Reistips: Openbaar vervoer versus huurauto

We zitten in de bus van Killarney naar Dingle. De chauffeur heeft er aardig de sokken in en het bergachtige landschap van Dingle glijdt aan ons voorbij. Inch Beach kunnen we in volle glorie zien, daarna de kleine dorpjes waar de bus regelmatig stopt om iemand in of uit te laten. Om ons heen zitten voornamelijk locals, herkenbaar aan het zangerige Ierse accent. Wie een bekende in de bus tegenkomt, maakt gezellig een praatje waarbij de laatste dorpsroddels uitgewisseld worden. De enkele toeristen die er verder nog in de bus zitten, genieten zichtbaar van het ritje. Is dat nou wat, rondreizen door Ierland per bus?

Met openbaar vervoer reizen heeft zo z’n voors en z’n tegens. Het hangt er helemaal vanaf met hoeveel personen je reist, wat je op je ‘to-do’ lijst hebt staan en een beetje hoeveel tijd je hebt. Wil je in vier dagen tijd het halve land door, dan is openbaar vervoer echt geen optie. Maar heb je langer de tijd en ben je alleen of met z’n tweeën, dan is het best een prima manier van reizen, mits je heel goed voorbereid bent! De voors en tegens in een artikel samengevat!

Huurauto
Voor beide is wel iets te zeggen. Met een huurauto prop je op de luchthaven al je spullen in de auto, wandelschoenen en strandlakens in de kofferbak (dat scheelt weer slepen) en je rijdt zorgeloos waarheen je maar wilt. Of nou ja, zorgeloos…op de smalle weggetjes is het af en toe behoorlijk inspannend rijden. De over het algemeen zo zachte en vriendelijke Ier verandert achter het stuur regelmatig in een roekeloze wegpiraat en komt vaak genadeloos hard de bocht om vliegen, zodat jij met je huurautootje de fuchsiastruiken in kunt sturen.

Het grootste voordeel van de huurauto vind ik dat je met de bus niet overal kunt komen en met de auto wel. Wil je bijvoorbeeld een dagje naar de Skelligs, dan moet je er minstens drie of vier dagen voor uittrekken voor je met openbaar vervoer in Portmagee bent, de trip doet en weer terugreist naar bewoonder gebieden. Met de auto rijd je de avond ervoor heen, op de dag zelf de trip en desnoods ‘s avonds weer terug naar Kenmare, Tralee of Killarney. Allihies, bijna niet bereikbaar met openbaar vervoer. Mizen Head, idem dito. En zo mis je zonder auto echt wel een paar hele mooie plekjes!

Met een huurauto heb je wel de tijd aan jezelf en bereik je de meest afgelegen plekjes
Met een huurauto heb je wel de tijd aan jezelf en bereik je de meest afgelegen plekjes

Auto’s huur je in verschillende prijsklassen en verschillende groottes. Pas wel op, als je hier in Nederland een A6 gewend bent, wil dat niet zeggen dat je in Ierland ook het lekkerst in een A6 rijdt! De wegen zijn er zo smal dat ik je maar één tip kan geven: neem je auto zo klein mogelijk! Een grotere auto zit je alleen maar in de weg als je tegenliggers krijgt. Helemaal als je, zoals ik jaren geleden op mijn eerste dag in Ierland, een touringcar op een smal weggetje in de Wicklow Mountains moet passeren!

Let op! Nog geen 25 jaar? Kijk dan goed naar de voorwaarden van het verhuurbedrijf; er zitten vaak haken en ogen aan als je als jongere bestuurder een auto wilt huren.

Kosten

Onlangs waren we in Ierland en hebben toen 9 dagen een auto gehuurd voor iets meer dan € 200,00 (exclusief brandstof). Een meevallertje, de benzine is in Ierland stukken goedkoper dan in Nederland!

Openbaar vervoer
De bus is meer uitzoekwerk, je moet alle schema’s bij de hand hebben en op tijd bij de bushalte staan; een bus missen of het busschema verkeerd lezen, betekent in sommige plaatsen een halve of hele dag wachten op de volgende. En dat komt niet altijd even goed uit. Het voordeel van de bus is wel dat je, als je de bus eenmaal hebt, rustig achterover kunt zitten en van het Ierse landschap kunt genieten zonder dat iemand van het reisgezelschap alleen maar oog voor de weg kan hebben. En reis je alleen, dan scheelt het ook nog eens behoorlijk in de kosten.

Natuurlijk levert de bus ook een stukje vakantiegeluk op…het is fantastisch om in één of ander afgelegen gebied in de bus te zitten en proberen uit te vinden of de twee oude boertjes voorin nu Engels of Gaelic praten!

Kosten
Als je alleen bent, is openbaar vervoer een stuk goedkoper dan een auto huren. Bus Eireann heeft het fantastische systeem van een Open Road Ticket, waarbij je een x aantal reisdagen in een bepaalde periode kiest. Zo heb je kaarten van 4 reisdagen in 8 dagen tijd, 5 in 10, 6 in 12 enzovoorts. Voor een ticket van 5 in 10 betaal je € 93,00. Ga je twee weken naar Ierland (7 in 14), ben je € 126,00 kwijt. Al met al een stuk goedkoper dan een huurauto, als je alleen reist of met z’n tweeën. Ben je met meer personen op stap, dan is een auto ongeveer vergelijkbaar qua prijs en biedt je wel meer gemak en mogelijkheden.

Praktisch
Zoals ik al aangaf, moet je als je voor openbaar vervoer kiest, wel goed voorbereid zijn. Dat houdt in dat je moet zorgen dat je alle timetables voor het gebied dat je wilt aanreizen, mee moet nemen. Het handigst is het als je een smartphone hebt, waar je ze allemaal als pdf op kunt zetten.
Let op! Er is verschil tussen de diverse bussen. Je hebt de Express-lijnen (die zijn lekker snel) en de meer lokale bussen. Deze laatste zijn op county geselecteerd, waarbij het soms even puzzelen is als je een buslijn zoekt die de countygrenzen overschrijdt. Nogmaals, het is echt even puzzelen maar als je eenmaal het systeem van de tijdtabellen door hebt, is het ook wel leuk om een goede connectie uit te zoeken!
Let wel heel goed op de diverse uitzonderingen en vakantiemeldingen; ik stond ooit in Kenmare op een bus te wachten die niet op kwam dagen; die dag kwam er überhaupt geen bus en dat had ik kunnen weten als ik de tabel nauwkeuriger had gelezen.

Ik denk overigens dat ook de lokale tourist info’s best bereid zijn om met je mee te denken, als je er niet helemaal uit komt.

De trein heb ik in dit artikel even buiten beschouwing gelaten omdat de treintickets over het algemeen vrij prijzig zijn en je alleen de grote steden er mee bereikt. Het kan een optie zijn om, als je toch ergens op een goedkoop ticket stuit (even zoeken wil soms nog wel eens iets opleveren), een dag minder Open Travel Card voor de bus te gebruiken en in plaats daarvan een treinreisje maken.

Samengevat:

Waarom kiezen voor een huurauto?

 • een groter bereik: ook in de afgelegen regio’s kom je zonder moeite
 • meer comfort; je hoeft niet al je bagage steeds in koffers mee te slepen
 • kan voordeliger zijn als je met meer personen reist
 • je kunt grotere afstanden afleggen
 • scheelt je wat uitzoekwerk en bestuderen van tijdschema’s
 • je kunt gaan en staan wanneer je maar wilt en bent niet afhankelijk van wel of niet rijdende bussen

Waarom kiezen voor openbaar vervoer?

 • heeft meer charme, meet de locals!
 • kan voordeliger zijn, zeker als je alleen reist
 • als je eenmaal in de bus zit, is het erg relaxt; de bussen zijn erg comfortabel en je hebt uitzicht door een groot raam en tijd om wat te lezen of muziek te luisteren

Kortom…
…een ieder kan voor zichzelf de afweging maken wat voor jou belangrijk is. Voor beide opties geldt: hoe kun je optimaal van je vakantie genieten en waar haal jij de meeste voldoening uit?
4 gedachten over “Reistips: Openbaar vervoer versus huurauto

  1. Ik gebruik zelf graag Sunny Cars omdat je daar voor een lage prijs het eigen risico af kunt kopen. Bovendien zijn de auto’s niet duur en is de service prima!

 1. Mijn vrienden en ik hebben besloten Nederland “te ontdekken” omdat we hier al 5 jaren wonen (we kwamen uit België) en het land nog niet kennen. Daarom gaan we een personenbus huren omdat die meer charme, meet de locals heeft 😉 Ook willen we op elk moment kunnen stoppen als het nodig is en niet van een OV afhangen.

 2. Wanneer je in Ierland met een huurauto op pad gaat, wees dan zeker dat je geen moeite hebt met links rijden, en wees je ervan bewust de infrastructuur niet is zoals in Nederland. Veel smalle weggetjes, dus. De trein is inderdaad duur. Een taxi nemen is altijd een belevenis, alhoewel niet goedkoop. Die Ierse taxichauffeurs zijn zonder uitzondering gezellige kletsmeijers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *