De noordkust van Donegal: Pure schoonheid!

Donegal is het prachtige ruige graafschap in het noordwesten van Ierland. Lang niet zo bekend als het toeristischer zuidwesten, maar met een pure schoonheid die zeker de moeite waard is. De Wild Atlantic Way slingert hier over smalle kustweggetjes, langs schiereilanden en vuurtorens, kliffen en baaien. In dit artikel nemen we jullie mee naar de noordkust van het graafschap Donegal!

We starten onze rondrit in het (voor Donegalse begrippen) levendige plaatsje Dungloe. Dit ligt een gaeltacht, een gebied waar de officiële voertaal het Gaelic is, dus officieel staat er An Clochán Liath op de borden. Wie door de Main Street rijdt, ziet links en rechts winkeltjes, pubs en restaurants. Als je het treft, kun je hier ‘s avonds een pubsessie met livemuziek bijwonen!

Dungloe

Het gebied waar Dungloe ligt, heet ‘The Rosses’. Je vindt hier meer dan 100 meertjes en de kustlijn is grillig en vol diepe inhammen. Een prachtig gebied om zomaar zonder doel wat rond te rijden en je te laten verrassen door de natuur. Voor de kust van The Rosses ligt het eiland Arranmore, waar vanuit Burtonport een ferry naartoe vaart. Op dit eiland kun je prachtig wandelen.

Bloody Foreland

Ten noorden van Bunbeg vind je het stuk kust dat ‘Bloody Foreland’ wordt genoemd. Deze naam is afkomstig van de prachtige rode gloed die de zonsondergang over dit verlaten stukje land wordt genoemd. Als we met onze huurauto over de smalle R257 rijden, verzuchten we wel af en toe: “Je zou hier maar wonen!” Zó afgelegen, zó verlaten…je moet er wel tegen kunnen! Als je hier rijdt, heb je weinig voorstellingsvermogen nodig om je in te kunnen denken wat voor een hard bestaan het hier eeuwenlang geweest moet zijn. De Atlantische Oceaan beukt met volle kracht tegen de kust en de wind heeft hier vrij spel. Maar voor ons als toeristen is het er prachtig! Probeer zeker ook de oversteek te maken naar Tory Island, ook al zo’n pareltje!

Bloody Foreland Donegal noordkust
Bloody Foreland

Dunfanaghy en Downings

Iets voor Dunfanaghy bezoeken we The Workhouse, een klein museumpje in een voormalig werkhuis voor armen. Er is een kleine tentoonstelling en regelmatig vinden hier exposities en workshops plaats. Verwacht er niet al te veel van, het is niet zo groot, maar wel leuk om even rond te lopen.

Uitleg in Dunfanaghy Workhouse

Wij vervolgen onze weg richting Horn Head. Een smal weggetje leidt ons naar een parkeerplaatsje, vanaf waar we te voet verder lopen naar het stenen huisje bovenop de heuvel. Een prachtig 360 graden panorama ontvouwt zich! In de verte zien we zelfs Tory Island nog liggen.

Horn Head uitzicht Donegal
Het fraaie uitzicht vanaf Horn Head

We zijn maar wat blij met het stenen huisje, want het waait hier echt ontzettend hard. Niet te lang blijven genieten van het uitzicht maar snel weer terug naar de warme auto! Iets na Dunfanaghy halen we een frisse neus op het mooie uitgestrekte strand van Marble Hill.

Marble Hill Donegal noordkust
Het prachtige strand van Marble Hill

Daarna stoppen we nog even bij het mooie Doe Castle. Je kunt de ruïne gratis bezoeken. Het fraaiste uitzicht op het kasteel heb je echter iets verderop, vanaf de R245, vanaf waar je het kasteel ziet liggen met de blauwe baai op de voorgrond.

Doe Castle Donegal noordkust
Doe Castle

Het volgende schiereiland is Melmore, We stoppen in het plaatsje Downings bij de McNutts of Donegal Woolen Mill, waar al ruim 60 jaar door de familie McNutt de prachtigste tweeds en linnen worden geweven. Helaas zijn de fabriek en shop tijdens ons bezoek gesloten, maar we nemen wel de tijd om even te lunchen in de bijbehorende tearoom. Een aanrader: een prachtig plekje en uitstekende cheese cake! En mocht je de shop bezoeken: de producten zijn misschien niet goedkoop maar wel van ontzettend goede kwaliteit!

Donegal
Onderweg passeren we nog deze prachtige baai.

Fanad Head

Omdat de tijd doortikt, rijden we gelijk via Carrickart naar de brug over Mulroy Bay. Via een afwisselend landschap bereiken we even later Fanad Head met de fascinerend mooie vuurtoren. We krijgen een korte rondleiding door de vuurtoren en het is heel bijzonder om binnen in dit gebouw rond te lopen. Tijdens de tour, die ons ook in de toren brengt, wordt er meer verteld over de geschiedenis en het belang van de vuurtoren, interessant! Wist je overigens dat je zelfs een nachtje in de vuurtoren door kunt brengen?

Fanad Head vuurtoren
Fanad Head Lighthouse

De grillige kustweg naar het zuiden brengt ons uiteindelijk naar Ramelton, waar we de nacht door zullen brengen. Na onze lange autorit vol bijzondere bezienswaardigheden, is het een verademing om in het stijlvolle Ardeen Country House te arriveren. We worden verwend met koffie, thee en zelfgebakken scones. ‘s Avonds lopen we langs de karakteristieke pakhuizen van Ramelton naar The Bridge Bar, waar we heerlijk dineren. Met zo’n mooie dag achter de rug is er genoeg om over na te praten!

Ramelton Donegal noordkust
Ramelton

Wil je meer lezen over Donegal? Lees dan één van deze blogs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *