De zes nationale parken van Ierland

Ierland beschikt over zes nationale parken. Elk met hun eigen schoonheid en diversiteit. Killarney National Park is compact en goed bereikbaar met kunstmatig aangelegde fietspaden, terwijl het Wicklow National Park eindeloze uitgestrekte hellingen kent waar de heide welig tiert en waar nauwelijks een pad te vinden is. Glenveagh in het noorden is verlaten en woest terwijl Ballycroy National Park onbekend en rustig is.

Omdat ze allemaal hun eigen charme hebben, zijn ze allemaal een bezoek waard. We zullen de zes parken eens nader onder de loep nemen en wie weet, bezoek je er één tijdens je volgende Ierland-reis! De parken vergelijken om een top-6 te maken is als appels en peren naast elkaar leggen, dus we bespreken ze in de volgorde van ligging.

Prachtige omgeving bij Sally Gap, Wicklow National Park.
Prachtige omgeving bij Sally Gap, Wicklow National Park.

Wicklow Mountains National Park
Het Wicklow Mountains National Park ligt iets ten zuiden van Dublin en is opgericht in 1991. Vanwege de ligging dicht bij de Ierse hoofdstad, is het een perfecte locatie om aan een stedentrip Dublin te plakken. Vanaf de luchthaven van Dublin ben je met een klein half uurtje midden in de Wicklows. Hoe leuk Dublin ook is, het echte Ierse landleven tref je meer in de Wicklows aan dan in Dublin!

De bekendste bezienswaardigheid van de Wicklows is de oude kloosterruïne Glendalough. Deze trekt vele bezoekers per jaar, niet alleen vanwege de uitstekend geconserveerde ruïnes, maar ook vanwege het natuurschoon in de buurt. Glendalough betekent ‘vallei van de twee meren’ en inderdaad, deze meren zijn schitterend! Vanuit het bezoekerscentrum vertrekken diverse fantastische wandelingen door de Wicklow Mountains, een unieke kans om dit prachtige park te ontdekken!

Ook voor een roadtrip is het National Park heel geschikt, trek hier zeker een of twee dagen voor uit! Een bezoek aan de Wicklows plan je het beste in september, als de heide in bloei staat en de eindeloze, ruige hellingen bedekt zijn met de schitterende paarse heideplanten, afgewisseld met de fleurige gele brem. Bizar mooi!

Overnachten kun je prima in The Old Coachhouse, vlakbij Avoca. Een idyllisch plekje, een bijzonder vriendelijke ontvangst en heel centraal gelegen!

 

Het Upper Lake van Glendalough
Het Upper Lake van Glendalough

 

Killarney National Park
Het Killarney National Park is het oudste nationale park en stamt al uit 1932. Persoonlijk is dit mijn favoriet, ondanks de vele toeristen die je hier aantreft. Het park is zó ontzettend divers dat je hier dagen door kunt brengen! Mijn favoriete fietstocht naar de Gap of Dunloe gaat door het park en dankzij deze route zie je de prachtigste pareltjes van het park.
Er zijn schitterende wandel- en fietspaden aangelegd, er is een bijzondere afwisseling van meren, kastelen (Ross Castle is bijvoorbeeld een aanrader!), watervallen, bergen, bossen, valleien, rivieren….kortom, voor elk wat wils! Je bent hier echt niet snel uitgekeken dus ik adviseer een ieder ook om ruim de tijd te nemen voor Killarney!

De meren van Killarney lenen zich uitstekend voor boottochten, bijvoorbeeld naar de kloosterruïne op het eiland Inisfallen, tegenover Ross Castle. Je kunt heerlijk wandelen in Tomies Wood, waar je nog maar weinig toeristen tegenkomt. Houd je van meer uitdagende wandelingen, dan is de tocht naar de top van Mangerton Mountain een toffe challenge! Alleen het uitzicht al, fenomenaal! Of je wandelt van Killarney naar Kenmare via een oude boterroute, ook een uitdaging maar zó ontzettend mooi!

Killarney zelf is een levendig en gezellig dorpje, dat weliswaar elke zomer overstroomd wordt door toeristen maar desondanks toch iets heel prettigs heeft. ‘s Avonds komt er uit allerlei pubs livemuziek en het leven gaat hier tot diep in de nacht door!

Altijd als ik vanuit Killarney verder reis en ik de hoge bergen in de verte zie verdwijnen, voel ik een beetje weemoed. Het is hier zó mooi, zó bijzonder, dat het afscheid keer op keer weer een beetje pijn doet. Maar des te groter is de vreugde als ik de eerstvolgende reis weer deze prachtige omgeving bereik!

Overnachten in Killarney is niet moeilijk: hier is bijna elk huis wel een B&B. Ik kan je Mountain Dew aanraden, op loopafstand van het centrum, met een uitstekend ontbijt, heerlijke loungeruimte en vlakbij het National Park.

 

De prachtige Gap of Dunloe, in Killarney National Park.
De prachtige Gap of Dunloe, in Killarney National Park.

 

The Burren National Park
Over The Burren werd ooit door Cromwells mannen gezegd: “Deze plaats is te droog om te verdrinken, er is geen boom om iemand te verhangen en geen grond om hem te begraven”. Lugubere gedachten hielden die Engelsen er op na!

Toch schuilt er wel een klein beetje waarheid in. The Burren zijn eindeloze vlakten van grijze lime stone, een zogenoemd ‘karstlandschap’, iets ten zuiden van Galway. Een bijzondere bezienswaardigheid is de Poulnabrone Dolmen: een oud hunebed midden in de Burren. Men vermoedt dat hier zo’n 20 tot 25 mensen begraven liggen en dat het een belangrijke rituele plaats was. Tegenwoordig is het een toeristentrekker (hoewel het er nooit echt heel bijzonder druk is, behalve als er weer een bus Amerikanen geland is!) en een heel fotogeniek plaatje!

Er worden gratis wandelingen in het park aangeboden in de zomermaanden, leuk om mee te maken! Er is veel bijzondere flora en fauna in The Burren te vinden, zoals alpine-planten en zeldzame dieren.

Wat ook erg mooi is, is de kustroute vanaf Doolin langs de kust omhoog. Zowel per fiets als per auto is dit de moeite waard: de grijze stenen aan je rechterhand, de blauwe zee aan je linkerhand…prachtig!

Overnachten doe je het beste in Doolin, waar je ‘s avonds de beste pubs vindt met elke avond livemuziek! The Rainbow B&B is een prettige plaats om te overnachten; budgetreizigers vinden een perfect hostel in het naastgelegen Rainbow Hostel! 

 

De grijze karststeen van The Burren langs de kustroute vanaf Doolin.
De grijze karststeen van The Burren langs de kustroute vanaf Doolin.

 

Connemara National Park
Ook het nationale park van Connemara is de moeite waard! De Twelve Pins (twaalf bergen midden in het gebied) steken fier omhoog vanuit het ruige landschap en je waant je hier echt aan het einde van de wereld! Tot je ineens Clifden bereikt en er plotseling een dorp in dit verlaten gebied blijkt te zijn!

In Letterfrack kun je het Nationale Park binnen; vanaf het bezoekerscentrum begint er een prachtige wandeling naar de top van de Diamond Hill. Een aanrader, al was het maar om van het fantastische uitzicht te genieten!

Renvyle is een prachtig verlaten schiereiland; iets drukker is de naastgelegen Sky Road. En breng ook zeker een bezoekje aan Kylemore, waar je de schitterende Kylemore Abbey vindt. Fotomomentje!

Overnachten kun je het beste in Clifden, waar het ‘s avonds nog wel levendig is. Wie échte rustzoeker is, zoekt een overnachtingsplek op Renvyle Peninsula. 

 

Connemara National Park
Connemara National Park

 

Ballycroy National Park
Dit is verreweg het meest onbekende nationale park van Ierland. Het gros van de toeristengidsen negeert dit park gewoon, wat absoluut onverdiend is! Het is het jongste nationale park van Ierland, opgericht in 1998, en ontzettend verlaten. Je zult er wat wandelaars aantreffen, bijvoorbeeld om de lange Bangor Trail te lopen, maar verder is het hier erg rustig.

Het veenlandschap zorgt voor mooie foto’s en wandel zeker ook even naar het uitzichtpunt! In het bezoekerscentrum vind je verdere uitleg over het park én een aantrekkelijke tea room.

Een uitstekend adresje vlakbij het National Park is het Anchor House in Newport, een uitstekend B&B! De ontvangst is uitstekend, het plekje idyllisch en het ontbijt bijzonder lekker! 

 

Het Ballycroy National Park.
Het Ballycroy National Park.

 

Glenveagh National Park
Dit nationale park, geopend in 1984, ligt in de noordelijke provincie Donegal. Over ruig en verlaten gesproken! In het park vind je de opmerkelijke berg Mount Errigal, een wandeltocht waard!

Glenveagh National Park is aangelegd rondom Glenveagh Castle, dat uitkijkt op een groot meer. Een betoverende plek! In het park is er allerlei wildlife te spotten, zoals de steenarend en herten; deze zijn in het bijzonder tijdens de bronsttijd een bezoekje waard! In Glenveagh National Park vind je verder bossen, veenlandschappen, meren…kortom, een prachtige plek!

Een leuk feitje: men is begonnen met een project om de adelaar weer terug te krijgen naar Ierland. Jonge exemplaren worden uitgezet in, jawel, het Glenveagh National Park. Men zal gedacht hebben: “Zo’n mooi park, dat verlaten ze vást niet meer!” En daar zijn wij het roerend mee eens!

Overnachten kun je uitstekend bij B&B’s in de omgeving van het rustige stadje Letterkenny. Vanuit hier kun je ook de schitterende autoroute over het Inishowen Peninsula rijden!

 

Wandelen bij Mount Errigal
Wandelen bij Mount Errigal (Foto: Tourism Ireland)

 

Welke parken heb jij al bezocht en welke staan nog op je verlanglijstje? 

 

Ross CastleWil je één of meerdere van deze prachtige parken bezoeken, maar kun je wel wat reisadvies gebruiken? Laat ons dan een persoonlijk reisadvies op maat voor je maken! Jij vertelt ons jouw interesses en wensen, wij sturen je een volledig op maat gemaakt advies toe!

 

Een gedachte over “De zes nationale parken van Ierland

  1. Ik heb veel van de parken bezocht. Morgen hoop ik weer te gaan naar de Wicklow Mountains Nartional Park en Glendalough! Het blijft me boeien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *