Dublin versus Londen!

Het afgelopen weekend was ik een paar dagen in Londen. Een heel andere stad dan Dublin, maar toch zijn er wel wat overeenkomsten. Zo hebben beiden allerlei leuke gratis musea, zoals de National Gallery en het Natural History Museum, beschikken beide steden over veel gezellige pubs, restaurants, markten en parken en zijn beide steden in korte tijd vliegen te bereiken. Dublin versus Londen!

Qua bouwstijl hebben de steden wel iets van elkaar weg, hoewel Dublin misschien een tikje grauwer oogt dan Londen. De prachtige witgepleisterde huizen die je veel in Londen ziet, rond Hyde Park, Knightsbridge en Bayswater, vind je in Dublin in veel mindere mate terug. Dublin is kleiner en compacter, maar daardoor ook overzichtelijker en beter te behappen.

Ook Dublin heeft prachtige parken, zoals het Phoenix Park.
Ook Dublin heeft prachtige parken, zoals het Phoenix Park.

Redenen om naar Londen te gaan!
Londen is vooral groot! Waar je Dublin in een dag of twee redelijk gezien kunt hebben, is het in Londen voortdurend keuzes maken wat je wel of niet bezoekt. Er zijn oneindig veel museums en bezienswaardigheden, leuke markten en food halls, zodat je echt niet alles in een weekend kunt zien.

Het uitgaansleven in Londen is heel wat levendiger. Waar de doorsnee Ier ‘s avonds naar de pub of naar de hondenraces gaat, kun je in Londen talloze musicals en concerten bezoeken. Natuurlijk zijn er ook in Dublin concerten of theaters te bezoeken (denk maar aan Riverdance!), maar het is toch op veel kleinere schaal dan Londen en de musicalwereld is überhaupt een onbekender fenomeen in Dublin.

Het openbaar vervoer-systeem in Londen werkt wat overzichtelijker. Dit is ook wel nodig want de stad is zó groot, dat je ook wel een goed werkend ov nodig hebt. Dublin kent geen ondergrondse metro, maar de stad is ook zo compact, dat veel dingen aan te lopen zijn. Het bussysteem is echter lastiger te begrijpen.

Londen kent veel meer bekende bezienswaardigheden dan Dublin. Vraag een willekeurig iemand naar wat er te zien is in Londen, en men weet al snel de Tower Bridge, Big Ben en London Eye op te noemen. Vraag iemand naar wat er te zien is in Dublin en er zal hoogstens iets met ´Guinness´ uit komen! Het klopt, de Ha´penny Bridge in Dublin is bij lange na niet zo spectaculair als de prachtige Tower Bridge en hoewel George Arcade Market leuk is om te bezoeken, is het toch niet zo mooi en populair als Covent Garden.
Waar je in Hyde Park eindeloos kunt wandelen, is Stephens Green misschien wel mooier maar veel kleiner en daardoor veel drukker. Het Dublinse Phoenix Park is een goed alternatief maar niet zo makkelijk te bereiken vanuit het centrum van Dublin.

Londen_Tower Bridge
Londen kent veel meer bekende bezienswaardigheden, zoals de Tower Bridge.

Redenen om naar Dublin te gaan!
Dublin is veel compacter en daardoor ook minder massaal. Je kunt de meeste bezienswaardigheden te voet bereiken en dat maakt dat je het openbaar vervoer nauwelijks nodig hebt.

In de pubs in Dublin vind je de typisch Ierse traditionele livemuziek. Bezoek je een pub als O’Donoghues, dan word je op een staaltje Ierse cultuur getrakteerd, dat je niet snel vergeet!

Dublin is geen goedkope stad maar toch niet zo duur als Londen. Vooral waar het bezienswaardigheden betreft kun je in Dublin voor niet al te veel geld veel zien. Een prachtig museum als Kilmainham Gaol kost bijvoorbeeld maar € 4,00. Duurste attractie is het Guinness Storehouse, maar zelfs dat is nog stukken goedkoper dan bijvoorbeeld het Londen Eye of de Tower of London. Persoonlijk vind ik dat veel prijzen in Londen echt buiten alle proporties zijn: 20 GBP (bijna 30 euro) voor het bezoeken van de Westminster Abbey is echt een volslagen onredelijk bedrag. Wat dat betreft komt Dublin er heel wat beter vanaf met 6 euro voor Christchurch Cathedral!

Persoonlijk vind ik de Ierse keuken veel beter dan de Engelse. In Ierse restaurants kun je heerlijk eten en zijn ook de typisch Ierse gerechten zoals cottage pie of Irish stew overheerlijk. De Engelse keuken is naar mijn mening toch wat minder goed dan de Ierse maar dit is wellicht ook een kwestie van smaak!

En dan nóg een persoonlijke mening: ik vind de Dubliners toch veel gezelliger dan de Londenaren! Vraag je aan een Ier de weg, dan krijg je een uitgebreide omschrijving die met handen en voeten uitgeduid wordt; de Engelsman reageert waarschijnlijk wat minder joviaal. In Londen lijkt iedereen haast te hebben, in Dublin gaat het er een stuk relaxter en gemoedelijker aan toe.

De muzieksessies in de Ierse pubs zijn onvergetelijk!
De muzieksessies in de Ierse pubs zijn onvergetelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *