Vijf tips voor vrouwen die alleen door Ierland reizen!

Het was één van mijn mooiste vakanties ooit! De keer dat ik, op de bonnefooi, alleen door Ierland reisde. Ik vertrok met enkel een vliegticket op zak, meer niet. Goed, ik had wel een wat vage planning want vakanties plannen (met de bijbehorende voorpret) is één van de leukste dingen om te doen maar overnachtingen had ik niet geboekt, ik reisde met de bus en had geen idee waar ik over twee nachten zou slapen! Wat door de thuisblijvers vaak gevraagd werd, was of het niet verschrikkelijk is om alleen te reizen? En, waar vooral mijn moeder zich zorgen over maakte: is het wel veilig om als vrouw alleen te reizen in Ierland? 

Ierland is denk ik één van de veiligste landen om te reizen, ook voor vrouwen. De mensen zijn hartelijk en behulpzaam, in de pubs heb je al snel aanspraak van andere reizigers en tijdens mijn diverse Ierlandreizen heb ik mij nog nooit onveilig gevoeld. Ben je van plan om alleen te reizen? Dan heb ik een paar tips voor je!

 

Regen Ierland

 

1. Wees goed voorbereid
Ook als je op de bonnefooi reist, wil dat niet zeggen dat je onvoorbereid op pad gaat. Bestudeer van tevoren de landkaart van Ierland, bepaal welke gebieden en plaatsen je wel of niet wilt zien en, als je met openbaar vervoer reist, zorg dat je op de hoogte bent van bustijden en -routes. Als vrouw alleen wil je niet op een verlaten plek staan wachten op een bus die niet komt opdagen. Dat is mij één keer overkomen, gelukkig in Kenmare, waar ik snel nog accommodatie voor die nacht kon bijboeken. Simpelweg omdat ik de tijdstabel niet helemaal goed bestudeerd had! Met een goede voorbereiding voorkom je dit soort ongelukkigheden!

2. Zoek andere backpackers op
Tenzij je natuurlijk geen behoefte hebt aan gezelschap, dan kun je dit punt prima overslaan! Maar wie alleen reist, zal het negen van de tien keer wel kunnen waarderen om af en toe andere globetrotters te spreken. De beste plekken daarvoor zijn het hostel en de pub. Op het platteland koos ik er als alleen-reiziger voor om in hostels te slapen omdat je daar vaak andere leuke mensen tegenkomt. In de grotere steden (Dublin, Cork) zijn de hostels vaak enorme slaapfabrieken, waar je minder snel contact legt.

Als je graag met andere reizigers in contact komt, kun je het beste ‘s avonds naar de pub gaan. Zoek een grotere tafel uit, het liefst in de buurt van de hoek waar de muzikanten ‘s avonds komen (desnoods even vragen aan de bar!) en gegarandeerd dat de tafel zich in de loop van de avond vult met toeristen vanuit alle hoeken van de wereld! Zo heb je zonder al te veel moeite de leukste gesprekken!

 

Kliffen Mizen Head 3
De prachtige kliffen bij Mizen Head!

 

3. Laat weten waar je bent
Ga je een dagje de natuur in? Lekker fietsen of wandelen? Ierland leent zich uitstekend voor deze buitenactiviteiten! Laat, als je als vrouw alleen reist, wel even aan je hostel of B&B weten wat je van plan bent en hoe laat je ongeveer terug denkt te zijn. Men zal dan een beetje een oogje in het zeil houden en alarm slaan als je niet op komt dagen.
Ga je voor een kort rondje wandelen, dan is dit natuurlijk minder noodzakelijk. Maar bedenk dat een lange wandeltocht je ongetwijfeld naar de prachtige verlaten gebieden leidt, waar Ierland op z’n mooist is. Maar deze verlaten gebieden zijn minder tof als je met een verstuikte enkel, of erger, ligt te wachten tot er iemand langs komt! Het mobiele netwerk in Ierland is niet overal optimaal dus neem niet teveel risico!

4. Doe een tikje voorzichtig in de steden
Ook in Dublin, Cork, Limerick en Galway kun je best wel over straat ‘s avonds. Maar diep in de nacht, als de pubs sluiten, wil er nog wel eens iemand een pint Guinness teveel op hebben. Zelf heb ik enkel in Limerick wel eens een wat ongemakkelijk gevoel gehad (zelfs overdag), maar dat kan ook met de wat vervallen uitstraling van deze stad te maken hebben.
Probeer in de buurt van andere toeristen te blijven en vermijd de donkere, verlaten achterafstraatjes.

5. Geniet met volle teugen!
Tja, reizen alleen is voor sommigen een flinke drempel, maar als je die eenmaal over bent, zul je merken dat het fantastisch is om alleen te reizen! Je hebt alle vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt, zeker als je op de bonnefooi reist.
Aan de keer dat ik alleen door Ierland reisde heb ik leuke contacten overgehouden, zowel met Ieren zelf als met andere reizigers. Hopelijk gaat het jou dankzij deze tips ook lukken!

 

Sheep Dursey Island
Op de bonnefooi naar Ierland? Wij kunnen je helpen met een Persoonlijk Reisadvies, op maat gemaakt!

Een gedachte over “Vijf tips voor vrouwen die alleen door Ierland reizen!

  1. Ik wil alleen naar Ierland.
    Mijn vraag: welk reisbureau kan ik mij opgeven en kan ik de eerste dagen persoonlijk begeleid worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *