Ring of Kerry alternatief: de touringcars ontwijken

In het verleden raadde ik mensen altijd af om de Ring of Kerry te rijden. De schoonheid van dit schiereiland is in mijn ogen ten onder gegaan aan haar eigen succes. Nog afgezien van de vele touringcars en groepen toeristen die deze 180 kilometer lange ronde rijden, vind ik het niets om kilometers lang borden te zien van alle plaatselijke B&B’s, craft shops, winkels, bootdiensten en vakantiehuizen en alle andere commerciële uitingen die langs de weg staan. Echter, afgelopen zomer heb ik een prachtig alternatief gevonden voor de Ring, voor wie toch het Iveragh schiereiland wil bezoeken maar het massatoerisme wil ontwijken!

Leeg en verlaten binnenland
Vanaf Killarney volg je de N71 richting Kenmare tot aan Molls Gap. In plaats van linksaf te slaan richting Kenmare, ga je hier rechtsaf, richting Blackvalley en Sneem. Meteen ben je alle andere toeristen kwijt en rijd je over een rustig leeg weggetje, hoogstens vergezeld door een enkele fietser. Je rijdt nu langs Blackvalley, dat volgens de met humor behepte Killarney-bewoners zo genoemd is aangezien deze vallei, als laatste in Ierland, pas in 1976 werd aangesloten op telefoonlijnen en electriciteit.

Ballaghbeama Pass, midden op het Iveragh schiereiland
Ballaghbeama Pass, midden op het Iveragh schiereiland

Je volgt deze weg voor een heel aantal kilometers, langs het knaloranje ‘Strawberry Field Pancake Cottage’ (door Nederlanders gerund!), tot je de afslag naar rechts krijgt richting Glencar en Ballaghbeama. Deze weg voert je langs verlaten, smalle weggetjes naar het midden van het Iveragh schiereiland. Afgezien van een enkele auto of fietser kom je hier bijna niemand tegen! De Ballaghbeama Gap is smal en vaak vol met schapen op de weg. Voorzichtig rijden dus, maar ó, wat is het hier mooi!

Vlak voor Glencar volgt een splitsing waarbij je links aan houdt, richting Cahersiveen. Het landschap verandert, blijft even verlaten maar de uitzichten worden weidser en lijkt haast wat Amerikaans te worden, met verlaten vlaktes en bergen die aan de horizon oprijzen. Je blijft om je heen kijken en foto’s maken, zeker bij de Ballaghisheen Pass. Direct na de pas wordt het landschap gecultiveerder, doemen er weer boerderijtjes op en krijg je het gevoel dat je meer in de bewoonde wereld komt. Even later volgt er weer een afslag naar rechts, richting Cahersiveen, wat weer aan de drukke Ring of Kerry ligt.

Valentia Island
Cahersiveen is een leuk, gezellig stadje, onder andere de geboortestad van Daniël O’Connell, de bekende Ierse politicus die er voor zorgde dat de katholieken meer rechten en zeggenschap kregen aan het begin van de 19e eeuw.
Vlak na Cahersiveen kun je de rechts afslaan naar Reenard Point, waar de veerboten naar Valentia Island vertrekken. De boot vaart voortdurend heen en weer dus je hoeft niet lang te wachten. Aan de overkant aangekomen, ligt daar het grootste dorp van het eiland: Knightstown. Als het mooi weer is, raden we je het terras van The Coffee Dock aan, niet te verwarren met The Coffee Shop, verderop in het dorp, die er overigens ook heel knus uitziet.

The Coffee Dock zit in de haven, naast het kantoor van de Tourist Info en de Lifeboat. Ze hebben hier een heel aangenaam terras, met grote windschermen, waardoor je heerlijk beschut kunt genieten van het schitterende uitzicht over Valentia Harbour en het Iveragh schiereiland. Als de zon niet schijnt, is het binnen ook erg knus. Ze hebben hier overheerlijke taarten en scones; een adresje om niet te missen!

Uitzicht vanaf The Coffee Dock in het haventje van Knightstown
Uitzicht vanaf The Coffee Dock in het haventje van Knightstown

Als je je kunt losscheuren van het heerlijke terras, is er ook op het eiland genoeg te zien. De Valentia Ring brengt je langs diverse interessante plaatsen. Zo is er vlakbij Knightstown een vuurtoren te zien en een grot (Valentia Slate Quarry) waar nog actief leisteen gewonnen wordt (indrukwekkend!). Iets verderop heb je Geokaun Mountain & Fogher Cliffs, een weg omhoog waar je voor € 5,00 per auto in mag en waar diverse parkeerterreinen zijn aangelegd. De Fogher Cliffs zijn spectaculair; neem een verrekijker mee want hier schijn je nog puffins (papegaaiduikers) te kunnen zien! Echter, ook als de puffins het af laten weten is het prachtig! Iets hogerop heb je een uitkijkpunt waar je schitterend het Iveragh schiereiland ziet, met de Macgillycuddy’s Reeks; de bergen vlakbij Killarney, inclusief Ierlands hoogste piek Carrauntoohill.

Weer terug naar de route steek je het eiland verder over, kun je nog een tussenstop maken bij Brendan’s Well of bij Bray Head. Hier is een parkeerterrein (€ 2,00 parkeergeld), waar vandaan je kunt wandelen naar Bray Head Tower, een verdedigingsbolwerk uit de tijd van Napoleon. In de 2e Wereldoorlog werd bij deze toren met turf in grote letters EIRE geschreven, om zo aan te duiden dat piloten boven het neutrale Ierland vlogen.

Valentia Island is prachtig maar het is wel duidelijk merkbaar dat men hier meer ingesteld is op toeristen. Waar je op bijvoorbeeld Mizen Head en Beara overal kunt parkeren en overal gratis in kunt, wordt hier overal een klein bedragje voor gevraagd. Enerzijds begrijpelijk omdat het onderhoud van de diverse zaken ook geld zal kosten maar het geeft wel aan dat men hier wat commerciëler geworden is dan dat men dat op de minder bezochte schiereilanden is.

Met de brug kun je de oversteek terug maken naar Iveragh, en kom je uit bij het kleine dorpje Portmagee. In het dorp kun je rechtsaf slaan en kom je even later bij de ‘most spectacular cliffs of Kerry’. Een uitzichtpunt waar je prachtig zicht hebt op Little Skellig en Skellig Michael, de twee rotsige eilanden in zee.
Als je de weg verder volgt, kom je uiteindelijk weer op de Ring of Kerry uit, waar je rechtsaf gaat richting Kenmare. Zorg er voor dat je hier pas in de loop van de middag bent, zodat de grote toeristenmassa alweer verder getrokken is: de meeste bussen zijn rond lunchtijd in Waterville, het dorpje waar Charlie Chaplin zijn vakantiehuis had en waar nog steeds een standbeeld voor hem staat. Wat later op de middag (na ca. 15 uur) kun je heerlijk rustig de Ring of Kerry af maken.

Uitzichtpunt voorbij Waterville, Ring of Kerry
Uitzichtpunt voorbij Waterville, Ring of Kerry

The Ring of Kerry
Geniet van de prachtige kustlijn en het uitzicht op het Beara Peninsula als je verder doorrijdt op de N70. Een eindje na Waterville is er een schitterend uitzichtpunt met een grote parkeerplaats, waar het eerder op de middag razend druk is. Het uitzicht is dan ook fenomenaal, met name op het kleine haventje waar je zicht op hebt. Fotomomentje!

Vervolg de weg nu richting Sneem, een dorpje dat ook absoluut een tussenstop waard is! Het doet wat toeristisch aan maar is ook wel heel erg mooi, met een kabbelend riviertje door het dorp. Een heel idyllisch plaatje!

Vanuit Sneem kun je weer de binnendoorroute nemen, de R568, die uiteindelijk weer bij Molls Gap uitkomt. Je laat dan wel Kenmare liggen maar snijdt daarmee wel een grote hoek af. Tenzij je niet de verplichting hebt om in Killarney terug te komen; dan is Kenmare een prachtig en gezellig stadje om een nacht te verblijven! Er zijn hier veel leuke, gezellige pubs met livemuziek en het centrum nodigt uit om rustig langs de winkeltjes te slenteren.

Overnachten op of vlakbij Valentia Island?
Wanneer je deze ronde over twee dagen wilt verdelen, zodat je in alle rust van het natuurschoon kunt genieten, zijn er diverse B&B’s in Portmagee en op het eiland. Twee mogelijkheden:

The Waterfront B&B, Portmagee
Vlakbij de brug naar Valentia Island, iets buiten het dorp.
Prijs: € 75,00 voor een tweepersoonskamer

The Royal Valentia, Knightstown
Een prachtig, historisch gebouw uit 1830, aan de haven van Knightstown.
De kamers zijn misschien iets prijziger maar je zit dan wel op een fantastische plek, met uitzicht over Valentia Harbour.
Het schijnt in de zomer snel volgeboekt te zitten, dus reserveren is een aanrader voor juli en augustus!
Booking.com geeft prijzen aan van € 110,00 per tweepersoonskamer.

Filmpje?
Ben je na het lezen enthousiast geworden en ook benieuwd hoe de binnendoorweg over de Ring of Kerry er uit ziet? Bekijk dan dit filmpje van de Ballaghbeama Pass!

12 gedachten over “Ring of Kerry alternatief: de touringcars ontwijken

  1. Dag Marcel,

   Dank voor je reactie! Het stuk Cahersiveen/Killorglin is niet on-interessant want de Ring is natuurlijk prachtig. Maar vergeleken met de andere kant (Cahersiveen – Kenmare) vind ik het wel minder mooi, zeker ook vanwege de drukte die je daar ‘s ochtends aantreft. Het binnenland vind ik daarom een veel prettiger en mooiere route dan in een lange rij achter touringcars rijden.

   De zuidkant van de Ring of Kerry vind ik qua natuur mooier, plus dorpjes als Sneem zijn erg mooi. Zeker wanneer je overdag wat langer op Valentia Island blijft hangen, kun je het stuk Valentia Island-Kenmare wat later op de middag rijden, als de grote stoet bussen al vertrokken is en je niet met grote groepen toeristen op dezelfde plekken dezelfde foto’s staat te maken! Uiteraard kun je ook later op de middag Cahersiveen – Killorglin doen, maar persoonlijk vind ik dat qua natuur toch wat minder mooi!

   1. Hallo,
    Met veel belangstelling las is het verslag over de Ring of Kerry : de touringcars ontwijken. Ik ga dit zeker doen maar op een bepaald moment moet je volgens het verslag aan Molls Gap rechtsaf ipv links en zou je zo bijna niemand meer tegenkomen. Als ik via googlemaps deze plek opzoek waar je naar rechts gaat zie je na een paar meter heel duidelijk een bord met de waarschuwing dat je bussen kan tegenkomen!! Zou er iets veranderd zijn?

    1. Dag Steven,
     Wellicht dat er wat bussen die route terug nemen, maar dat zal pas in de loop van de middag zijn. Bovendien sla je na een aantal kilometer alweer rechtsaf, naar de Ballagbeama Gap, waar je sowieso geen bussen (en nagenoeg geen andere toeristen!) meer tegenkomt.
     Groet!
     Anne

 1. Leuk stukje over het Leeg en verlaten binnenland, maar volgens mij heb je het mooiste nog niet gezien.
  Als je namelijk de weg naar Sneem bent ingeslagen, kun je het eerste weggetje rechts naar beneden nemen en dan kom je uiteindelijk (je ziet vanzelf wel als je bij een y-splitsing verkeerd gegaan bent door het hek wat over de weg staat) uit in de Black Valley. Vlak na een bruggetje over de Riverowenreagh kom je bij een T-kruising.
  Linksaf kom je na een prachtige tocht op een bergflank uit op de R568 van Molls Gap naar Sneem (een kruising eerder dan dat jij rechtsaf naar Ballaghbeama Gap gaat).
  Rechtsaf is een mooie trip door de vallei naar de Kate Kearney’s Cottage aan de andere kant van de Gap of Dunloe. Het weggetje leid je langs de Riverowenreagh en soms kun je wat stroomversnellingen zien. Het weggetje wordt bochtiger en er staan af en toe wat huizen links van de weg en vlak daarna een bruggetje. Zo’n 200 meter na het bruggetje kom je op een kruising met wat borden. Je kunt hier rechtsaf naar Lord Brandon’s Cottage aan de Upper Lake. Maar je zult vandaar toch weer terugkomen op de kruising.
  Ga op de kruising rechtdoor (volg het bruine bordje met Hostel 2 km). Je komt langs een kapelltje en de Black Valley Hostel. Na zo’n 400 meter ga je bij de y-splitsing rechts. Tegenliggers zul je vanaf hier vrijwel niet tegenkomen omdat de touristen denken dat ze van de andere kant niet met een auto de Gap of Dunloe over mogen, maar kijk uit voor de vele wandelaars en fietsers! Bovenop de Gap of Dunloe kun je de auto parkeren en genieten van het uitzicht. Voorzichtig verder rijden en houdt rekening met de paardwagentjes, de bestuurders kunnen asociaal zijn en midden op weg gaan rijden. Gewoon rustig erachter blijven rijden en blijven lachen.

  Maar inderdaad is het midden van de Ring of Kerry het mooiste (maar niet aan de vele touristen vertellen die in de bus eromheen rijden!)

 2. Hebben jullie verhaal gelezen en waren hierover zo enthousiast, dat we hem vandaag zo gereden hebben. Wat schitterend! We hebben genoten en zeker geen drukte gehad. Soms ben je alleen op de wereld, samen met wat schapen dan. Bedankt voor jullie verhaal en tips , we hebben er veel aan gehad.

 3. Heb zojuist je verhaal gelezen, nadat ik vandaag voor het eerst van de Ring of Kerry house, en het filmpje bekeken. Wat mooi! En wat een goede tips. Wij gaan volgende week voor twee weekjes naar Ierland en gaan dit zeker doen! Wij gaan overigens op de bonnefooi, moet (behalve Dublin) alle accomodatie nog boeken. Weet jij of dat mogelijk is? Of is het verstandiger nu hier al te boeken? In ieder geval bedankt voor de tips, en ik ga de site nog verder uitpluizen!

 4. Lees nu pas je verslag maar wij hebben ook gekozen voor de Pass en een andere Gap, vond de noordelijke helft van de Ring erg tegenvallen, bijna geen stopplaatsen en eerlijk gezegd, de andere peninsulas zijn veel mooier.
  De bergweg was prachtig, schapen en lammetjes op de weg, een koe op de weg en bijna geen verkeer.

  1. Bedankt voor je reactie Renée! Ben het helemaal met je eens! Naar mijn mening wordt de Ring of Kerry teveel gehyped en zijn inderdaad de andere peninsulas veel authentieker. Verstandig dat jullie de pas genomen hebben!

 5. Net terug van een gecombineerde vakantie Wales/Ierland. Met belangstelling de site en tips gelezen, waarvoor dank! We hebben als gezin alle drie de peninsulas bezocht , dus ik kan vergelijken. In onze beleving was Dingle het mooiste, mooie route en veel te bezoeken langs de weg. Beara relatief veel rijden over smalle wegen en minder te beleven. Kerry de west en zuidkant mooi en interessant, noordkant niet en heeft helemaal niet het eilandgevoel zoals elders. Via Black Valley naar Sneem gereden zoals je suggestie. Mooie verlaten route en ook daar kwamen we schapen tegen op de weg!
  Op Valentia Island kon ik de mooie betaalde route niet vinden helaas. Op meer punten hebben wij zaken gemist door slechte bewegwijzering. Wel hebben we jouw aanrader The Coffee Dock in de haven gevonden en daar heerlijk koffie gedronken met uitzicht.
  Echter, ik verbaas me wel over twee zaken die sterk worden benadrukt in jouw artikel en ook elders. Ik heb het over de voorspelde drukte en het sterk toeristische karakter van deze ring of Kerry. Ik las bovendien werkelijk overal dat je de route tegen de klok in zou moeten rijden, omdat je dan geen last zou hebben van touringcars. Omdat ik dat zo vaak las , hebben wij hem met de Wijzers mee gereden. Ik had me ingesteld op een soort toeristen kermis en een bus na elke bocht. Welnu, het enige wat ik kan zeggen is: alle zorgen waren voor niets. Onderweg was het nergens druk (hartje hoogseizoen , redelijk, weer), geen enkele last gehad van bussen (af en toe kom je er een tegen, maar geen enkel probleem met passeren), aantal commerciële uitingen valt echt reuze mee. Wij waren door de route rechtsom blij dat alle mooie dingen eerst kwamen en hebben na een lange dag rijden, de noordkant zonder tussenstop naar ons vakantieadres (killarney) terug gereden. Cahersiveen kwam mij als totaal oninteressant over.
  Moraal van dit verhaal: rijd de ring gewoon met de wijzers mee en laat de noordkant liggen, steek binnendoor zoals jij aangeeft hoewel wij dat slechts deels hebben gedaan.
  De ring is zeker niet door commercie verpest, vind dat echt geen goed beeld. Mensen worden hierdoor mogelijk onterecht afgeschrikt.

  Tot slot nog het volgende: de combinatie van smalle wegen en links rijden maken de wegen op de peninsulas soms uitermate gevaarlijk. Hier rijden is echt wezenlijk anders dan wat wij in NL gewend zijn.. Voor rijders met weinig rijervaring zonder meer gevaarlijk, daar lees je weinig over. Houd voortdurend zo links als mogelijk !! De maximum snelheden die worden aangegeven slaan soms nergens op, regelmatig 80 waar je echt hooguit 50 of 60 zou willen rijden..

  Dank voor alle tips en jouw interessant site. Wij hebben er wat aan gehad en zie bovenstaande vooral als aanvullingen en eigen ervaring.
  Jan-Willem

  1. Dag Jan-Willem,
   Hartelijk dank voor je uitgebreide verslag en tips! Goed om te horen dat er ook overal een keerzijde aan zit en dat iedereen het rijden in Ierland anders ervaart.

   Mijn ervaringen met de drukte op de Ring of Kerry heb ik gebaseerd op de keer dat ik inderdaad met een georganiseerde dagtour de Ring bezocht. Ik had nog het geluk dat de geboekte touringcar vol zat en we met een 9-persoonsbusje op pad ging. Op die dag reden we voortdurend achter touringcars aan en ook was het op alle stopplekken en uitzichtpunten waar we waren erg druk.

   Een paar jaar later hebben we de route binnendoor genomen en gingen we later op de middag terug, toen de bussen al weg waren. Toen was het juist heel rustig en prima te doen. Kortom, ik denk dat jullie geluk gehad hebben door net een goed tijdstip uit te zoeken of misschien een rustiger dag getroffen. 😉

   De smalle wegen zijn inderdaad lastiger dan in Nederland, maar zelf vind ik ze meer charme hebben. Bovendien kom je op de eilanden (in ieder geval buiten het hoogseizoen) relatief weinig tegenliggers tegen en adviseer ik ook altijd om een kleine huurauto te nemen, juist vanwege die smalle wegen. Maar zeker goed dat je dit benoemt; ook dit wordt door iedereen anders ervaren.

   Goed om te horen dat jullie een mooie reis hebben gehad!!
   Hartelijke groet,

   Anne Treur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *