Ring of Kerry: Welke plaatsjes vind je aan de Ring?

Wie dit blog al langer volgt, weet ongetwijfeld dat ik geen hele grote fan ben van de Ring of Kerry. Niet dat het er niet mooi is, (het is er prachtig!) maar het commerciëlere karakter van dit schiereiland stuit mij wat tegen de borst. In de vele reisadviezen die ik afgelopen jaar geschreven heb, raad ik Ierland-reizigers dan ook altijd aan om eerder voor de ongerepte Ring of Beara te kiezen dan voor de Ring of Kerry. Of ik geef aan dat er een alternatieve route is via het binnenland, waarbij je de stroom touringcars ontwijkt. Maar voor wie toch graag de hele Ring of Kerry rijdt: hierbij een overzicht van alle plaatsjes die je tijdens het rijden tegenkomt!

In deze ronde is ons startpunt het toeristische stadje Killarney, dat ondanks de drukte ons hart gestolen heeft. Ja, dit plaatsje is overstroomd door toeristen, maar toch heeft het iets heel gezelligs. En dankzij het schitterende Killarney National Park ligt de rust van de natuur om de hoek!

Killorglin

De eerste stop op de Ring of Kerry is het dorpje Killorglin, vooral bekend van het jaarlijkse Puck Festival. Een vrolijk, typisch Iers plaatsje met gekleurde huizen en winkels. In Killorglin vind je de Bianconi Inn, één van de laatste inns van de Italiaanse zakenman Charles Bianconi. Deze Bianconi zou de uitvinder van het Ierse openbaar vervoer zijn vanwege het opzetten van een soort lijndienst met paard en wagen, heel innovatief in die dagen! Daarnaast bezat hij een reeks inns in Ierland, waarvan de Bianconi Inn in Killorglin.

 

Ring of Kerry
Toegestroomde massa tijdens de Puck Fair in Killorglin

Glenbeigh en Rossbeigh

We passeren het gehucht Glenbeigh, waar je het Kerry Bog Village Museum kunt bezoeken. Als je hier stopt, stap je even terug in de tijd door het gereconstrueerde dorp, waar je meer leert over het harde leven dat de Ieren vroeger leidden. Aanrader!
Vanuit Glenbeigh kun je naar het prachtige langgerekte strand van Rossbeigh voor een mooie strandwandeling!

 

Ring of Kerry

Cahersiveen

Cahersiveen is één van de grotere plaatsjes aan de Ring. Dit is de geboorteplaats van de politieke leider Daniel O’Connell, die begin 19e eeuw pleitte voor meer invloed voor de katholieke Ieren en werd daarom ‘The Liberator’ genoemd. Iets verderop aan de Ring vind je zijn voormalig woonhuis, Derrynane House, waar nu een museum voor O’Connell is. In Cahersiveen vind je de Daniël O’Connell Memorial Church; er wordt gezegd dat dit de enige kerk in Ierland is die niet naar een heilige vernoemd is!
Cahersiveen is verder een gezellig, fleurig stadje en een leuke plek om even de benen te strekken. Loop dan ook even langs de ruïne van de Old Abbey of the Holy Cross, net achter de doorgaande weg. Niet al te ver van Cahersiveen vind je de ruïne van Ballycarbery Castle, een fotogeniek plekje!

Portmagee

We slaan vandaag Valentia Island even over en rijden gelijk door naar Portmagee. Een klein dorpje, verscholen en beschut aan de baai voor het eiland. Dit is de toegangspoort naar Valentia Island door de brug die hier vorige eeuw aangelegd werd. Portmagee is ook de uitvalsbasis voor boottochten naar de Skellig Islands. Vlakbij Portmagee vind je de prachtige, ruige Kerry Cliffs. Neem hier zeker de tijd om even van de prachtige natuur te genieten!

Waterville

Waterville is de plek die ooit het hart van Charlie Chaplin stal! Vanaf 1959 kwam hij jarenlang met zijn familie naar dit Ierse plaatsje en verbleef dan in het Butler Arms Hotel. Jaarlijks wordt in Waterville het Charlie Chaplin Comedy Film Festival gehouden en midden in het plaatsje vind je zijn standbeeld, met de prachtige blauwe zee op de achtergrond. Zijn dochter Geraldine schijnt ook een huis te hebben in het Ierse plaatsje en geef haar eens ongelijk!
Verder is er, behalve de eindeloos lange boulevard, weinig te beleven in Waterville en zo vervolgen we onze weg.

 

Ring of Kerry Waterville
De boulevard van Waterville

Caherdaniel en Sneem

Ook Caherdaniel is een plaatsje, waar je vooral vanwege het natuurschoon naartoe trekt. Vlakbij is er nog een oud steenfort (iets voor het dorpje zie je het aan je rechterhand liggen) en je vindt hier in de buurt dus het voornoemde Derrynane House. Tussen Caherdaniel en Sneem vind je, naar mijn mening, het mooiste stuk van de Ring of Kerry, dus geef je ogen goed de kost!

 

 

Zelf vind ik Sneem het meest sfeervolle plaatsje aan de Ring of Kerry. Het ligt aan de rivier Sneem, een diepe inham vanuit Kenmare Bay. Het is een heel fleurig plaatsje en zo ruimtelijk opgezet, dat het een hele fijne sfeer creëert. Het idyllische, oude bruggetje over de rivier maakt het plaatje compleet. Wat een fijne plek is dit! Er zijn diverse cafés en restaurants dus neem hier zeker even de tijd!

 

Ring of Kerry Sneem
Het oude bruggetje in Sneem (Foto: Tourism Ireland)

Kenmare

Na Sneem nemen we afscheid van de blauwe zee en arriveren we in het levendige stadje Kenmare. Wie een leuke overnachtingsplaats zoekt: Kenmare is een aanrader! Er zijn ontzettend veel pubs en restaurants en leuke winkeltjes. Ook is Kenmare de ideale uitvalsbasis voor de Ring of Beara, mocht je na de Ring of Kerry nog zo’n prachtig schiereiland willen bezoeken. Een uitgebreidere beschrijving van Kenmare vind je hier.

Terug naar Killarney

Wie vanuit Kenmare terugrijdt naar Killarney, gebruikt daarvoor de schitterende N71, die door het Killarney National Park loopt. Je rijdt door de ruige natuur bij Molls Gap en stop ook echt even bij het uitzichtpunt Ladies View. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de meren van Killarney: kijk of je het kleine witte stipje van Lord Brandons Cottage in de diepte kunt spotten! Heb je nog genoeg tijd? Dan is het zeker de moeite waard om even bij Torc Waterfall te stoppen, als een mooie afsluiter van deze prachtige dag!

 

Ring of Kerry Ladies View
Ladies View

 

 

4 gedachten over “Ring of Kerry: Welke plaatsjes vind je aan de Ring?

    1. Nee, de foto in de banner is gemaakt op het stukje Caherdaniel – Sneem
      Ik heb eerder een heel blog aan Valentia Island gewijd, zal de link zo even in het artikel plaatsen! Inderdaad een prachtig eiland!!

  1. Prachtige plaatsjes! Veel heb ik al bezocht. Sneem is ook mijn favoriet. Cahersiveen hoop ik dit jaar te bezoeken. The Ring of Kerry heb ik meerdere keren gedaan met zo’n toerbus, omdat ik helaas geen auto kan rijden. Soms ga ik op eigen gelegenheid met de reguliere bus, maar met een auto zie je meer en heb je de tijd zelf in de hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *