Tory Island: Authentiek eiland met een koninklijk tintje!

De kleine boot stampt behoorlijk op en neer als we het kleine haventje van Magheraroarty uitvaren richting Tory Island. De golven van de Atlantische Oceaan komen rechtstreeks op deze punt van Donegal af en laten de ferry dansen op de golven. Voor wie er niet goed tegen kan, is de 50 minuten durende overtocht een behoorlijke beproeving. Wie echter geen last van zeeziekte heeft, kan genieten van de frisse wind, het opspattende water en het streepje land (met vuurtoren) dat steeds dichterbij komt. 

Tory Island ligt zo’n 12 kilometer uit de kust. In tegenstelling tot veel andere Ierse eilanden, lijkt het aantal toeristen op deze ferry ver in de minderheid. Dat blijkt ook wel bij aankomst, als het gros van de opvarenden door eilandbewoners hartelijk wordt ontvangen. Ons als toeristen wacht echter een even warm welkom: de koning van Tory staat ons namelijk op te wachten om ons persoonlijk welkom te heten!

Patsy Dan Rodgers Tory Island
Patsy Dan Rodgers, de ongekroonde koning van Tory Island

Laatste koning van Ierland

Patsy Dan Rodgers, de huidige koning van Tory Island, wordt wel gekscherend ‘de laatste koning van Ierland’ genoemd. Zijn functie is echter puur symbolisch want, ondanks dat hij door de 150 inwoners van het eiland verkozen werd, heeft hij verder geen werkelijke macht. Het is echter een kleurrijk figuur, die ons vol trots vertelt over ‘zijn’ eiland!

Als hij hoort dat we een weblog over Ierland hebben, is hij razend enthousiast. ‘Schrijf maar veel over Tory’, zo draagt hij ons op. ‘Het is goed voor ons als de mensen horen hoe mooi ons eiland is!’. Met weidse armgebaren wijst hij ons van alles op het eiland aan, zoals de galerie. Daar ontdekken we later dat deze vol hangt met schilderijen van zijn hand en blijkt deze ongekroonde koning een prima schilder te zijn! Daarnaast schijnt hij ook nog prachtig accordeon te spelen in de plaatselijke pub, hoewel we dat helaas niet mee maken.

Update september 2019: Helaas is ons het trieste bericht ter oren gekomen dat Patsy Dan Rodgers vorig jaar oktober in Dublin is overleden. Er is tot op heden nog geen nieuwe koning van Tory.

Tory Island West Town
West Town op Tory Island, waar de ferry ook arriveert.

Rode bankjes

Omdat we de middagboot weer terug nemen is onze tijd een beetje beperkt en houden we het bij een wandeling over het eiland. Op een plattegrondje zien we dat rechts de mooie kliffen liggen, dat daar zeehonden en puffins te zien zouden zijn dus welgemoed gaan we op pad.

De boot komt aan in het westelijke gehucht: An Baile Thiar. Het eiland is echter maar zo’n 5 kilometer lang dus al snel zien we ook het oostelijke dorp liggen: An Baile Thoir. Er loopt alleen één rechte weg over het eiland, waar voor de toeristen prachtige rode bankjes geplaatst zijn.

Sowieso straalt het eiland iets heel prettigs uit. Het oogt goed onderhouden (de rode bankjes glimmen in de zon!), het eiland is erg overzichtelijk en bovenal is het er ontzettend rustig! De groepen toeristen die je op veel andere Ierse eilanden aantreft, ontbreken hier gewoon. We lijken de enigen die deze smalle landweg af wandelen, al komen we later nog wel wat mensen tegen.

Tory Island rode bankjes
De rode bankjes glimmen in de zon!

Kliffen en puffins

Al snel bereiken we de steile kliffen aan de noordoostkant van het eiland. Steile wanden rijzen recht omhoog, met een diepblauwe zee in de diepte onder ons. We speuren het water af naar zeehonden (die hier zouden moeten zijn), maar helaas laten zij zich vandaag niet zien. Het doet niets af van de schoonheid van dit stukje natuur; het is hier prachtig!

Ierland Donegal Tory Island
De prachtige kliffen op Tory Island

Wel is het opletten geblazen; de klifrand is niet afgebakend dus het is zelf goed uitkijken dat je niet te dicht bij de rand komt! We lopen door het gras een stukje verder, dalen af naar een strandje vol witte keien en klimmen weer omhoog. Als we over de laatste klifrand kijken, zien we in de diepte onder ons talloze puffins op het water drijven! Deze koddige papegaaiduikers staan al een jaar of acht op mijn verlanglijstje om te spotten dus nu zie ik ze dan eindelijk!

Helaas begeeft de batterij van onze camera het net en zijn ze te ver weg om met onze mobiele telefoon te fotograferen. Dan deze beelden maar goed op ons netvlies prenten!

Donegal Ierland Tory Island

Puur en authentiek

Als we iets meer tijd hadden, zouden we naar de top van het klif kunnen lopen, waar zich de ruïne van een fort bevindt. Maar de klok tikt door dus we lopen weer terug richting de boot. Het oostelijke dorp, dat we weer passeren, is nog heel authentiek, met oude cottages. Je hebt hier niet veel fantasie nodig om je voor te kunnen stellen hoe hard het leven voor de eilandbewoners was.

Het westelijke dorp is levendiger en verder ontwikkeld, met modernere huizen, een supermarkt, een hotel annex bar, de voornoemde galerie en natuurlijk alle bedrijvigheid rondom te haven. Zouden we meer tijd gehad hebben, dan zouden we nog verder naar het westen gelopen zijn, waar de (inmiddels geautomatiseerde) vuurtoren staat.

Tory Island
Tory Island straalt rust en authenticiteit uit.

Wie Tory Island bezoekt, komt vooral voor de rust en voor de pure, authentieke sfeer op het eiland. Hier staan geen paardenkoetsjes klaar bij de haven om toeristen rond te rijden. De voertaal op het eiland is Gaelic, al spreekt men inmiddels prima Engels! Wie naar Tory Island komt, heeft écht het gevoel op een eiland te zijn, ver van de drukte van het vasteland.

Met enige tegenzin stappen we halverwege de middag dan ook weer aan boord om de hoge golven weer te trotseren! Tory Island maakte indruk en we komen hier ongetwijfeld nog wel een keertje terug!

Tory Island is te bereiken per ferry vanaf Magheroarty Harbour. Alleen al de rit naar de haven is prachtig, zeker als je voor de kustweg over Bloody Foreland rijdt! Bij het havenkantoor is een tearoom waar je onder het genot van een hapje en drankje kunt wachten op de boot.
Op deze website vind je de vaartijden. Een retourticket kost € 28,00 p.p.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *