Vijf redenen om in Ierland zonder TomTom te reizen!

In Nederland kunnen we eigenlijk niet meer zonder: een navigatiesysteem in de auto. Vandaar dat veel toeristen die naar Ierland afreizen, ook automatisch hun TomTom, Mio of Garmin meenemen of bij een huurauto bestellen. Maar ik kan jullie alleen maar met klem afraden om je door zo’n apparaatje te laten leiden; neem gewoon een kaart mee! Vijf redenen om je navigatiesysteem lekker thuis te laten!

1. Verdwalen is leuk!
Je kunt de vraag natuurlijk ook omdraaien: wat is een goede reden om een navigatiesysteem te gebruiken? Eigenlijk is daar maar één antwoord op: “zodat je niet verdwaalt”. Maar laat verdwalen in Ierland nu nèt ontzettend leuk zijn! Ik herinner me nog de keer dat ik in Ennis de afslag naar Doolin gemist heb en daardoor op een heel smal landweggetje uit kwam. Kilometers lang reden we over groene heuvels langs kleine boerderijtjes en dromerige schapen. We hadden echt geen idee waar we waren, maar genoten toch enorm van de prachtige route! Gun jezelf ook de tijd om te verdwalen; wanneer je als een gestresste kip het hele zuidwesten in drie dagen wilt zien, moet je je afvragen of Ierland wel het juiste vakantieland voor je is. Dus als je een keer verdwaalt…relax en geniet van het moois dat deze, onverwachtse, route je biedt!

Het geitenpad op Mizen Head, dit mag je niet missen! (Foto: Google Streetview)
Het geitenpad op Mizen Head, dit mag je niet missen! (Foto: Google Streetview)

2. De kortste route is niet per se de mooiste
Als je vanuit Mizen Head naar Durrus wilt rijden, word je door de TomTom ongetwijfeld over de R591 gestuurd. Een prachtige weg, daar niet van, maar je mist hierdoor de geweldige Coast Road! Een geitenpad dat je langs de schitterende Bantry Bay voert, met prachtige uitzichten op kliffen, waar de fuchsia welig bloeit en waar je kilometers lang niemand tegenkomt (gelukkig maar want het pad is te smal om elkaar te passeren!).
Kortom, de route die de navigatie aangeeft, is niet per se de mooiste en daardoor mis je de beste stukjes van Ierland! Let dan ook goed op de borden langs de weg; de blauwwitte bordjes van de Wild Atlantic Way geven vaak al mooie routes aan, maar volg ook consequent de bordjes ‘coast road’ of ‘scenic drive’ voor de beste routes en de hidden gems!

3. Je mist je oriëntatie
Wie in Nederland ook vaak op de navigatie rijdt, herkent het waarschijnlijk: je oriëntatie verdwijnt voor een groot deel. Als je navigatie uitvalt, heb je dan ook een probleem want je hebt vaak geen flauw idee waar je je ergens bevindt. Zo is het in Ierland ook! Niets beters dan met een wegenkaart op schoot de route uit te stippelen, zodat je gelijk kunt kijken wat er in de buurt allemaal is en waar in Ierland je je nu bevindt.
En wanneer je weer terug bent in Nederland, kun je tenminste aan de thuisblijvers vertellen waar je nu precies bent geweest!

4. Je mist de idyllische bordjes014894_229fe9b1
In veel dorpjes zie je ze wel staan: midden in het dorp een enorme verzameling van bordjes. Zo ongeveer de hele middenstand van het dorp lijkt wel een eigen bordje te hebben! Neem dus de tijd om jouw bestemming te vinden! Wie op de navigatie rijdt, ziet vermoedelijk deze bordjesverzamelingen over het hoofd en mist ook gelijk de charme van het glazig vanuit de auto naar de bordjesmassa turen!

5. Je spaart geld uit!
Dit laatste argument geldt natuurlijk niet voor de reizigers die hun navigatiesysteem vanuit Nederland meenemen, maar voor een apparaatje in een huurauto betaal je toch al snel wel ca. 15 euro per dag. Bij meerdere dagen krijg je wel iets korting, maar toch…. Dus, spaar dit gewoon uit en geniet van dit geld van een extra Guinness in de pub!

Nog een paar extra tips om niet téveel te verdwalen in Ierland!

  • Wacht nog even met het kopen van een wegenkaart. Vaak krijg je een gratis kaart bij de huurauto, die prima volstaat!
  • In veel reisgidsen staan ook goede kaartjes van de gebieden, soms heel erg gedetailleerd. Leest niet zo makkelijk maar is wel handig als extra aanvulling op een wegenkaart.
  • De ANWB geeft aan leden gratis wegenkaarten weg, ook van Ierland. Echter, bespaar je de moeite om deze te bemachtigen: je kunt net zo goed zonder kaart rijden! Alleen de echte hoofdwegen staan op deze kaart en dat zijn nu juist de wegen die je het liefst een beetje wilt ontwijken!
  • Soms kom je door Gaeltachts: streken waar alleen nog het Gaelic gesproken wordt. Zorg dat je de Ierse namen van je doelbestemming paraat hebt want je maakt hier echt helemaal niets van! Zo staat Dingle op de Slea Head Drive aangegeven als An Daingean…je moet het maar weten!
  • De weg vragen is vaak heel erg leuk in Ierland! Met name in de kleine dorpjes staat men je uiterst vriendelijk en uitgebreid te woord en doe je vaak de leukste ervaringen op!

Go dté tú slán (Have a safe journey)!

Lezersvraag: Ben jij wel eens verdwaald in Ierland? Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen!
Een gedachte over “Vijf redenen om in Ierland zonder TomTom te reizen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *