Vijf dingen die je niet mag missen in Glengarriff!

Het gezellige, toeristische dorpje Glengarriff is heel strategisch gelegen. Vanaf hier kun je de diverse schiereilanden aan de westkust bezoeken, zoals Beara, Iveragh, Mizen Head en Sheeps Head. Wie het verderop gelegen Kenmare of Killarney te druk en te toeristisch vindt, kan dan ook prima terecht in Glengarriff! 

Glengarriff doet heel gezellig en levendig aan, met winkels, restaurants, hotels en omringd door een prachtige omgeving! Deze vijf dingen in en rond Glengarriff mag je niet missen!

1. Ring of Beara
We raken er maar niet over uitgesproken: het mooie Beara schiereiland! Onze persoonlijke favoriet in Ierland…hier vind je stille weggetjes, bloeiende fuchsia, eilanden, kliffen, verlaten stranden, authentieke dorpjes, traditionele pubs…alles wat Ierland zo mooi maakt! De rondrit over dit schiereiland begint bij Glengarriff en is ca. 140 km. lang. Vergeet zeker de prachtige Healy Pass niet! Ook het mooie Bere Island is een bezoekje waard!

Lunchtip: Doe in het stadje Castletownbere inkopen voor een picknick: de supermarkt verkoopt verse broodjes, yoghurts, fruit… Vervolgens rij je 12,5 km. door in de richting van Allihies, tot je aan je linkerhand een beschutte baai ziet en een weggetje naar links met een bordje ‘Beara Shore Angling’. Rij dit weggetje in en je vindt een perfecte picknickplaats, aan een oude stenen pier die het water in loopt. Fotogeniek plekje! 

Prachtig uitzicht vanaf de Healy Pass
Prachtig uitzicht vanaf de Healy Pass

2. Garnish Island
Garnish Island ligt in de baai voor Glengarriff en hier vind je weelderige tuinen, zoals de Italiaanse tuin met oude bonsai-achtige bomen. Er zijn tempels en je kunt een oude Martello-toren zien. Tijdens de boottocht naar het eiland zie je meestal zeehonden op Seal Island liggen!
Boottocht plus entree op het eiland kost € 14,00 (vraag bij je B&B/hotel of er via hen kortingen mogelijk zijn).
Kies voor de Blue Pool-boten; deze zijn meer open dan de boten van Garnish Island Ferries.

Garnish Island
Garnish Island

3. Bamboo Park
Wie wel een tuin wil bezoeken maar niet naar Garnish Island wil, kan ook de keuze maken voor het Bamboo Park. Dit ligt langs de weg van Glengarriff naar Bantry en is herkenbaar aan de grote Japansachtige poort bij de ingang. Je vindt hier niet alleen allerlei soorten bamboe maar ook andere mooie struiken, zoals weelderig bloeiende rododendrons. Het huidige park is gebaseerd op het grootste bamboepark in Europa: het Bambouseraie in Zuid-Frankrijk. Let ook op de 13 oude stenen pilaren; het is onbekend hoe oud deze zijn en waar ze voor dienden, maar ze zorgen wel voor een mooi plaatje!
Er is een tearoom en een winkel bij het park. Entree is € 6,00, kinderen zijn gratis en er zijn diverse kortingen. Gratis parkeren.

4. Via Priests Leap naar Kenmare
Pas op: dit is alleen voor hele dappere toeristen die weten hoe ze moeten autorijden! Kom je vanuit Bantry, dan vind je vlak na Ballylickey tweemaal een afslag naar rechts (deze komen beide op hetzelfde punt uit), richting Coomhola en Kilgarvan. In Coomhola sla je bij het witte huis op de hoek linksaf en vervolgens weer rechtsaf, richting Priests Leap. En dan begint het…. Een geitenpad door de bergen, met echt schitterend uitzicht! Je kunt alleen maar hopen dat je geen tegenliggers tegenkomt; er zijn wel uitwijkmogelijkheden maar die zijn niet heel dik gezaaid. Maar o, wat is dit een mooie route!

Alleen voor de dappere toerist: de Priests Leap Pass tussen Glengarriff en Kenmare
Alleen voor de dappere toerist: de Priests Leap Pass tussen Glengarriff en Kenmare

5. Shopping!
Dat Glengarriff voor een groot deel van het toerisme leeft, is te merken aan de grote toeristenwinkels in het dorp. Quills is in een prachtig pand gevestigd, dat haast een beetje Zwitsers aan doet! Schuin aan de overkant zit de even grote Glenaran Irish Market. In deze winkels vind je de prachtige Avoca-shawls, warme Ierse truien, muziek, de -toch mooie- Guinnessmerchandise en heel veel andere souvenirs.

Overnachten
Zoek je een rustig, afgelegen B&B in het midden van de prachtige natuur, dan is Magannagan Farm een aanrader! Je vindt dit B&B op de weg naar Adrigole, ca. 4 km. buiten Glengarriff.
Wil je iets meer in de bewoonde wereld zitten, dan is Island View House (wat zijn de Ieren toch goed in het bedenken van originele namen!!) een leuk B&B op loopafstand van Glengarriff.

Het is ook zeker te overwegen om langere tijd in Glengarriff te blijven; vanuit hier kun je genoeg dagtochten maken en bespaar je jezelf het steeds weer inpakken en rondreizen. Ik heb ooit overnacht in een Dalewood Holiday Home, wat ook erg leuk is! Een knus park in het midden van het dorp, met een mooi, ruim interieur! Prijzen variëren tussen € 350 en € 500 per week (tot zes personen).

7 gedachten over “Vijf dingen die je niet mag missen in Glengarriff!

 1. We zijn afgelopen Maart per ongeluk op de priests leap tercht gekomen, en het was inderdaad schitterend om te rijden :). We gaan het zeker nog eens “expres ” doen

   1. zeker weten zijn we er veilig overheen gekomen, en inmiddels hebben we hem al weer een paar keer gereden, Deze zomer Aspenhouse gehuurd ( september 2018 ) in Glengariff , dus ook dan zullen we er weer een paar keer langs komen 🙂

 2. Vanuit Glengarriff naar Kenmare rijdend, kom je na de tunnels aan de linkerkant van de N71 Molly Gallivan’s tegen waar je na een snuifje geschiedenis een lekker bakkie thee kan doen.( http://mollygallivans.com/ )
  Als je dan verder gaat richting Kenmare kom je na een paar kilometer aan de rechterkant een bord tegen richting Domagorteen en een bruin bord naar Heritage Park. In dit Bonane Heritage Park is een grote concentratie historische bouwsels. ( http://www.bonaneheritagepark.com/index.htm ) Als je deze afslag te laat gezien heb, raak niet in paniek een stukje verder vlak voor de Weavers Shop is nog een afslag en zelfs een een wat betere weg, die je ook kunt nemen als je de Priest Leap van de andere kant af wil benaderen om een heel ander uitzicht te genieten.

  Als je van echt avontuurlijk autorijden houdt, neem dan zo’n 800 meter na Molly Gallivan de weg aan de linkerkant naar Gortnabinny. Je gaat de bergen over dus bij de y-splitsing de rechtervork aanhouden, dat weggetje met het gras in het midden. (De andere vork komt na zo’n 5 kilometer bij een boerderij uit.) Je zult af en toe een stukje achteruit moeten rijden om een tegenligger door te laten. Uiteindelijk kom je aan de andere kant van de berg uit bij een kruispunt, steek die over en je komt na zo’n 150 meter bij de R571van Castletownbere naar Kenmare. Opgepast dit is in vergelijking met wat je net gedaan hebt, een drukke weg en er wordt behoorlijk hard gereden.
  Doe onderweg vooral rustig aan, geniet van het uitzicht en stop rustig onderweg om foto’s te maken. Als je locals tegenkomt zullen die altijd een praatje met je aanknopen en adviezen geven wat er nog meer te zien is. Met regen is het niet aan te bevelen omdat het uitzicht beroerd is en het autorijden niet leuk meer.

 3. Een andere mooie dagtocht vanuit Glengarriff is naar Gougane Barra. ( http://www.coillteoutdoors.ie/index.php?id=171&rec_site=88 ) Een meer met op een eilandje het kerkje van St Finbarr in een prachtig serene omgeving. Het verderop gelegen Staatsbos met uitgezette wandelingen is toegankelijk met de auto, maar men dient met munten (€ 5,00) een afsluitboom te bewegen om toegang te verkrijgen.
  Gougane Barra is vanuit Glengarriff (zo’n 33 km) via Ballylickey makkelijk te bereiken via een goed begaanbare weg R584 en staat daar middels bruine borden aangegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *