‘Op de Bonnefooi’ naar Ierland: aanrader of niet?

Het klinkt als de ultieme vrijheid: op de bonnefooi naar Ierland. Alleen een vliegticket boeken en misschien een accommodatie voor de eerste nacht en verder zie je het wel. ‘s Ochtends weet je nog niet waar je ‘s avonds slaapt en je reist helemaal op je gevoel. Wil je langer blijven, dan blijf je langer. Heb je het gezien, dan trek je verder. De voor- en nadelen van het reizen op de bonnefooi!

Afgelopen juni overkwam het ons. We sliepen in Killarney en hadden voor de volgende avond een overnachting in de Glen of Aherlow geboekt. Overdag zouden we de alternatieve Ring of Kerry rijden. Het was die dag práchtig weer, zonnig, blauwe lucht en heerlijk warm! Dankzij het mooie weer streken we keer op keer op gezellige terrassen neer, terwijl de tijd doortikte. Wat hadden we een spijt dat we een B&B geboekt hadden, want daardoor moesten we het laatste stukje Ring of Kerry afraffelen en op topsnelheid naar de Glen of Aherlow jakkeren, zodat we daar nog tijd hadden om te dineren. Hadden we niets geboekt, dan waren we in een gezellig B&B in Kenmare of Glengarriff beland en hadden we tijd genoeg gehad om van al het moois onderweg te genieten!

Valentia Island 2

Georganiseerd of niet?
Er zijn genoeg reisaanbieders die je fantastische reizen naar Ierland aan kunnen bieden. Er zijn kleinere reisbureaus, die gespecialiseerd zijn in Ierland, en je kent ongetwijfeld de bekendere namen, die ook wel een of twee Ierlandreizen in hun assortiment hebben. Voor sommige reizigers zijn deze reizen ideaal: je betaalt een vast bedrag en daarmee is je vlucht, huurauto en accommodatie geregeld. Je hoeft je nergens zorgen over te maken, behalve of je genoeg tijd hebt om weer tijdig bij je volgende overnachtingsadres aan te komen en waar je die avond gaat eten.

Het grote nadeel van een geboekte reis is echter het beperkte stukje vrijheid dat je hebt. Immers, je wordt de volgende avond weer op een bepaald adres verwacht en ook al zie je fantastische dingen onderweg, die je graag uitgebreider wilt bekijken…de klok tikt door en je moet nog een eindje rijden! Hoe ideaal is het dan als je op de bonnefooi reist en je in de loop van de dag wel eens na gaat denken over waar je wilt slapen?

Misschien passeer je tijdens je tocht een prachtig dorpje met een oergezellige pub (met een groot bord live-muziek aan de weg!). Het lijkt je fantastisch om in dit mooie dorpje te overnachten zodat je lopend naar de pub kan maar helaas, de accommodatie voor vanavond is zo’n 50 kilometer verderop!

014894_229fe9b1

Ierland op de bonnefooi
Ierland is een land dat zich prima leent voor het reizen op de bonnefooi! Helemaal als je buiten de maanden juli en augustus reist, is er genoeg plek in de B&B’s. Natuurlijk kun je er wel eens eentje tegen komen die vol zit, maar de tweede of de derde heeft ongetwijfeld een mooie kamer voor je beschikbaar!

Ik reis bij voorkeur zonder vooraf accommodaties vast te leggen, omdat het een fantastisch gevoel van vrijheid geeft. Ik doe overigens thuis al wel een beetje voorwerk. Ik heb alvast een lijstje met B&B-adressen in mijn telefoon heb staan, waarvan ik weet dat ze mooi gelegen zijn of goede beoordelingen hebben. En is er een B&B waar ik heel graag naar toe wil? Dan bel ik de avond van tevoren even; vaak staat je plan voor de volgende dag al wel een beetje vast en kun je prima inschatten waar je de volgende avond ongeveer wilt slapen.

Reizen met openbaar vervoer gaat ook uitstekend op de bonnefooi. Je koopt een heel handig busticket, waarmee je een aantal dagen in een bepaalde periode kunt reizen en zo kun je, als je wilt, op het busstation nog beslissen in welke bus je stapt!

Altar Wedge Tomb Schull Mizen

Wat doe jij?
Welke vorm van reizen je kiest, is afhankelijk van je wensen en wat jij prettig vindt. Wil je niet teveel over praktische zaken nadenken, dan is een georganiseerde reis prima. Houd je echter meer van vrijheid en wil je niet gebonden zijn aan een vooraf gemaakte boeking, dan is reizen op de bonnefooi echt aan te raden. Het maakt je reis zoveel leuker!

Renvyle Peninsula

Een gedachte over “‘Op de Bonnefooi’ naar Ierland: aanrader of niet?

 1. Een georganiseerde reis heeft inderdaad voor- en nadelen. Nadeel is, dat je in een vrij strak programma mee moet, waarbij het dagelijkse programma vastligt. Dat betekent in mijn geval dat ik al twee keer aan de westkust van Ierland ben geweest, adembenemend, waarbij er geen tijd was om naar één van de Araneilanden te gaan, een grote wens.
  Dat je met een groep niet vrij bent qua hoeveelheid tijd om ergens langer te blijven als het er heel erg mooi is en ook niet hoe laat je ‘s morgens op wil staan. Bovendien was de reisleidster dit jaar was een snibbig, autoritair type en dat was pech.
  Woonde al tientallen jaren in Ierland, maar had de Ierse instelling van gezellig, gemoedelijk, ontspannen, helaas nog niet ontdekt en overgenomen. De gids van vorig jaar had die eigenschappen juist wél en daardoor was de sfeer elke dag opperbest. Die had ook bijgewerkte kennis van de Vikingen en Kelten in Ierland in het verleden en herhaalde niet de achterhaalde cliché’s van deze volkeren. Deze vernieuwde kennis, die geen hogere wiskunde is, staat op internet, dat ik ook vaak raadpleeg! Zo kom je mooie dingen te weten omtrent de dolmen, menhirs en grafheuvels in Ierland en hoe kliffen, landschappen zich gevormd hebben in en na de laatste Ijstijd!
  Een groepsreis heeft ook voordelen! Excursies, hotels en vervoer hoeft men niet zelf meer te regelen en er is veel keus in div. vormen van reizen: zeecruise, op de fiets, over land< autorondreis, georg. busreis, te voet enz.
  Ja, ook op de fiets! Ik heb een collega, die het hele eiland heeft rondgefietst en ook in zo'n drukke stad als Dublin heb ik tientallen fietsers gezien in het verkeer!
  Ook vind ik het leuk als Randstedeling om mensen uit alle andere regio's van Nederland eens te leren kennen.
  Ik spreek n.l. zelden mensen uit Limburg, de Achterhoek, Noord-Groningen enz. en in een groep zitten vaak een paar zuurpruimen, maar ook grotendeels gezellige mensen. Ook vond ik het prettig, tot nu toe, om een complete, afgeronde
  reissom te betalen met weinig bijkomende kosten. Op de bonnefooi zoals hierboven wordt beschreven, is de meest vrije manier m.i. en daardoor ook zeer aantrekkelijk! Maar ik heb geen auto en doe (bijna) alles op de fiets!
  Er is zoveel keus in reisvormen en die Araneilanden komen nog wel een keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *