hij toch maar de oversteek maakte.

Toen Willem op de vooravond van de slag ook nog eens geraakt werd door een vijandelijke kogel, leek het er even gunstig uit te zien voor Jacobus en zijn legers. Het gerucht verspreidde zich al heel snel door Europa dat Willem omgekomen was, maar de volgende ochtend bleek de koning weer vief en wel in het zadel te zitten!

Ondanks dat Willem zijn belangrijke maarschalk Schomberg in de slag verloor, wist hij toch zoveel dreiging over te brengen naar zijn tegenstander, dat de legers van Jacobus in paniek raakten en zich terugtrokken. Aan Jacobus zelf hadden ze ook niet veel, die vluchtte naar Dublin waar hij mopperde over de Ieren die hem naar eigen zeggen in de steek hadden gelaten. Dit werd hem uiteraard niet in dank afgenomen door de verslagen Ieren!

De Slag bij de Boyne had veel gevolgen voor Ierland, dat in de eeuwen daarna de overheersing door de Engelse troon pijnlijk voelde. Vandaar dat de Ieren het jaarlijkse feestje van de Noord-Ieren met grote regelmaat verstoren en de Oranjemarsen vaak op rellen uitlopen.

Battle of the Boyne Bezoekerscentrum

Niet alleen voor Ieren is een bezoek aan het slagveld de moeite waard, ook voor ons Nederlanders is het een belangrijk stukje geschiedenis. Het was immers de Nederlandse Willem III die een einde maakte aan de troonaspiraties van zijn schoonvader?

In het bezoekerscentrum wordt gedetailleerd verteld over deze slag, die zo belangrijk was voor Ierland. Het museum is gehuisvest in een oud landhuis wat extra sfeer er aan geeft! Er is een ommuurde tuin en er zijn diverse wandelingen, zodat je het slagveld kunt bezoeken. Regelmatig wordt de geschiedenis nagespeeld en waan je jezelf weer even terug in de tijd!

Praktische informatie: Entree is € 5,00 (kortingen mogelijk). Er is een parkeerplaats, er zijn toiletten en er is een tea room bij het bezoekerscentrum.
Vanuit Drogheda gaat er om 11.15 en 14.45 uur een bus naar het bezoekerscentrum. Vanuit Dublin gaan er treinen naar Drogheda.

Het bezoekerscentrum van de Slag aan de Boyne, waar regelmatig de geschiedenis herleeft! (Foto: Tourism Ireland)

In de omgeving

Een bezoek aan het Battle of the Boyne-gebied kan prima gecombineerd worden met een van de vele andere bezienswaardigheden in de omgeving. Wat dacht je van:

Slag aan de Boyne
De grafheuvel van Newgrange (Foto; Tourism Ireland)

Kortom, een bezoek aan de regio van de Slag aan de Boyne is zeker de moeite waard! Ben jij er al eens geweest?

3 gedachten over “De Slag aan de Boyne: Katholiek versus protestant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *