Must-do’s in Dublin voor book lovers!

De bovenste verdieping van de Chester Beatty Library is schaars verlicht. Achter de glazen vitrines liggen enorme boeken en kleurige boekrollen tentoongesteld. Dit papier is oud, echt heel erg oud! Er zijn papyrusrollen bij die uit de 3e eeuw dateren; nog honderden jaren ouder dan het beroemde Book of Kells, dat elders in Dublin te bezichtigen is. Je begrijpt het al: boekenwurmen komen in Dublin volop aan hun trekken!

Dublin is onlosmakelijk verbonden met schrijvers en literatuur. Grote namen als Oscar Wilde en James Joyce liepen ooit door de straten van de Ierse hoofdstad. Maar wat mag je als book lover nu niet missen in Dublin? Uiteraard is dat deels afhankelijk van je interesses en smaak: niet iedereen zal zich door de ‘Odysseus’ van James Joyce kunnen worstelen, en misschien scharrel je veel liever tussen de stapels oude boeken in George Street Arcade? Maar uit onderstaand lijstje is ongetwijfeld wel iets te kiezen!

1. Naar Trinity University, The Old Library en het Book of Kells
Aangezien je deze twee met één combiticket bezoekt, bespreken we ze hier ook maar in één adem! In Trinity University vind je de schitterende Old Library. Niet voor niets diende deze bibliotheek als decor voor Harry Potterfilms, en nog steeds gaat er iets magisch van deze boekenwereld uit! Voordat je de bibliotheek betreedt, kom je nog langs het eeuwenoude Book of Kells, een manuscript dat rond het jaar 800 geschreven werd en de vier Evangeliën bevat. Monniken hebben hier minutieus de pagina’s versierd, mooi om te zien!
Boekenwurmen houden meestal van kennis en studie en ook daarom is een bezoekje aan de Trinity University leuk! Het academische sfeertje dat hier hangt maakte mij een beetje jaloers: wat moet het fantastisch zijn om lessen te volgen aan deze universiteit!
De toegangsprijs zijn we minder enthousiast over: toegang tot de Old Library en het Book of Kells kost € 10,00, en er zijn vaak lange wachtrijen.

OI000065

2. Chester Beatty Library bezoeken
Het Book of Kells is oud, maar de oude handschriften in de Chester Beatty Library zijn nog veel ouder! Dit museum werd zo’n 60 jaar geleden opgericht om de privé-verzameling van Alfred Chester Beatty te herbergen. Net als het Book of Kells beslaan ook de oude manuscripten kopieën van de vier Evangeliën, maar er zijn nog veel meer oude boeken, prenten en boekrollen te bekijken.
De toegang is gratis dus neem zeker even een momentje om hier binnen te lopen! Het pand zelf is ook erg mooi, maak vooral hier foto’s van want binnen is fotograferen verboden!
Chester Beatty Library, Dublin Castle, Dublin 2

3. De Faddan More Psalter bekijken in het National Museum of Ireland
In de veengrond van Tipperary stuitte de bestuurder van een graafmachine op een half vergane tas met daarin de restanten van een psalmboek. Het boek, sindsdien de Faddan More Psalter genoemd, werd gerestaureerd en wordt tegenwoordig tentoongesteld in het National Museum of Ireland. Ook dit museum is gratis te bezoeken en herbergt meer vondsten uit de conserverende veengrond. Zo liggen er ook nog gevonden lichamen van mensen, waarbij de veengrond het ontbindingsproces tegenging. Bijzonder!
National Museum of Ireland, Kildare St. Dublin 2

4. Dublin Writers Museum bezoeken
Een echte boekenfan mag natuurlijk een bezoek aan het Dublin Writers Museum niet overslaan! Alleen het gebouw is al mooi om te zien; binnen vind je veel informatie over het leven en de boeken van onder andere James Joyce, W.B. Yeats en Bernard Shaw.
Het is niet heel groot maar toch leuk om te bezoeken als book lover!
Dublin Writers Museum, 18 Parnell Square, Dublin

Standbeeld James Joyce (Foto: Tourism Ireland)
Standbeeld James Joyce aan North Earl Street (Foto: Tourism Ireland)

5. Book shoppen in George Street Arcade
Een beetje weggestopt achter Wicklow Street en George Street, vind je de overdekte markt George Street Arcade. Je vindt hier van alles: handgemaakte souvenirs, foodstalletjes, sieradenkramen maar ook een geweldig boekhandeltje met kastenvol oude boeken. Heerlijk om op een regenachtige middag door te grasduinen! En heb je een paar boeken aangeschaft? Dan zijn er genoeg oude pubs en lunchrooms in de buurt om met je nieuw verworven schatten een paar uur door te brengen!

OI000043

6. Het Oscar Wilde-standbeeld fotograferen op Merrion Square
Oscar Wilde woonde bijna twintig jaar lang op 1 Merrion Square, het gebouw waar tegenwoordig een Amerikaanse Universiteit in gehuisvest is. Tegenover het huis vind je een plantsoentje, waar een kleurrijk standbeeld van Oscar Wilde staat. Naast het beeld vind je een aantal uitspraken van de schrijver.

7. Boektitels spotten in de National Library of Ireland
Vlak naast het National Museum of Ireland, in een even mooi pand, vind je de National Library of Ireland. Er is een genealogy room, waar je met behulp van websites kunt proberen je voorouders te traceren. Verder zijn er vaak interessante tentoonstellingen en exposities. En dan zijn er uiteraard enorm veel boeken: een walhalla voor book lovers dus!
National Library of Ireland, Kildare St, Dublin 2

8. Bezoek de oudste publieke bibliotheek van Ierland: Marsh’s Library
In 1707 richtte de toenmalige aartsbisschop van Dublin deze bibliotheek op, gevestigd vlak achter St. Patricks Cathedral. In de bibliotheek vind je zo’n 25.000 oude boeken, waarvan de oudste honderden jaren oud zijn. De bibliotheek was aanvankelijk alleen voor academici en voor mannen geopend, vrouwen waren niet welkom. Saillaint detail: de academici waren indertijd blijkbaar niet erg betrouwbaar want lezers van kostbare boeken werden in een speciale kooi opgesloten om te voorkomen dat ze met boek en al de bibliotheek verlieten!
Marsh’s Library, St. Patricks Close

Marsh's Library (Foto Tourism Ireland)
Marsh’s Library (Foto Tourism Ireland)

9. Drink een Guinness in The Bachelor Inn
Echte boekenwurmen mogen The Bachelor Inn niet overslaan! Aan de buitenzijde van deze pub staan allerlei quotes van schrijvers zodat je helemaal geïnspireerd naar binnen kunt voor een goede pint Guinness! Er is ook regelmatig livemuziek in deze pub, leuk!
The Bachelor Inn, 31 Bachelors Walk, Dublin

10. Schuim de straten af met de Dublin Literary Pub Crawl
Zorg dat je met een goed gevulde maag klaarstaat bij The Duke Pub, zodat je mee kunt met de Dublin Literary Pub Crawl! Twee acteurs leiden je door Dublin, brengen je naar vier verschillende pubs en vertellen je meer over schrijvers als James Joyce, Brendan Behan, Oscar Wilde, Seamus Heany en anderen. Je hoeft geen literatuurkenner te zijn om dit leuk te vinden, de acteurs leggen alles uit en doen dat op een leuke manier! Aanrader!
Prijs: € 12,00. Tours worden in de zomermaanden elke avond gehouden.

Een gedachte over “Must-do’s in Dublin voor book lovers!

  1. Heel interessant dit! Ik wist niet dat the old library van het trinity college werd gebruikt voor de Harry Potter films.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *