Wat is er te doen in Cork?

Over de stad Cork zijn de meningen van toeristen verdeeld. Sommigen vinden het een leuke, gezellige stad, anderen knappen af op de wat grauwe uitstraling van de een na grootste stad van de Ierse Republiek. Omdat de stad toch ook leuke plekjes kent, delen we vandaag onze tips met jullie!

Het centrum van Cork is heel compact en je vindt er genoeg leuke winkels! ‘s Zomers vind je her en der straatartiesten en er zijn zelfs enkele terrasjes te vinden! Welke bezienswaardigheden zijn de moeite waard?

Cork City GaolCork City Gaol
Deze oude gevangenis is vanuit het centrum te bereiken via een prettige wandeling langs de Lee. Het gebouw en de historie van de City Gaol hebben beide veel weg van de Dublinse Kilmainham Gaol; ook hier betreft het een reformed prison. Zelf vind ik de historie van Kilmainham indrukwekkender maar het bezoek aan Cork City Gaol leuker, omdat je hier op eigen gelegenheid rond kunt lopen en omdat de geschiedenis tot leven wordt gebracht door wassen beelden door het hele museum. Zo zie je de gevangenisdirecteur achter zijn bureau zitten, zie je de bewakers bovenaan de trap staan en jonge gevangenen in de cel zitten. Aan het eind wordt er nog een audiovisuele voorstelling gehouden. Vanuit het museum heb je een prachtig uitzicht over de stad.
Cork City Gaol, Convent Ave, Sundays Well, Cork. Entree € 8,00. 

Cork English Market
English Market

English Market
Een leuke, overdekt marktje in het centrum van Cork. Hier vind je stalletjes waar ze diverse soorten etenswaren verkopen. Misschien als toerist niet zo handig om inkopen te doen maar toch wel leuk om even langs te lopen of om een goedkope lunch te hebben!
English Market, Grand Parade, Cork

Cork Butter Museum
Cork speelde in het verleden een belangrijke rol in de boterhandel van Ierland. Vanuit hier werd boter geëxporteerd naar onder andere West-Indië, Spanje en Nederland. De Corkse boter was erg populair vanwege haar uitstekende kwaliteit en bracht zodoende een zekere welvaart naar Cork.
Dit alles wordt in het museum beschreven, het proces van boter maken wordt uitgelegd en je vindt er nog een duizend jaar oude klomp boter!
Cork Butter Museum, O’Connell Square, Shandon. Entree: € 4,00.

Shandon Church
Iets verderop vind je Shandon Church. De toren van deze kerk werd vaak ‘Four Faced Liar’ genoemd, omdat de vier wijzerplaten niet exact dezelfde tijd aan gaven. De toren kun je beklimmen en halverwege mag je zelf het klokkenspel bedienen! De beloning voor de klim is een panoramisch uitzicht over Cork en omgeving!
Ook het wijkje rond Shandon Church is leuk om doorheen te slenteren.
Shandon Church/St. Annes Church, Church Street, Shandon. Entree: € 5,00.

Cobh Cork

 

Wil je een leuk dagtripje vanuit Cork maken? Huur dan een fiets in Cork en fiets van Cork naar Cobh.

 

 

The Mutton Lane Inn
The Mutton Lane Inn is één van de oudste pubs van de stad en heel gezellig! Je vindt deze authentieke pub, waar géén tv is maar wel vaak goede livemuziek, vlakbij de English Market.
3 Mutton Lane, Cork

Op een zonnige dag…
Ben je in Cork en schijnt de zon? Langs de oevers van de Lee is een heel trendy terras waar je heerlijk kunt zitten! Op het stukje kade tussen Lapps Quay en Custom House Quay zit je op een mooi plekje langs het water!

Guinness Jazz Festival
Van 23 tot 25 oktober is het Guinness Cork Jazz Festival, een groot, internationaal jazzfestival! Heel Cork wordt tijdens deze dagen overspoeld met jazz en het leuke is, dat de meeste optredens gewoon gratis zijn! Er treden zelfs nog Nederlandse streetbands op! Droom je zelf van een carrière als jazz singer? Op zaterdag 24 en zondag 25 oktober kun je auditie doen en krijg je tips en adviezen van een deskundig panel!

 

Een gedachte over “Wat is er te doen in Cork?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *