Wat kost een reis naar Ierland ongeveer?

Nu de winter nadert, denken meer en meer mensen na over hun zomervakantie. Ik merk het zelf aan de stijgende vraag naar een persoonlijk reisadvies naar Ierland dat reizigers alweer druk bezig zijn met plannen en brainstormen. Ook dit jaar is er weer veel interesse in een reis naar Ierland. Maar wat ben je zo ongeveer kwijt aan een vakantie op het groene eiland? Ierland staat niet bekend als een budgetbestemming, maar kun je dan überhaupt niet naar Ierland met een lager budget? Laten we eens kijken wat zo ongeveer de kosten zijn van een vakantie naar Ierland en of Ierland wel een duur land is!

Het grootste nadeel van reizen naar Ierland met een laag budget, is dat Ierland een eiland is. Zwemmend ga je Ierland niet bereiken, dus dat betekent automatisch hogere kosten voor vlucht, autohuur en/of een oversteek per ferry. Daarna heb je accommodatie nodig: bijvoorbeeld een hostel, bed & breakfast, hotel of camping. Wie een vakantiewoning of hostel boekt, kan zelf koken, maar hoe liggen de prijzen in de supermarkt? En wat ben je met buiten de deur eten ongeveer kwijt? Natuurlijk hangt alles af van je eigen uitgavenpatroon en het gewenste comfort, maar we zullen in dit blog toch eens wat prijzen onder de loep nemen.

De reis naar Ierland

Het begint allemaal met de reis naar Ierland. En we hebben goed nieuws voor de budgetreizigers onder ons want RyanAir is een directe verbinding gestart vanaf Schiphol Airport naar Dublin. Dat betekent dat je, als je het goed uitkient, soms al voor € 40 tot € 60 een retourvlucht naar Dublin hebt, ook tijdens de zomervakantie! Vlieg je liever direct naar Cork, wat in het mooie zuidwesten van Ierland ligt, dan ben je genoodzaakt om met AerLingus te vliegen, waarmee je al snel tussen de € 100 en € 150 voor een retourvlucht kwijt bent. Uiteraard zijn er af en toe scherpere aanbiedingen dus houd de prijzen goed in de gaten.

Met de boot ben je wat duurder uit: voor een retourticket in juni zou ik minimaal zo’n € 350,00 kwijt zijn. Voordeel is wel dat je autohuur in Ierland uitspaart, maar je benzinekosten liggen ook wat hoger. Een ticket in juli is wat duurder en gaat over de € 500,00.

 

Met RyanAir vlieg je vaak voor een paar tientjes al naar Ierland!

Autohuur of openbaar vervoer

Een autootje huren, wat ben je daarvoor ongeveer kwijt? Gelukkig valt die prijs redelijk mee. Voor een week autohuur in juni betaal je voor het kleinste model zo’n € 150,00 en voor een groter model (Economy) € 195,00. Een maand later, eind juli, betaal je fors wat meer: je bent dan maar liefst € 350,00 voor de kleine auto kwijt. Een modelletje groter (Economy) is € 420,00 voor een week.

 

Boven op de Healy Pass… Met de auto kwamen we moeiteloos boven!

 

De benzine ligt gelukkig wel iets lager in Ierland dan in Nederland. Waar momenteel de gemiddelde dagprijs in Nederland op € 1,66 per liter ligt, kun je in Ierland voor zo’n € 1,34 al een liter benzine tanken.

De echte budgetreiziger kan zich ook prima met openbaar vervoer verplaatsen. Met de Open Road Pass kun je een x-aantal dagen in een bepaalde periode reizen, bijvoorbeeld 4 van de 8 dagen, 5 van de 10 etc. Voor 5 dagen reizen in een periode van 10 dagen betaal je 93 euro. Hier kun je meer lezen over het reizen met openbaar vervoer in Ierland.

Overnachten in een B&B of hotel

De Ierland-reiziger kan uit diverse soorten accommodaties kiezen om te overnachten. De meest geboekte overnachtingsvorm in Ierland zijn de bed & breakfasts. Niet alleen kun je hier voor een redelijke prijs overnachten, je ontmoet zo op een leuke manier de locals èn je wordt ‘s ochtends ook nog eens getrakteerd op een overheerlijk Iers ontbijt! De gemiddelde prijs voor een B&B ligt rond de € 30-€ 40 per persoon als je samen reist. Reis je alleen, dan ligt de prijs iets hoger en ga je vaak richting de € 45 – € 50 voor een kamer.

Hotels heb je natuurlijk in alle soorten en maten. De meeste prijzen voor een hotelkamer beginnen vanaf zo’n € 80,00. Er zijn ook wel goedkopere hotels maar die doen vaak sterk aan een B&B denken en dragen dan ook vaak de naam ‘guesthouse’. Uiteraard kunnen hotelprijzen aardig hoog oplopen; een nachtje in het luxe Ballinahinch Castle kan maar zo richting de € 250,00 gaan.

Hostels, campings, vakantiewoningen en Airbnb

De echte budgetreiziger / backpacker zal al snel in een hostel belanden. Hostels in Dublin kunnen behoorlijke slaapfabrieken zijn, waar je je oordopjes hard nodig hebt als je ‘s nachts wat rust wilt pakken. Hostels op het platteland zijn daarentegen veel mooier en rustiger en daar kun je uitstekend vertoeven. Overigens kun je in een hostel vaak ook voor een relatief lagere prijs een tweepersoonskamer boeken. Voor een bed op een slaapzaal betaal je in Ierland tussen de € 12,50 en € 25,00, afhankelijk van de grootte van de slaapzaal. Een mixed dorm (gemengde slaapzaal) met 12 bedden zal eerder € 15,00 kosten; voor een 4-persoons female dorm betaal je al snel richting de € 20,00.

 

Hostel Ierland
Voor het kleurrijke en oergezellige Sugan Hostel in Killarney

 

Uiteraard is het ook mogelijk om in Ierland te kamperen. Omdat ik zelf alleen kampeer bij gegarandeerd zonnig en warm weer, heb ik mij eerlijk gezegd nooit zo in Ierse campings verdiept. Als ik op wat websites van Ierse campings kijk, ben je zo rond de € 20,00 per nacht kwijt voor een tent met twee volwassenen; in hele toeristische gebieden zoals Killarney gaat de prijs vaak wel richting de € 30,00.

Ierland is een land dat zich echt leent voor rondtrekken. Wil je echter niet elke dag je boeltje pakken, dan is het een optie om voor meerdere dagen een vakantiewoning te boeken. De prijzen hiervan liggen behoorlijk uiteen en verschillen echt per regio, accommodatie, aantal bedden etc. Zo heb je op het prachtige Beara-schiereiland een accommodatie op een camping voor zo’n € 250,00 per week. Ook in de visserslodge van Tir na Spideoga betaal je zo’n € 250,00 voor een week, dus dit is ongeveer de richtprijs die je wel aan mag houden.

 

Tir na Spideoga Cottage
Overweeg zeker een verblijf in één van de authentieke cottages van Tir na Spideoga! (Foto: Tir na Spideoga)

 

Tenslotte is ook Airbnb geen onbekende speler in Ierland. Dit is ook zeker te overwegen als je voor een lager budget wil reizen. Zo heb ik stiekem mijn oog al laten vallen op een prachtige cottage in Connemara voor onze eerstvolgende trip naar Ierland!

Uit eten

Waar ik van het eten in Engeland niet zo’n hoge pet op heb, word ik door de Ierse restaurants juist enorm verrast! Je kunt in Ierland echt ontzettend lekker en divers eten en uit eten gaan is dan ook echt een feestje! Wie niet teveel geld kwijt wil zijn maar toch geen zin heeft om te koken, kan het beste in een pub naar binnen lopen om te eten. Daar heb je het eenvoudige bar food, maar kun je vaak toch prima eten, met hoofdgerechten tussen de € 10 en € 15. In een Iers restaurant liggen de prijzen iets hoger, vaak vanaf € 15 of € 20, afhankelijk van de luxe en de locatie van het restaurant. Kortom, niet exorbitant duur en vaak wel waar voor je geld!

Overigens vind je in veel pubs de ‘toasted sandwich‘: een driedubbele tosti, die geserveerd wordt met dikke Belgische friet en een schaaltje coleslaw. Hiervoor betaal je vaak maar een paar euro en is een prima maaltijd voor budgetreizigers!

Overnacht je in een B&B, dan kun je ‘s ochtends zo uitgebreid ontbijten dat je weinig kosten hoeft te maken aan een lunch!

Boodschappen en een biertje in de pub

Wie in een hostel, camping of vakantiewoning verblijft, kan ook zelf eten koken om zo de kosten wat laag te houden. Hoe duur zijn levensmiddelen ongeveer in Ierland?
Ik moet eerlijk bekennen dat ik maar zelden boodschappen doe in Ierland dus hiervoor heb ik even raad ingewonnen bij Bianca, een Nederlandse die al een tijdje in Ierland woont. Van haar begreep ik dat de prijzen redelijk gelijk zijn met Nederland. Sommige artikelen zijn iets goedkoper, andere iets duurder maar heel veel verschil maakt het niet. Over de gehele linie genomen zul je in Ierland misschien een paar euro meer kwijt zijn, maar zo gek groot is het verschil niet. Ook per supermarkt is het verschillend: de Tesco is wat goedkoper dan de Supervalu, maar je vindt ook Aldi’s en Lidl’s in Ierland.

Ik nam gelijk de kans waar om Bianca te vragen naar de prijs van een biertje in de pub. In Temple Bar, de uitgaanswijk in Dublin, liggen de prijzen het hoogst en betaal je al snel € 7,00 voor een halve liter. In de rest van Dublin ga je richting de € 5,00 en buiten Dublin is het nog iets goedkoper. Uiteraard verschillen de prijzen ook per pub maar dit zijn een beetje de gemiddelde bedragen die je kwijt bent. Bestel je een biertje per glas, dan betaal je in verhouding meer.

 

Temple Bar

Entreegelden

Ierland is over het algemeen niet zo duur met entreegelden. De natuur is de grootste trekpleister van Ierland en die krijg je helemaal gratis; behalve op Valentia Island, aan het einde van de Ring of Kerry, waar je een paar euro betaalt om de kliffen te mogen zien.

De kliffen van Moher, één van de belangrijkste bezienswaardigheden, zijn tegenwoordig alleen voor een toegangsfee van € 6,00 te bezichtigen. De Rock of Cashel vraagt € 8,00 entree en voor het prachtige Muckross House in Killarney leg je € 9,00 neer (of € 15,00 voor een combiticket). Bij Blarney Castle is men behoorlijk wat commerciëler en kun je € 14,00 dokken om de Blarney Stone te mogen kussen. Een on-Ierse prijs wat ons betreft!

Wil je met een boot een eiland bezoeken? De prijs daarvan varieert een beetje, ook afhankelijk van de afstand. Voor de Aran-eilanden betaal je zo’n € 25,00 voor een retour, evenals voor Tory Island in Donegal. Een retourtje naar Arranmore, eveneens in Donegal, leg je aanzienlijk minder neer: € 15,00 voor een retour. Bere Island, in West-Cork, is slechts € 8,00 maar, zoals gezegd, heeft het ook alles te maken met vaartijd. De boottrip die er qua prijs echt uitspringt is die naar de Skellig Islands, waar je al snel richting de € 50,00 per retour gaat!

Souvenirs

Tja, dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van wat je wilt kopen. Souvenirs die mijn voorkeur hebben zijn bijvoorbeeld de prachtige wollen sjaals van Avoca of McNutt Woolen Mills. Deze zijn al snel een aantal tientjes, maar je koopt dan wel kwaliteit!
Sla de Aran-truien, die je in veel plaatsen vindt, gerust over want je betaalt daar echt een fors bedrag voor! Prijzen van rond de € 100,00 zijn heel gewoon!

Een kijkje binnen bij de Avoca Handweavers.

Wat ik zelf ook leuk vind, is een cd van een muziekgroep die in één van de pubs te horen is. Hiervoor betaal je vaak € 10,00 of € 15,00. En natuurlijk hebben ook veel souvenirshops cd’s liggen van The Dubliners of andere traditionele Ierse muziekgroepen.

Het gaat natuurlijk te ver om alle mogelijke souvenirs op te sommen dus ga gewoon op je eigen gevoel èn budget af!

Een optelsommetje voor een budget backpacker

Wie dus echt goedkoop wil reizen, kan makkelijk een optelsommetje maken. In de onderstaande rekensom ga ik uit van een reis van tien dagen, met openbaar vervoer, verblijf in hostels, ergens half juni. In het hoogseizoen (juli/augustus) liggen de prijzen natuurlijk hoger en gaat deze som niet op!

Vlucht: € 60
Open Road Pass (bus), 5 dagen binnen tien dagen reizen: € 93
10 x hostel: € 175
Eten (10 x gemiddeld € 25,00): € 250

Dat betekent dat je voor zo’n € 600,00 anderhalve week door het prachtige Ierland trekt!

 

Ierland bereikbaar voor elk budget

Kortom, voor bijna elk budget is Ierland wel bereikbaar. Wellicht moet je iets aan luxe en comfort inleveren als je echt voor weinig geld wilt reizen maar eerlijk is eerlijk, ook dat heeft zijn charme wel in Ierland! De hostels zijn vaak fijn en gezellig en ook reizen met openbaar vervoer kan echt wel een pré zijn boven een huurauto.

Wil je hulp met het samenstellen van een goedkope (of juist een luxere) reis naar Ierland? Misschien is dan een persoonlijk reisadvies iets voor jou? Ik kan je helpen met het zoeken van pareltjes voor weinig geld zodat je toch een onvergetelijke reis naar Ierland kunt maken!

 

De schitterende natuur van de Ring of Kerry!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *