9 fouten die je niet moet maken bij een roadtrip door Ierland

Ierland is een fantastisch land om te roadtrippen. Met een huurauto kun je prachtige autoroutes rijden en de Wild Atlantic Way verkennen. De natuur is er prachtig en er is heel veel te zien onderweg! Probeer wel deze negen fouten te voorkomen bij een roadtrip in Ierland!

Omdat Ierland een eiland is, komen veel toeristen per vliegtuig aan en huren een auto in Ierland. Ideaal natuurlijk, maar er zijn wel wat dingen waar je op moet letten. Probeer deze negen fouten te voorkomen!

1. Een te grote auto huren

‘Hoe groter, hoe beter’ gaat voor een huurauto in Ierland niet op! Ierland is een land met veel smalle weggetjes en bochtige wegen, waar je meer last dan gemak hebt van een grote auto. Parkeerplaatsen zijn niet altijd even groot en soms kom je op een smalle weg een touringcar tegen. Een grote auto kan het autorijden dan behoorlijk lastiger maken! Wij reden ooit achter een Amerikaanse familie die een grote Audi gehuurd had. Geloof me, we benijdden ze niet! Je hoeft natuurlijk ook niet met vier personen in een Fiat Panda te kruipen maar het beste is toch om een niet al te grote auto te huren.

Auto roadtrip tips
Met deze stoere Up reed ik een paar jaar geleden door de Wicklow Mountains!

2. Geld uitgeven aan een navigatiesysteem

Sowieso is dat tegenwoordig verspild geld, nu je met de Europese telefoonbundel gewoon in Ierland kunt internetten. Als je tenminste bereik hebt, want daar ontbreekt het soms in Ierland wel eens aan.
Maar wanneer je blind een navigatiesysteem volgt, mis je de charme van het staren op een kaart, het zoeken van de juiste bordjes en…van af en toe verdwalen! Ik ben in Ierland regelmatig een verkeerde weg ingeslagen maar juist daardoor zagen we de leukste dingen! Vergeet dus die navigatie en schaf liever een handige wegenkaart aan.

Wegwijzers Ierland
Gebruik liever deze wegwijzers dan een navigatiesysteem!

3. Niet goed verzekerd op pad gaan

Waar je geld kunt besparen op een navigatiesysteem, moet je dat zeker niet doen op een goede autoverzekering. De wegen in Ierland zijn soms heel smal en je hebt snel een tik tegen je spiegel of een krasje op de zijkant van je auto te pakken. Ben je niet goed verzekerd, dan ben je al snel een hoop geld kwijt.

Ik huur zelf altijd mijn auto bij Sunnycars, waar je een all-inclusive pakket boekt. Daarmee ben je uitstekend verzekerd en heb je geen eigen risico. Dat rijdt echt een stuk relaxter dan wanneer je weet dat je een kras op de auto vooral in jouw portemonnee voelt!

4. Je laten tegenhouden door het links rijden

Voor sommige Nederlanders is het links moeten rijden een behoorlijke drempel om naar Ierland te gaan. Ik schreef er ooit een blog over met wat tips.
Toegegeven, als je op Dublin landt en je huurt daar een auto, dan is de grote rotonde net buiten de luchthaven best wel een dingetje. Maar als je die eenmaal voorbij bent, dan valt het best mee. Op het platteland is vaak weinig verkeer dus daar is het links rijden al helemaal een stuk makkelijker. En echt, het went heel snel dus laat je hier niet door tegenhouden!

Laat je niet tegenhouden door het linksrijden! Op het platteland van Ierland is het een stuk rustiger qua verkeer en is het makkelijker om links te rijden.

5. Teveel plannen…

Verkijk je in Ierland niet op de afstanden. 150 kilometer in Ierland is heel wat anders dan 150 kilometer in Nederland. Plan dus van tevoren niet al te grote afstanden in, anders zit je alleen maar te jakkeren in de auto. Bovendien is er in Ierland vaak van alles te zien onderweg dus het zou jammer zijn als je nergens kunt stoppen omdat je met tijdgebrek zit. Heel Ierland in tien dagen zien, is eigenlijk kansloos. Bezoek dan liever een gedeelte van het eiland en bewaar de rest voor een volgende keer!

Plan niet teveel van tevoren in en houd genoeg ruimte in je planning over voor de onverwacht mooie plekken in Ierland, zoals een verlaten strand, een leuk dorpje met een gezellige pub of andere pareltjes op het platteland die je niet verwacht had!

Drombeg
De Drombeg Stonecircle

6. …of te weinig!

‘Niet teveel plannen’ wil niet zeggen dat je onvoorbereid op pad moet gaan. Als je in de auto nog moet gaan zoeken wat eigenlijk de bezienswaardigheden in de omgeving zijn, dan raak je veel kostbare tijd kwijt. Natuurlijk is er genoeg onderweg te zien maar soms is het handig om te weten welk onbekend weggetje naar dat prachtige strand leidt. Of dat het echt wel de moeite waard is om een ommetje te maken naar een leuk dorpje of een mooi uitzichtpunt. Kortom, zoek een balans tussen geplande uitstapjes maar ook genoeg ruimte voor de onverwachtse dingen!

7. Naar het westen rijden voor de Ring of Kerry

Er zijn toeristen die speciaal naar het westen van Ierland gaan om de Ring of Kerry te rijden. Als ze die gereden hebben, gaan ze door naar de kliffen van Moher en denken dan het mooiste van Ierland wel gezien te hebben. Dit is echt één van de grootste fouten die je tijdens je rondreis door Ierland kunt maken!

Ja, de Ring of Kerry is best mooi. Maar hij is ook ongelofelijk toeristisch en veel te commercieel. Er zijn nog veel meer mooie schiereilanden, die veel rustiger, authentieker en mooier zijn dan de Ring of Kerry. Op de Ring of Kerry rijden massa’s touringcars en 9-persoonsbusjes over de brede geasfalteerde wegen. Op bijvoorbeeld de Ring of Beara rijd je over smalle landweggetjes en is het veel rustiger. Ga je naar Mizen Head, dan kun je zelfs terug via een onverhard geitenpad…spannend maar zo leuk! Kortom, laat je niet van de wijs brengen door alle reclame en alle enthousiaste toeristen die je over de Ring of Kerry hoort vertellen, maar bezoek liever Dingle, Beara of Mizen!

En wil je dan toch per se de Ring of Kerry bezoeken, of heb je zoveel tijd dat je alle schiereilanden kunt doen? Dan heb ik nog een handige tip voor een alternatieve route voor je!

Ring of Beara roadtrip
De Ring of Kerry is mooi maar zelf geef ik de voorkeur aan de Ring of Beara!

8. Je aan de maximum snelheid houden

Oeps, ik realiseer mij dat het een beetje raar klinkt, dat het fout is om je aan de maximum snelheid te houden. Maar wat ik eigenlijk bedoel is dat je soms niet zo hard kunt rijden als dat je officieel mag. In Ierland zetten ze rustig een 100 kilometerbord op een kronkelige, smalle weg waar je niet harder dan 60 kunt rijden.
Zeker in de afgelegen gebieden, zoals op Beara of in Connemara, loop je kans dat je na een scherpe bocht ineens op een kudde schapen stuit. Als je dan met 100 km/uur aan komt razen, is het risico groot dat je zo’n wollig dier aanrijdt.

Kortom, pas allereerst je snelheid dus aan de omstandigheden aan en ga niet klakkeloos op de maximum snelheid af. Houd bovendien altijd in de gaten of er een kans is op schapen op de weg en doe dan nog eens extra rustig aan!

De snelheidslimiet in Ierland is niet altijd even realistisch!

9. Alleen via de N-wegen rijden

Ja, de snelste weg van A naar B is in Ierland vaak over de doorgaande wegen, meestal aangeduid met een N (tweebaansweg) of M (snelweg). Maar, sommige uitzonderingen daargelaten, dit zijn niet altijd de mooiste routes! Als je bijvoorbeeld van Cork naar Killarney rijdt, is de N71 pas in de buurt van Killarney echt heel mooi.

Neem dus de tijd om van de doorgaande wegen af te gaan en de smalle landweggetjes te nemen. Vaak stuit je op verrassend mooie plekjes! Zo reden wij ooit vanaf ons fijne B&B in Kinsale naar Glengarriff via allemaal binnendoorweggetjes. We waren eigenlijk volledig verdwaald (het was nog vér voor het Google Maps tijdperk!) maar we bleven gewoon rijden tot we een dorpje hadden gevonden waar we bij een postkantoor de weg konden vragen.
We kwamen in het dorpje Leap uit, waar we een ontzettend leuk cafeetje annex delicatessenwinkel tegenkwamen. We hebben hier wat gedronken, de laatste roddels uit het dorp meegeluisterd en zo een onvergetelijke ervaring opgedaan! Kortom, verdwalen in Ierland loont en wees dus niet bang om een alternatieve route uit te stippelen!

PS. Het leuke cafeetje in Leap is inmiddels gesloten dus ga niet speciaal verdwalen om in Leap te komen! 🙂

Glenveagh N254
Roadtrippen in Donegal!

Heb jij nog handige tips voor een roadtrip door Ierland?

2 gedachten over “9 fouten die je niet moet maken bij een roadtrip door Ierland

 1. The ring of Kerry is inderdaad toeristisch. Maar je moet ook niet in het hoogseizoen gaan.
  In het voor- of naseizoen, buiten de vakanties, zijn de prijzen van de B&B’s een stuk aantrekkelijker en de ring of Kerry is dan een oase van rust. Je maakt een reis door de geschiedenis die je niet snel zult vergeten.
  Van de oude ringforts tot de ruïne van Ballycarberry castle.
  De Kerry cliffs en niet te vergeten Lady’s View. Maak de dag erna de wandeltrip door the Gap of Dunloe en neem het bootje terug via de meeting of the waters.

  Wauw, ik ga vandaag nog boeken.

 2. Mijn man en ik hebben de Kerry Way gewandeld. Prachtig!
  Ook de Wicklow Way gelopen, vind ik zelfs nog mooier.
  Links rijden vinden. Wij inderdaad nog een dingetje, dus wij doen het lopend. 🥳🥰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *