De luchthavens van Ierland: welke kies je?

Ierland is een eiland en daarom het makkelijkst bereikbaar per vliegtuig. Met de nadruk op ‘makkelijk’, want met twee uurtjes vliegen sta je al op Ierse bodem! RyanAir en AerLingus bieden regelmatig lage tarieven aan om de oversteek naar Ierland te maken dus wat houdt je nog tegen om te gaan? 

Wie Ierland niet goed kent, zal al snel een vlucht naar Dublin boeken. Natuurlijk is het leuk om de Ierse hoofdstad te bezoeken maar wist je dat het soms veel handiger is om op bijvoorbeeld Cork te vliegen? Je bent dan in no-time aan de prachtige zuidwestkust van Ierland om je avontuur te laten beginnen!

Kortom, het kan best handig zijn om iets verder te zoeken dan de eerste de beste aanbieder dus daarom zetten we de luchthavens (en aanvliegroutes) even op een rij!

RyanAir vliegtuig

Dublin
Dublin Airport  is de bekendste en grootste luchthaven. De Ierse hoofdstad is aan de oostkust gelegen en is een perfecte uitvalbasis voor trips naar de Wicklow Mountains, Wexford en de rest van zuidoost-Ierland. Maar ook als je richting de westkust (Limerick, Galway, graafschap Clare of Connemara) wilt, is Dublin niet eens zo’n slechte keuze. In zo’n drie a vier uur rijd je van de oostkust naar de westkust. Goed te doen dus! En ook als je een langere reis boekt en je dus heel Ierland bezoekt is Dublin een prima keuze om te starten en te eindigen. Bovendien is er veel keuze in vluchten naar Dublin: zowel RyanAir als AerLingus vertrekken uit alle streken naar de Ierse hoofdstad.
Vluchten naar Dublin vertrekken vanuit Amsterdam (RyanAir, AerLingus), Eindhoven (RyanAir), Brussel-Charleroi (RyanAir), Brussel Zaventem (AerLingus en RyanAir), Düsseldorf (AerLingus, Eurowings/GermanWings), Düsseldorf-Weeze (RyanAir). 

Cork
Zelf vlieg ik graag op Cork. Het is een wat kleinere, compacte luchthaven en vanuit hier ben je met een klein half uurtje al in bijvoorbeeld Kinsale. De prachtige natuur van de zuidwestkust is direct binnen handbereik! Cork zelf is ook een leuke stad en een prima uitvalbasis voor je Ierlandreis! Met name als je reis vooral naar de graafschappen Cork en Kerry gaat, kun je het beste via Cork vliegen. De reistijd is ongeveer identiek aan de vlucht naar Dublin dus ook dat hoeft geen verschil te maken! Het nadeel is dat het aantal aanvliegroutes heel beperkt is; vanuit Nederland kun je alleen via Amsterdam, vanuit België gaan er überhaupt geen rechtstreekse vluchten naar Cork.
Vluchten naar Cork vertrekken vanuit Amsterdam (AerLingus), Düsseldorf (AerLingus).

Belfast
Vliegen op Belfast is niet alleen een goed idee als je Noord-Ierland wilt bezoeken. Ook het graafschap Donegal en de lager gelegen graafschappen Mayo en Sligo zijn vanuit Belfast prima te bereizen. De luchthaventjes die daar aan de westkust te vinden zijn, zijn enkel aan te reizen vanuit Engeland of Duitsland dus dat is niet altijd een optie. En ook Noord-Ierland is zeker de moeite van een bezoek waard, dus waarom niet een combinatie van beide? Maak alleen bij het boeken van je huurauto wel duidelijk dat je de grens over zult steken.
Vluchten naar Belfast vertrekken vanuit Amsterdam en diverse luchthavens in Londen; alle vluchten zijn via EasyJet. 

Voor een kort bezoek aan Dublin ben je tegenwoordig niet zoveel geld meer kwijt!
Voor een kort bezoek aan Dublin ben je tegenwoordig niet zoveel geld meer kwijt!

De kleine luchthavens: overstap via Londen
Veel Ierse luchthavens hebben connecties met luchthavens in Londen. Het klinkt misschien als een rare combi, maar waarom niet een reis Ierland combineren met een weekendje Londen? Ik heb dit in het verleden wel eens gedaan en het beviel prima! Met de bus reisde ik van Utrecht naar Londen, verbleef daar één of twee nachten en pakte dan een vliegtuig naar één van de kleinere luchthavens.

Shannon Airport
Voor nauwelijks GBP 50,00 vlieg je van Londen Gatwick naar Shannon Airport. Shannon Airport ligt aan de westkust, vlakbij Limerick. Vanuit hier ben je in no-time in het graafschap Kerry, waarna je door kunt rijden naar graafschap Cork. In Kerry en Cork vind je de prachtige schiereilanden met ruige kusten en fleurige dorpjes.
Vanuit Shannon kun je echter ook makkelijk hogerop reizen; de kliffen van Moher zijn heel dichtbij, de regio Connemara is binnen handbereik en je reist zo hogerop, richting Mayo, Sligo en Donegal.
Vluchten naar Shannon Airport gaan vanaf Londen Gatwick (RyanAir), Londen Stansted (Ryanair), Londen Heathrow (AerLingus), maar ook vanuit Edinburgh (AerLingus). Heb je wel eens aan een combi Schotland en Ierland gedacht?!

De kliffen van Moher zijn ideaal te bereiken via Shannon Airport.
De kliffen van Moher zijn ideaal te bereiken via Shannon Airport of Kerry Airport.

Kerry Airport – Killarney
Kerry Airport is een mini-luchthaventje bij Killarney. Hier land je midden in het toeristische gebied van Killarney, met haar schitterende meren, bergen, valleien, rivieren…! Het is jammer dat er vanuit Nederland geen connectie is met Kerry Airport want dan heb je geen huurauto meer nodig; met een bus beland je zo in Killarney en het genieten kan beginnen!
Ook voor het graafschap Cork is Kerry Airport centraal gelegen, zeker voor de regio West-Cork (Mizen Head, Beara).
Wie wat zuidelijker in Nederland woont, kan overwegen om naar Frankfurt af te reizen voor de vlucht naar Kerry.
Vluchten naar Kerry Airport gaan vanaf Frankfurt-Hahn (RyanAir), Londen Luton en Londen Stansted (beiden RyanAir). Ook een binnenlandse vlucht vanuit Dublin is mogelijk, voor de luxe-reizigers onder ons!

Knock – Ireland West Airport
Ooit vloog ik vanuit Londen naar Ireland West Airport Knock. Toen ik buitenkwam stond ik direct in the middle of nowhere, om mij heen eindeloze weilanden zonder iets. Het was een geweldige ervaring! Maar ik was toch wel blij toen ik de bus in de verte aan zag komen. De terugvlucht ging met een klein vliegtuigje naar Bristol Airport, wat ook een ervaring op zich was! 🙂

Vanuit Knock ben je echter direct aan de westkust van Ierland, een stukje hoger dan Shannon. Hier bevind je je vlakbij Connemara, de graafschappen Mayo en Sligo en het prachtige Donegal. Je hebt er dus even de reis via Londen voor nodig maar je bent dan ook direct in de verlatenheid van Ierland!
Knock Airport is aan te reizen vanaf Londen Luton en Stansted (RyanAir), Londen Gatwick (AerLingus) en diverse andere luchthavens in het Verenigd Koninkrijk. 

Knock Airport is niet ver bij het prachtige Connemara vandaan!
Knock Airport is niet ver bij het prachtige Connemara vandaan!

Donegal Airport
Tot slot heb je nog Donegal Airport, die we eigenlijk alleen noemen omdat het zo heerlijk midden in de prachtige natuur van Donegal ligt. De enige mogelijkheid om op Donegal Airport te vliegen is via Glasgow…toch dus die combitrip Schotland-Ierland doen! Weet je de verschillen tussen Schotland en Ierland eigenlijk al? 🙂 
Vluchten naar Donegal Airport gaan vanaf Glasgow met AerLingus. 

Luchtvaartmaatschappijen
Zoals je gezien hebt zijn er maar enkele luchtvaartmaatschappijen die op Ierland vliegen. De belangrijkste zijn RyanAir en AerLingus, en EasyJet voor Noord-Ierland.

RyanAir is echt een budgetmaatschappij maar voor die twee uurtjes is het prima vol te houden. Als je goed zoekt en flexibel bent, kun je vaak voor een paar tientjes al heen en weer naar Ierland.

AerLingus doet iets serieuzer aan, de prijzen liggen ook wat hoger. Toch stunt ook AerLingus vaak met prijzen, hoewel ze niet zo snel op de RyanAirprijs van € 39,95 komen! Desondanks is het vergelijken de moeite waard. Wist je trouwens dat AerLingus ook niet zo duur is met vluchten naar de USA en Canada?

EasyJet is een bekende budgetmaatschappij die dus alleen op Belfast vliegt.

Heb jij je vlucht al geboekt?!

3 gedachten over “De luchthavens van Ierland: welke kies je?

 1. Hoi Anne, goed verhaal over de diverse vliegvelden in Ierland.
  Wij vliegen volgende week weer naar Dublin (Aer Lingus) en rijden van daaruit naar Galway nadat wij zondag de GAA-football finale hebben bezocht in Croke Park, Dublin vs Kerry (tickets in the pocket). Vanuit Galway vliegen wij van Connemara Airport met Aer Arann Islands naar de Aran Islands (vlucht van maar liefst 7 minuten). Daarna nog vele mooie andere stops (zoals Clonmacnoise, Connemara National Park, Sligo, Donegal, Derry, Giant’s Causeway, Rede-a-rope, Carrickfergus, Belfast, Brú na Boine en een westrijd voor hazewindhonden (veel tips van jouw site ) alvorens wij weer op 01 mei terugvliegen.

 2. Dag René,

  Wat gaaf, het klinkt geweldig allemaal! Ik denk dat het bijwonen van een GAA-finale een fantastische ervaring is; de Ieren weten wel hoe ze een feestje moeten bouwen! 🙂 Ben je voor Dublin of voor Kerry? Denk dat ik voor Kerry ben; ik houd echt van de Ieren uit die regio!

  De Aran eilanden zijn geweldig! En leuk dat jullie per vliegtuig gaan, bijzondere ervaring!

  Leuk om te horen dat je wat aan mijn site hebt, daar doe ik het uiteindelijk allemaal voor! 😉
  Have fun en laat zeker even weten hoe het was! Is het jullie eerste keer Ierland?

  Groet!
  Anne

 3. Mijn favoriete vliegveld is Cork. Aer Lingus heeft al jaren een dagelijkse verbinding die om 09:25 van Schiphol vertrekt en om 10:10 in Cork aankomt. Terugvluchten gaan om 17:10 en zijn om 20:00 weer op Schiphol.
  Die tijden zijn al een eerste groot voordeel omdat je zo iets aan de aankomstdag en vertrekdag hebt. Daarnaast is het zeer prettig aankomen op Cork Airport, geen kilometers lopen. De huurautobalies zijn vlak bij de douane-uitgang en de auto’s staan vlakbij (2 minuten lopen) geparkeerd. Ook het wegrijden daar (in een vreemde auto plus linksrijden is even wennen) is aangenaam omdat je niet meteen op een drukke snelweg terechtkomt.
  Maar uiteindelijk kies je een vliegveld toch om dicht bij je bestemming uit te komen, maar zolang als dat de zuidkust is, raad ik aan om naar Cork te vliegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *