Audiotour Dublin: de Vikingen en de Middeleeuwen

Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van wandelingen met een gids. Waar ik het liefst nog wat langer zou rondkijken en foto’s zou maken, moet ik haasten omdat de gids-met-groep al verder gaat en bij saaie verhandelingen sta ik dan wat ongeduldig te wachten omdat ik het onderwerp niet zo interessant vind. Een ideale oplossing is een audiotour: je bepaalt zelf hoeveel tijd je ergens besteedt! En kom je halverwege in tijdnood, ga je de volgende dag toch gewoon verder? 

De app ‘Dublin PocketGuide’ biedt diverse audiotours aan in de Ierse hoofdstad. Dublin leent zich, met haar rijke geschiedenis, dan ook uitstekend voor zo’n tocht en het is dan ook moeilijk kiezen welke route we gaan doen. Uiteindelijk valt de keuze op ‘Viking and Medieval Dublin’; herinneringen aan deze roemruchte periode wil ik graag terugvinden in de stad! In het hostel, waar wifi is, download ik de route en ga ik op stap.

Bezienswaardigheden
De route begint bij Long Stone, een replica van een oude Vikingensteen met het gezicht van Ivor, een Viking die Dublin bestuurde in de 9e eeuw. Vanaf hier loop je een route van 4 kilometer, waarbij je allerlei interessante plaatsen bezoekt. Zo staat de Campanile van Trinity University op het programma, waarna je via St. Andrews Church en het beeld van Molly Malone naar Dublin Castle en Christ Church Cathedral loopt.
Bij Cornmarket zie je nog enkele restanten van de oude stadsmuur, die verder nagenoeg helemaal verdwenen is. De Liffey was een natuurlijke verdedigingsbron aan de noordzijde van de middeleeuwse stad; de andere drie zijden werden beschermd door de dikke stadsmuren. Je krijgt een boeiend inkijkje in deze verdedigingswerken van de stad, inclusief stadspoorten met kanonnen.

De Dubliners zijn niet erg enthousiast over Dublin Castle, mede omdat Vrouwe Justitia met haar rug naar de stad staat!
De Dubliners zijn niet erg enthousiast over Dublin Castle, mede omdat Vrouwe Justitia met haar rug naar de stad staat!

Voordat je de Liffey oversteekt kom je langs de oudste pub van Ierland, de pub Brazen Head. Dit is officieel een pub vanaf 1688, hoewel er al een soort pleisterplaats was vanaf de 12 eeuw. Hoewel er ook bronnen zijn die dit tegenspreken, omdat indertijd de rivier Liffey een stuk breder was en de locatie van Brazen Head dus onder water zou staan, gaan we er toch vanuit dat deze pub héél oud is!

We steken de Liffey over via Father Matthew Bridge, vernoemd naar een geestelijke die een verwoede strijd tegen alcoholisme voerde. En dat in Ierland…wat een dappere man! Deze brug is de oudste van Dublin, en voor het bouwen van deze stenen brug, was dit ook de eerste oversteekplaats over de Liffey.

Aan de noordzijde van de Liffey bezoeken we nog een kerk, lopen we langs het Four Courts en steken we even later O’Donovan Bridge weer over richting de zuidkant. Hier zien we het glazen gebouw van de Dublin Council, de oude vismarkt van Dublin, een sculpture van een Vikingenboot, Isolde’s Tower en eindigt dan op Parliament Street. Vanaf hier loop je zo Temple Bar in voor een welverdiende pint of kun je via Dame Street weer teruglopen naar het beginpunt.

De route
De route bekijkt diverse oude abdijen en tussen de bezienswaardigheden door krijg je nog allerlei uitleg te horen over o.a. de Vikingen, de kerkklokken, de pest, de Liffey en een aantal andere interessante feitjes.

Naast de bezienswaardigheden staan er langs de route ook icoontjes voor restaurants en café’s, zodat je direct ziet waar je een versterkend drankje kunt bestellen om je voeten even rust te geven! De pub Brazen Head is hiervoor een aanrader! Deze pub is ook erg leuk om ‘s avonds een hapje te eten hoewel het dan wel erg zoeken naar een plekje is!

Let op! Het standbeeld van Molly Malone is vanwege de aanleg van tramrails verplaatst naar de voorkant van St. Andrews Church. In de app wordt nog verwezen naar haar oude standplaats op Nassau Street!

Molly Malone
Molly Malone

De app
Het is goed opletten voor de route omdat er slechts heel af en toe een aanwijzing gegeven wordt voor de looproute. Beter is het om het kaartje bij de hand te houden en zelf van punt naar punt te lopen.

De route staat online dus je hebt wel wat dataverbruik. Het is echter ook mogelijk om de audioroute te downloaden voor € 2,99, zodat je geen internet hoeft te gebruiken. Ook je batterij loopt snel leeg dus zoek na afloop gauw een Starbucks op om weer even bij te laden!

De uitleg is enkel in het Engels beschikbaar. Bij de meeste bezienswaardigheden staat de tekst ook in de app, zodat je mee kunt lezen maar bij de wetenswaardigheden tussendoor is er alleen audio. Beheersing van de Engelse taal is dus wel gewenst.

Er zijn in de app nog andere leuke routes beschikbaar: Georgian Dublin, een Ultimate Shopping Guide (dames, opgelet!!), de gruwelroute ‘The Horrible Tales of Dublin’, een route met als thema de Paasopstand van 1916, een Music Trail, een ‘Best of Dublin-Tour’ (8 km, daar protesteerden mijn voeten én mijn telefoonbatterij tegen!), een sculpturetrail en voor de liefhebbers een U2-trail.

Naast de audioroutes beschikt de app over nog veel meer reisinformatie en een uitgebreide beschrijving van de geschiedenis van Dublin.

Even op adem komen in de legendarische pub Brazen Head!
Even op adem komen in de legendarische pub Brazen Head!

#ToDo or #NotToDo?
Ja, ondanks het het data- en internetverbruik kan ik deze audioroute (en app!) absoluut aanraden! Het is een leuke gelegenheid om op eigen tempo de razend interessante geschiedenis van Dublin in te duiken en bij mij kwam zelfs weer een beetje het speurtochtengevoel uit mijn kindertijd naar boven! Daarnaast krijg je veel leuke weetjes te horen over de Vikingen en de Middeleeuwen.

Zoals ik al aangaf is het af en toe een beetje zoeken naar de wandelroute maar als je de diverse punten maar aanhoudt op het kaartje, moet ook dit lukken.

Omdat ik slechts een paar dagen in Dublin was, had ik alleen maar tijd voor één route maar tijdens mijn eerstvolgende Dublin-trip ga ik zeker ook andere routes uitproberen!

icon175x175De app Dublin Pocket Guide is een gratis app en te downloaden voor Android en IOS. Op internet kun je de routes ook alvast bekijken met alle audio-uitleg erbij!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *