Recept: Ierse Scones

Bij veel B&B’s in Ierland word je hartelijk ontvangen met een kop koffie of thee en…een scone! De jam, die in een schaaltje erbij geserveerd wordt, is vaak zelfgemaakt en de clotted cream die er naast ligt maakt het helemaal af! Maar waarom wachten tot je volgende Ierland-vakantie voor je weer aan deze heerlijke traktatie gaat? Maak ze gewoon zelf!

Ingrediënten voor ca. 8 scones:

  • 50 gram boter
  • 2 eetlepels suiker
  • 75 ml halfvolle melk
  • halve theelepel zout
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2,5 theelepel bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei

Scones

Bereiding: 

Neem een grote kom of schaal en meng daar de ingrediënten bakmeel, bakpoeder, zout, vanillesuiker en gewone suiker in. Als het goed vermalen is, meng je de boter er door heen (tip: met twee messen kun je het makkelijk door het meel ‘snijden’).

In een andere schaal klop je de melk en het ei los en je voegt dit vervolgens aan het meel toe. Bewaar een klein beetje in de schaal, zodat je straks de scones nog mee kunt bestrijken.

Je kneedt nu het meel met het ei/melk-mengsel tot één deeg. Ik moet eerlijk toegeven dat dit makkelijker klinkt dan het is want het deeg is al snel erg plakkerig. Wat bij mij soms helpt is om mijn handen even nat te maken voor het kneden; dan plakt het minder snel. Ook kun je wat extra bakmeel toevoegen om het deeg minder plakkerig te maken.

Tip! Voor meer smaak voeg je een handjevol rozijnen aan het deeg toe!

Rol nu, zo goed en kwaad als het lukt, het deeg uit tot een plak van zo’n 1,5 cm. dik en steek met een mes rondjes uit het deeg. Deze leg je op een bakplaat (de plaat kun je het beste even met bakpapier bekleden). Met het restje ei/melk-mengsel kun je de scones bestrijken.
Als het uitsteken met een glas te moeilijk gaat met het plakkerige deeg, kun je ook zelf 8 kleine bolletjes maken van het deeg; ze ogen dan misschien wat minder mooi maar de smaak is nog steeds uitstekend!

In een voorverwarmde oven (225 graden) bak je de scones in ca. 10 minuten mooi lichtbruin.

Clotted cream
Clotted cream is over het algemeen niet te verkrijgen bij de supermarkt maar je kunt het heel makkelijk zelf maken door 100 gram crème fraiche en 200 gram mascarpone met elkaar te mengen. Goed roeren, zodat de twee ingrediënten tot één massa opgelost zijn.

Een alternatief is een schaaltje boter, een schaaltje jam en een toefje slagroom erbij serveren, ook dit smaakt heerlijk!

Eetsmakelijk!

Ps. Heb je de andere recepten op ‘Dit Is Ierland’ al eens geprobeerd? De Lemon Meringue Pie is echt een aanrader!

2 gedachten over “Recept: Ierse Scones

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *