Ierland Algemeen

“Daar zou ik niet zo snel heen gaan, ik wil wel mooi weer op mijn vakantie. Het ziet daar niet voor niets zo groen?” Een veelgehoord argument om niet naar Ierland toe te gaan. Toegegeven, het is er zelden warmer dan 25 graden en er is vaak kans op een buitje. Maar neem een regenjack en een positieve instelling mee en je zult een fantastische vakantie hebben!

Waarheen? 
Wil je echte rust en leegte, dan is de noordelijke provincie Donegal een aanrader. Een prachtige natuur, zonder de drukte die er meer in het zuiden en in het binnenland heerst. Het schiereiland Inishowen is prachtig om te rijden en ook vind je hier de hoogste kliffen van Ierland: Slieve League.
Ook Connemara is een prachtige streek, gedomineerd door de Twelve Bens, een bergreeks dwars door het gebied. Als je vanaf Galway naar de kust rijdt wordt het steeds leger en leger en lijkt het alsof je niemandsland betreden hebt, tot ineens het schattige stadje Clifden opdoemt.

Clifden
Clifden

Zelf reis ik het liefst naar het zuid-westen, met vele leuke stadjes, de prachtige schiereilanden Mizen Head, Beara, Iveragh en Dingle. Killarney als toeristisch middelpunt, omringd door bergen en meren. Vanuit Cork (een leuke stad!) prima te bereizen, zeker als je ook Kinsale nog even als tussenstop aandoet.

Het oosten is minder toeristisch, hoewel bijvoorbeeld de Wicklow Mountains, iets onder Dublin, schitterend zijn!
Het binnenland van Ierland is glooiend, met in de verten groene heuvels waar de schapen en koeien als witte plukjes wol te zien zijn.

 

 

Wanneer?
De beste periode om Ierland te bezoeken is mei/juni of september. Zeker in juni heb je lange avonden en is het relatief vaak zonnig weer. Juli en augustus zijn wat regenachtiger.
Verwacht geen hoge temperaturen in Ierland, een graad of 22, 23 is voor Ierland al zomers. Maar dankzij de zon voelt het vaak heerlijk aan, zeker als de immer waaiende wind even wat rustiger aan doet!

Hoe lang?
Dat is afhankelijk van je schema. Wil je heel Ierland in één vakantie zien, trek er dan minstens drie weken voor uit.
Heb je minder tijd, kies dan een gedeelte van Ierland uit waar je je tijd door wilt brengen. Neem de tijd om volop te genieten van alles wat de omgeving biedt en kom liever een volgend jaar terug dan gehaast van de ene county naar de andere te rijden! Reizen in Ierland kost relatief veel tijd; er zijn niet veel snelwegen en op de N-wegen, waar je in principe 100 mag rijden, haal je soms amper de 60 km/uur.

De snelheidslimiet in Ierland is niet altijd even realistisch!
De snelheidslimiet in Ierland is niet altijd even realistisch!

Bovenal…
…geniet van alles wat je ziet! De uitzichten, de schapen op de weg, de prachtige flora van Ierland, de kust met haar kliffen, de vriendelijke dorpjes! Er is zoveel te zien onderweg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *