De Skye Road en Clifden: Een prachtig stukje Connemara!

In een hobbelige bus reizen we van Galway naar Clifden. Waar Galway nog druk en levendig is, wordt het landschap ten westen van de stad steeds leger en ruiger. Soms passeren we wat huizen, maar meestal rijden we door een verlaten gebied. De Twelve Pins rijzen omhoog en regelmatig rijden we langs blauwgekleurde meertjes. Het stadje Clifden heeft dan ook iets surreëels, ineens zien we vanuit het niets de kerktoren opduiken en rijden we een levendig stadje binnen.

Clifden en de Sky Road vind je in het prachtige graafschap Connemara. Niet al te ver van Clifden ligt Letterfrack, waar je het Connemara National Park binnengaat, en je de fraaie Kylemore Abbey vindt. Maar vandaag blijven we in Clifden om de Sky Road te ontdekken!

 

clifden_upper-sky-road

 

Skye Road

De Skye Road is een schiereiland bij Clifden. Op het schiereiland is er een auto-/fietsroute uitgezet met dezelfde naam, die circa 11 kilometer lang is. Je kunt vaak kiezen uit de Lower Skyroad of de Upper Skyroad, die respectievelijk lager en hoger gelegen is. Vanaf de Upper Skyroad heb je een prachtig uitzicht over de zee; misschien spot je nog een dolfijn!

 

Kiezen tussen Upper en Lower Skyroad
Kiezen tussen Upper en Lower Skyroad

 

Wij kiezen er voor om de Skye Road te voet te doen dus welgemoed gaan we op pad! We besluiten om aan de zuidkant van het schiereiland te blijven, waarbij we heen de Upper Skyroad nemen en terug de Lower Skyroad.

Al snel komen we bij het John d’Arcy Monument, een gedenkteken voor de oprichter van het stadje Clifden. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Clifden en de omliggende omgeving. Dit is misschien wel de beste plek om een foto van Clifden te maken, zeker met de bergen van Connemara op de achtergrond!

 

Prachtig uitzicht over Clifden en de Twelve Pins!
Prachtig uitzicht over Clifden en de Twelve Pins!

 

Een fotogeniek plekje is ook één van de standing stones die je op de Sky Road vindt. Met de blauwe zee op de achtergrond een prachtig plaatje!

 

clifden_standing-stone

 

Clifden Castle en de boze boeren
Al snel komen we bij de ruïnes van Clifden Castle. Het is niet de mooiste kasteelruïne die ik in Ierland gezien heb, maar mede vanwege de locatie toch leuk om even langs te lopen. Ooit moet dit wel een ontzettend mooi, machtig gebouw zijn geweest, al is daar niet veel meer van over. Gebouwd in 1818 door voornoemde John d’Arcy, die ondanks zijn bouwactiviteiten in Clifden ook nog tijd had om dit kasteeltje voor zichzelf neer te laten zetten. Na zijn dood in 1839 kwam Clifden Castle in handen van zijn zoon Hyacinth, die helaas niet de capaciteiten van zijn vader had om met de pachters om te gaan. Toen halverwege de 19e eeuw ook nog eens de aardappelziekte zich over Ierland verspreidde, was de chaos rond Clifden Castle compleet. De uitgehongerde pachters kwamen massaal naar het kasteel om werk en voedsel te eisen van de arme Hyacinth.
In 1850 was de familie D’Arcy failliet en werd Clifden Castle, samen met een deel van het stadje en het omliggende land, aan de gebroeders Eyre verkocht. Onder hun beheer verviel Clifden Castle al behoorlijk.

De ruïne van Clifden Castle.
De ruïne van Clifden Castle.

 

In 1917 kocht een lokale slager, J.B. Joyce, het kasteel, wat tot grote protesten en geweldadigheden in de streek leidden. De voormalige pachtboeren aasden namelijk allemaal op de landerijen van het kasteel, om zo hun eigen boerderijen uit te kunnen breiden. De arme slager Joyce werd het slachtoffer van hun woede: zijn vee werd van het land verjaagd en de poorten voor hem gebarricadeerd. Joyce vocht het aan, kreeg gelijk maar de boze boeren weigerden hun vee van het land te halen. Uiteindelijk, na veel getouwtrek en geruzie, verkocht Joyce het land weer en konden de boeren het onderling verdelen.
Naar het kasteel zelf keek niemand om en zo raakte Clifden Castle meer en meer in verval tot het als ruïne eindigde. Zonde, want het moet absoluut een prachtig gebouw zijn geweest!

 

Clifden Castle
Clifden Castle

 

Uitzicht
Langs Clifden Bay wandelen we verder naar het einde van de Sky Road. Onze wandelinspanningen worden beloond met een fantastisch uitzicht over de blauwe oceaan: het is hier prachtig! Op een doordeweekse junidag is het ook erg rustig in deze omgeving, slechts af en toe passeert ons een auto. Het geblaat van de schapen is vaak het enige wat we horen.

clifden_upper-sky-road-2

Terug lopen we via de Lower Sky Road, waardoor we dichter bij de zee lopen. Al met al is het nog een flinke wandeling en uiteindelijk zijn we toch wel opgelucht als we de spitse kerktoren van Clifden weer op zien doemen!

‘s Avonds beleven we een gezellige avond in één van de pubs van Clifden. Na een lange dag in de buitenlucht smaakt het Ierse eten dan ook extra goed, en we besluiten de avond met een gezellige pubsessie met traditionele Ierse livemuziek! Dit is Ierland op z’n best!

 

Ierse humor langs de Sky Road!
Ierse humor langs de Sky Road!

 

sky-road-2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *