Sligo: groene buffer tussen noord en zuid

Je hoort niet veel Ierland-vakantiegangers die hun vakantieweek in Sligo doorbrengen. Toch is deze county te mooi om helemaal links te laten liggen. Het glooiende landschap vormt een groene buffer tussen het ruige Donegal in het noorden en de toeristische counties Connemara, Clare, Cork en Kerry in het zuiden. Maar wat kun je zoal doen in Sligo? 

Eerlijk is eerlijk, ik zal niemand, die voor het eerst naar Ierland gaat, adviseren om een week lang in Sligo te zitten. Daarvoor zijn er veel mooiere plekjes in Ierland! Maar wie zowel Connemara als Donegal wil zien, kan prima een dag of twee in Sligo doorbrengen! Nog wel meer natuurlijk maar tenzij je drie weken naar Ierland gaat, kun je in twee dagen een goede indruk krijgen van “Yeats country”!

Sligo
Het stadje Sligo is niet heel bijzonder maar toch een aangenaam stadje. De leukste winkels (inclusief een Penneys, de Ierse Primark!) zitten in O’Connell Street, iets ten westen van de oude abdij, die in 1253 werd gesticht. De stad is nauw verbonden met de dichter W.B. Yeats. In Sligo staat dan ook het Yeats Memorial Building, waar de Yeats Society en de Sligo Art Gallery in gevestigd zijn.
Afgelopen juni is er een (jaarlijks terugkerend) meerdaags festival geweest met allerhande activiteiten rond Yeats.
In Sligo bevinden zich enkele leuke pubs, zoals de gezellige pub Shoot the Crows, de naam alleen al! In deze pub wordt regelmatig livemuziek ten gehore gebracht.

Het zandstrand van Rosses Point
Het zandstrand van Rosses Point

Dagje strand
Er bevinden zich enkele mooie stranden in de buurt van Sligo. De bekendste is het langgerekte zandstrand van Strandhill, vlakbij Knocknarea. met het gezellige badplaatsje erbij. Hier worden ook surflessen aangeboden, leuk als je een actief dagje wilt plannen!
Om te zwemmen kun je echter ook prima in Rosses Point terecht, weliswaar wat kleiner maar een prima strand. Vanaf hier heb je ook prachtig zicht op de Ierse Tafelberg: Benbulben.

Benbulben en Glencar
De heuvel Benbulben kun je niet missen als je door Sligo rijdt. Deze typisch gevormde tafelberg is uiterst herkenbaar en…te beklimmen! De wandeling begint in bebost gebied, maar hogerop heb je prachtig uitzicht met panoramische beelden van Donegal Bay en zelfs de Slieve League kliffen, mits het weer natuurlijk meewerkt!
Om hier te komen neem je vanaf Sligo de N15. Volg deze voor 8 km, tot je het dorpje Drumcliff bereikt. 1.6 km. na het dorp staat er een afslag aangegeven ‘Barnaribbon’ (let op! Niet verwarren met de eerdere zijweg naar Glencar!), te herkennen aan de prachtige cottage op de hoek. Volg de weg rechtdoor, tot de weg een bocht naar rechts maakt; hier ga je juist links. Dit brengt je bij het startpunt van de wandeling. Trek voor de wandeling ca. 1,5 uur uit (4 km). De route is met rood aangegeven.

Het prachtige meer van Glencar, omringd door de heuvels van Sligo
Het prachtige meer van Glencar, omringd door de heuvels van Sligo

Ten oosten van Drumcliff liggen Glencar Lake en Glencar Falls (overigens niet te verwarren met het dorpje Glencar op de Ring of Kerry!). De waterval is, zeker als het geregend heeft, spectaculair en enigszins mystiek. Aan het meer zijn prima parkeerplaatsen en picknickbankjes. Tip! Sla in Sligo een heerlijke lunch in zodat je aan de oevers van dit rustieke meer, met uitzicht op Benbulben, kunt picknicken!
Ook voor Glencar neem je vanaf Sligo de N16 richting Enniskillen, vervolgens kun je na ca. 14 km de haakse weg linksaf inslaan; Glencar staat hier met een bruin bordje aangegeven. Kom je vanaf Drumcliff of Benbulben, kun je ook daar richting Glencar.

Knocknarea
Benbulben is de bekendste heuvel in Sligo, maar Knocknarea is een prachtig alternatief om te beklimmen! De klim duurt ca. 45 minuten, waarna je vanaf de top een schitterend uitzicht hebt over het prachtige strand van Strandhill. De parkeerplaats waar vandaan de wandeling start, staat keurig aangegeven. Je komt hier vanuit Sligo door de R292 naar Strandhill te nemen, en dan 8 km buiten Sligo bij het kerkje linksaf te slaan, deze weg te volgen tot er eenKnocknarea Mountain bordje naar rechts staat voor Knocknarea. Na het passeren van het gehuchtje staat er weer een bordje naar rechts, waarna de parkeerplaats 300 meter verderop is.
Op de top staat Maeves Cairn, een enorme grafheuvel, 5000 jaar oud, waar koningin Maeve van Connacht begraven zou zijn, te paard en in vol ornaat met het noorden (haar vijanden, Ulster) in het vizier. We kunnen niet ontkennen dat de Ieren wel gevoel voor stijl hebben! In ieder geval is dit een interessant stukje oudheid wat de wandeling, die over prima paden gaat, meer dan waard is!

 

Dit alles is nog maar een greep uit de vele mogelijkheden in Sligo, uiteraard valt er nog veel meer over te zeggen maar dat bewaren we graag voor een volgende keer! We sluiten in ieder geval af met een toepasselijk gedicht van Yeats over ‘Innisfree Island’ één van de eilanden in Lough Gill.

The Lake Isle of Innisfree
I will arise and go now, and go to Innisfree,
And a small cabin build there, of clay and wattles made;
Nine bean-rows will I have there, a hive for the honey-bee,
And live alone in the bee-loud glade.

And I shall have some peace there, for peace comes dropping slow,
Dropping from the veils of the morning to where the cricket sings;
There midnight's all a glimmer, and noon a purple glow,
And evening full of the linnet's wings.

I will arise and go now, for always night and day
I hear lake water lapping with low sounds by the shore;
While I stand on the roadway, or on the pavements gray,
I hear it in the deep heart's core

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *