Ierland versus Schotland!

Ierland en Schotland worden vaak met elkaar vergeleken. Aan de ene kant niet onterecht want qua natuurschoon hebben beide landen veel van elkaar weg. Zelf ben ik enthousiaster over Ierland dan over Schotland maar ook Schotland is een prachtig land om te bezoeken. 

Waar ik in Ierland het gebied rond Killarney het mooist vind, is dat in Schotland het ruige berglandschap van de Schotse Hooglanden, met name rond Glencoe en Fort William. Daarnaast hebben beide landen schitterende eilanden; in Ierland verloor ik mijn hart aan de Aran eilanden, Clare Island en Achill Island; in Schotland had ik een fantastische vakantie op de Outer-Hebriden (met name Barra) en op Skye.
Er zijn echter ook verschillen tussen de beide landen! Mijn voors en tegens van Schotland en Ierland!

Ik reis graag naar Ierland omdat:

…er ‘s avonds vaak muzieksessies in de pub zijn
In Ierland wordt ‘s avonds veel meer livemuziek gespeeld in de pubs dan in Schotland. Aan de ene kant kun je dit afschilderen als een stukje commercialiteit: toeristen komen ook naar Ierland voor de livemuziek, dus in hoeverre wordt deze traditie voor de toeristen in stand gehouden? Maar aan de andere kant geeft het wel een leuke sfeer! En zeker als je alleen reist, zijn de avonden in de pubs een uitstekende gelegenheid om andere reizigers te spreken en ervaringen uit te wisselen!

Overigens heb ik ook op het Schotse avond Barra een fantastische avond in een pub gehad, waar livemuziek gespeeld werd en waar zich nauwelijks toeristen bevonden. Drie Schotten probeerden zich boven de doedelzak en andere instrumenten verstaanbaar te maken, in een afschuwelijk dialect. Ik had geen idee waar ze het over hadden, maar ondanks dat was het toch een gezellige avond! Het kán dus wel in Schotland maar je moet er iets meer naar zoeken.

De muzieksessies in de Ierse pubs zijn onvergetelijk!
De muzieksessies in de Ierse pubs zijn onvergetelijk!

…het in Ierland makkelijker reizen op de bonnefooi is
In Ierland kun je prima rondreizen zonder van tevoren een B&B of hotel vast te leggen. Het leuke is dan om enkel een vliegticket te boeken en eventueel een huurauto. Ter plekke besluit je hoe lang je in een bepaald gebied wilt blijven en hoeveel kilometers je die dag rijdt. Voordeel is dat je veel flexibeler bent en je niet hoeft te stressen om ‘s avonds op tijd in je B&B te zijn.

In Schotland wilde ik dit ook zo doen, maar ik ontdekte dat ik daar zelfs voor begin juni wel de accommodaties vast moest leggen, omdat anders alles vol zat. Sterker nog, het hostel onder aan de Ben Nevis zat een aantal weken van tevoren al vol, zodat ik na mijn zware bergtocht, ook nog eens met de bus en trein naar een volgend dorp moest.
Ook op Skye was nagenoeg elk B&B volgeboekt en kon ik alleen met grote moeite nog eentje vinden waar plaats was.
Dat heeft er voor gezorgd dat ik mijn hele vakantie strak moest plannen, wat aan de ene kant relaxt was (niet hoeven zoeken naar een slaapplek) maar wat tegelijk ook een stukje vrijheid weg nam.

Het is heerlijk om in Ierland op de bonnefooi te reizen!
Het is heerlijk om in Ierland op de bonnefooi te reizen!

…Schotland veel meer midges heeft!
De akelige kleine steekvliegjes in Schotland kunnen soms je vakantie een beetje verzieken. In Ierland heb je ook af en toe midges maar toch in veel mindere mate dan in Schotland. De hele zomer vliegen deze stekende muggen, met name in de buurt van meren en vochtige plaatsen. Er zijn wel wat middeltjes voor maar echt afdoende zijn die ook niet.

…ik de Ierse cultuur en historie heel bijzonder vind!
De Ierse cultuur gaat al heel ver terug. Al in de oudste geschiedenisboeken wordt melding gemaakt van het enorm ontwikkelde leven in Ierland, zoals de gemeenschappen rond Glendalough en Clonmacnoise. Ook de voortdurende onderdrukking door de Engelsen en de Ierse rebellie daar tegen, zorgt voor een zowel tragische als indrukwekkende historie. Om nog maar niet te spreken van de Great Famine van 1845!

Schotland heeft uiteraard evengoed haar eigen rijke geschiedenis, kijk alleen maar naar de vele kastelen in dit land, maar op een of andere manier raakt de Ierse tragiek mij iets meer!

Glendalough
Glendalough

…ik de Ieren toch een tikkeltje sympathieker vind!
Dit zeg ik uiteraard met enige voorzichtigheid want ook in Schotland heb ik veel vriendelijke mensen ontmoet. Maar toch vind ik de Ieren wat oprechter en wat prettiger in de omgang. De Schotten vind ik iets afstandelijker en hebben voor mijn gevoel iets van de Engelse maniertjes en gemaakte vriendelijkheid.

De voor’s van Schotland: 

Schotland is iets ruiger en uitgestrekter
Ik ben gek op bergen en dat verklaart mijn voorliefde voor het gebied Kerry en West-Cork in Ierland. En voor de Highlands in Schotland! Het mooie van de Highlands vind ik dat het berggebied zo uitgestrekt en groot is! Waar de echt hogere bergen zich in Ierland vooral beperken tot de omgeving Killarney, zijn de echte Hooglanden veel uitgestrekter.

In Ierland is vooral de kust heel ruig; het binnenland is veel glooiender en lieflijker. Schotland heeft ook een prachtige kust (maar toch iets minder mooi dan die van Ierland), maar ook een schitterend ruig en verlaten binnenland.

Uitzicht vanaf de Ben Nevis, midden in de Highlands!
Uitzicht vanaf de Ben Nevis, midden in de Highlands. Wat is het hier mooi!

In Schotland kun je eilandhoppen!
De Hebriden lenen zich prima voor een rondje eilandhoppen! Op deze eilanden ben je écht weg van het vasteland en het is een fantastische ervaring om van eiland naar eiland te reizen! Calmac Ferries heeft diverse Hopscotch Tickets beschikbaar, waarmee je zelf je eilanden-rondreis vaststelt. Ik heb Barra, Uist en Skye gedaan, waarbij alleen al de overtocht Oban – Barra een belevenis was! Vijf uur op een ferry, terwijl je het prachtige Schotse landschap aan je voorbij ziet trekken…het was fantastisch!

Natuurlijk heeft Ierland ook veel eilanden die je kunt bezoeken maar het rondtrekken van eiland naar eiland is daar niet zo gebruikelijk. Hoogstens kun je de drie Aran-eilanden achtereen bezoeken maar dat is toch anders…!

Eilandhoppen in Schotland!
Eilandhoppen in Schotland!

Zijn er ook nog overeenkomsten? 

Uiteraard! De twee landen lijken qua natuur veel op elkaar! Je kunt in beide landen fantastisch wandelen! Schotland beschikt over een uitstekende website met wandelingen; in Ierland zijn er diverse sites en app’s die je verder helpen en uiteraard delen we ook via Ditisierland.nl de leukste wandelingen met jullie!

De Ierse en Schotse natuur lijken veel op elkaar!
De Ierse en Schotse natuur lijken veel op elkaar! Dit is Mangerton Mountain, bij Killarney.

Beide dialecten zijn moeilijk te verstaan! Het wat scherpere Schots en het zangerige Iers…allebei is het lastig te volgen! Uiteraard verschilt ook dit per regio en streek; in Dublin valt het reuze mee met het dialect, terwijl een Kerry boertje bijna niet te verstaan is! Zelf heb ik een voorkeur voor het Iers ten opzichte van het Schots maar dat is echt persoonlijk!

Beide landen zijn prima met eigen vervoer aan te reizen. Veel reizigers kiezen er voor om naar Schotland en Ierland te vliegen. Wist je dat er ook prima bootverbindingen zijn? Vanuit IJmuiden vaar je over naar Newcastle; Ierland kun je per boot bereiken vanuit Cherbourg, Frankrijk.

Beide landen geven geen zongarantie! Maar toch kan het zowel in Ierland als in Schotland prachtig weer zijn! Onderstaande foto’s zijn daar het bewijs van! Overigens reis ik vaak in juni naar Ierland en dan is het toch wel heel regelmatig zonnig weer! Hoe dan ook, naar beide landen is een regenpak in je bagage geen overbodige luxe. Des te meer geniet je van elke zonnige dag die je krijgt!

Prachtig weer in Schotland (juni 2013)!
Prachtig weer in Schotland…(juni 2013)!

 

...en prachtig weer in Ierland (juni 2015)!
…en prachtig weer in Ierland (juni 2015)!

 

Welk land heeft jouw voorkeur? 

4 gedachten over “Ierland versus Schotland!

    1. Hoi Jeroen.
      Ik woonde van jan. 2019 ot half september 2019 in Ierland op het schiereiland Bearra en heb serieus geen wesp gezien.

      marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *