Ierland met kinderen: genoeg te doen!

Met dit artikel waag ik mij een beetje op glad ijs want ik ben nog nooit met kinderen naar Ierland geweest. Maar als ik het prachtige Ierland door de ogen van mijn jeugd bekijk, zijn er genoeg dingen die ik toen ontzettend leuk gevonden zou hebben! Ierland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt voor een familievakantie: grote pretparken en aquaparadijzen vind je hier immers niet zo snel. Maar er zijn genoeg andere leuke dingen te doen voor kinderen!

Natuurlijk is het niet te doen om alle leuke attracties in Ierland voor kinderen te noemen. Maar om toch een beetje een idee te geven van de leuke, kind- en jeugdvriendelijke bezienswaardigheden, heb ik onderstaande lijst samengesteld!

Dublin
Dublin is een leuke uitvalsbasis om Ierland te ontdekken. In het hartje van Dublin vind je het National Wax Museum, waar kinderen op een speelse manier kennismaken met de geschiedenis van Ierland, en wat bovendien nog een leuk museum voor volwassenen is ook! Kleinere kinderen zullen zich prima vermaken in het park Stephens Green, waar eekhoorns, duiven en eenden te zien zijn. Ook Kilmainham Gaol is een interessant museum!
Naast Christchurch Cathedral is de tentoonstelling Dublinia, die ook heel geschikt voor kinderen is.

 

Kilmainham Gaol
Kilmainham Gaol

 

Kastelen
Kastelen spreken al snel tot de verbeelding van veel kinderen en gelukkig vind je er genoeg door heel Ierland! Om maar een paar voorbeelden te noemen: Ross Castle in Killarney is een prachtig kasteel, dat ook nog eens ontzettend mooi gelegen is in het Killarney National Park.
Vlakbij Cork vind je het bekende (en drukbezochte) Blarney Castle. Wat noordelijker, bij Limerick, vind je het Bunratty Castle, waar je een uitgebreide rondleiding door het kasteel krijgt.
In het noorden van Ierland vind je in Donegal Glenveagh Castle en in Noord-Ierland het woeste Dunluce Castle, dat hoog op de kliffen balanceert. Stuk voor stuk mooie locaties om met kinderen te bezoeken!
Natuurlijk zijn er nog veel meer kastelen in Ierland te vinden, dus wie met kinderen reist, doet er goed aan om zich hier in te verdiepen!

 

Ross Castle
Ross Castle

 

Wild spotten
Dieren in het wild spotten blijft ook altijd leuk! Zo kun je diverse sea safari’s aan de kust maken, waarbij je met een bootje op zoek gaat naar dolfijnen, walvissen, adelaars en andere grote dieren! Seafari staat goed bekend en neemt haar groepen mee naar Kenmare Bay.
De boottrips kunnen soms wel wat aan de prijs zijn, dus wie liever aan vaste wal blijft, kan het prachtige schiereiland Mizen bezoeken. Aan het eind van het schiereiland zwemmen groepen zeehondjes onder de loopbrug naar Mizen Head. En als je geluk hebt, zie je nog dolfijnen of walvissen in zee zwemmen!

In Dingle is de tamme dolfijn Funghi te vinden! Deze dolfijn zwemt al jaren in de baai van Dingle rond en dagelijks gaan diverse bootjes op zoek naar de dolfijn. Zie je de dolfijn niet, dan krijg je je geld weer terug! Overigens loont het ook om ‘s avonds nog een rondje langs de baai te lopen, vaak zie je het kleine vinnetje van Funghi dan boven het water uitkomen als de dolfijn rustig rondjes zwemt!

Let ook tijdens wandelingen goed op want je hebt vaak de kans om een hert of een ree te spotten!

Eilanden
Wat ik als kind tijdens vakanties geweldig vond, waren tripjes naar een eiland. Eerst een tijdje met de boot en dan het avontuurlijke gevoel dat je op een eiland zit! Clare Island leent zich goed voor een trip met kinderen: op dit eiland vind je het kasteel van piratenkoningin Grace O’Malley! Ook de Aran-eilanden zijn heel bijzonder om te bezoeken: op Inishmore vind je diverse oude forten, op Inisheer is ook een oud kasteel te vinden en een scheepswrak in de haven!

Voor de echte durfals is Dursey Island een uitdaging! Via een klein kabelbaantje ga je over de woeste Dursey Sound naar het groene eiland, waar je enkele huizen en héél veel schapen vindt!

Men zegt dat Ierland over 365 eilanden beschikt: voor elke dag eentje! In elke regio is dus wel een eiland te vinden waar je heen kunt voor een dagtrip!

 

Het kabelbaantje over Dursey Sound
Het kabelbaantje over Dursey Sound

 

Nationale Parken
Ierland beschikt over zes nationale parken, verspreid over heel Ierland. Vanaf de bezoekerscentra zijn er vaak kortere en langere wandelingen uitgestippeld. Zo kun je in Glendalough schitterend rond de meren wandelen, waarbij er ook kortere afstanden mogelijk zijn voor jeugd en kinderen. Ook Killarney National Park is een bezoek waard: zo vind je hier het voornoemde Ross Castle, prachtige watervallen, fiets- en wandelroutes, een klein openluchtmuseumpje, een eiland met een oud klooster en het oude Muckross House & Abbey.

Ook in de andere parken is genoeg te zien en te beleven: een bezoek waard!

Sportwedstrijden
Zijn je kinderen sport minded, dan is een bezoek aan een Ierse sportwedstrijd iets wat ongetwijfeld in de smaak valt! Er zijn typisch Ierse sporten, zoals hurling en gaelic football, of breng een bezoek aan de hondenrennen in Dublin of Cork. Vooral oudere jeugd vindt het wellicht leuk om deze, voor Nederlanders relatief onbekende sporten te zien!

Kustroutes
Zeker voor de wat oudere kinderen en jongeren is de Ierse kust een must om te bezoeken! De grillige schiereilanden met hoge kliffen, woest opspattende golven, prachtige verlaten stranden en oude ruïnes spreekt ongetwijfeld tot hun verbeelding!
De west-Ierse schiereilanden Mizen, Beara, Iveragh (Ring of Kerry) en Dingle zijn stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken, waarbij elk haar eigen charme en schoonheid heeft. Meer naar het zuidoosten vind je Hook Peninsula, minder bekend maar leuk om te bezoeken, al was het maar vanwege de oudste, nog werkende vuurtoren ter wereld!
Aan de westkust zijn ook de Cliffs of Moher een bekende bezienswaardigheid, al moeten kleinere kinderen hier wel héél goed vastgehouden worden: de kliffen rijzen namelijk zo’n tweehonderd meter omhoog uit zee!

Noordelijker vind je het ruige Connemara en nog hoger Donegal, waar Inishowen een prachtig schiereiland is!

Wie Noord-Ierland bezoekt, gaat ongetwijfeld naar de bekende Giants Causeway en de touwbrug van Carrick-a-Rede! Wist je dat er ook een prachtige, avontuurlijke wandelweg geopend is aan de oostkust van Noord-Ierland: The Gobbins Cliff Path? (Houd wel de website in de gaten, in juni 2016 is het klifpad tijdelijk gesloten).

 

De kliffen van Moher
De kliffen van Moher

 

Stranden
Ondanks alle grapjes over het Ierse weer kan het af en toe prachtig weer zijn in Ierland! Een prima reden om een dagje strand in te plannen! Ierland beschikt over schitterende stranden! Googel maar eens op de volgende namen: Inch Beach, Lahinch Beach, Barleycove Beach (mijn persoonlijke favoriet) of Curracloe Beach!

Wie het Inishowen Peninsula in Donegal bezoekt kan kiezen uit de vele goudgele stranden die je tijdens de route aantreft! Ook als het zonnig maar niet heel warm is, lenen de stranden zich prima voor een picknick: het uitzicht is namelijk ook fantastisch!

Interactieve musea
Er zijn veel leuke interactieve musea en tentoonstellingen te bezoeken in Ierland. Wat vind je bijvoorbeeld van het Glencolumbkille Folk Village, een openluchtmuseum waar je meer leert over het leven van de Ieren in het verleden!
Ook bij het voornoemde Bunratty Castle is er een dergelijk folk park te vinden, evenals in Killarney.

In het zuidoosten van Ierland vind je New Ross, waar je het Dunbrody Famine Ship kunt bezoeken. Hier leer je meer over de enorme stroom emigranten, die vanuit Ierland een beter leven zochten in Amerika en Australië.

Over een schip gesproken: Titanic-fans kunnen hun hart ophalen in Ierland! Zowel in Belfast (Noord-Ierland) als in Cobh, aan de zuidkust, vind je een museum dat gewijd is aan de Titanic!

 

Dunbrody Famine Ship Experience, New Ross
Dunbrody Famine Ship Experience, New Ross

 

Ogen en oren goed open!
Er zijn nog veel en veel meer leuke dingen op te noemen voor kinderen! In Kilkenny vind je het Castlecorner Discovery Park, er zijn door heel Ierland grotten te vinden, er zijn roofvogelshows, schaapshondendemonstraties en nog veel meer! Een leuke website met veel tips is de site van Familyfun.ie, neem daar vooral een kijkje!

Wil je reisinformatie voor je vakantie met kinderen, toegespitst op een specifieke route of regio? Vraag dan een Persoonlijk Reisadvies aan voor reistips en adviezen, afgestemd op jouw wensen en interesses!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *