Lemon Meringue Pie: Iers recept voor een heerlijke taart!

Afgelopen weekend hebben we voor een (overigens heel gezellig!) etentje de Ierse Lemon Meringue Pie gemaakt. Toegegeven, niet alleen de Ieren hebben een voorliefde voor deze taart; ook de Parijzenaars eten volop de Tarte au Citron. Maar omdat we deze heerlijke citroentaart regelmatig op de Ierse menukaarten tegengekomen zijn, delen we graag het recept met jullie!

Ingrediënten bodem:Lemon meringue pie

– 250 gram digestive koekjes (biscuitjes)
– 120 gram boter
– 3 el suiker

Ingrediënten citroenlaag
– 50 gr maïzena
– 130 gram suiker
– 2 citroenen
– 250 ml water
– 3 eidooiers
– 60 gr roomboter

Ingrediënten meringue
– 3 eiwitten
– 100 gram suiker

Bereiding bodem
Stamp de koekjes tot kruimels (of eventueel in de keukenmachine). Smelt de boter in een steelpan. Voeg 3 eetlepels suiker toe en vervolgens de koekkruimels. Roeren tot de boter goed door de kruimels verdeeld is.
Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel. Laat de bodem nu een tijdje afkoelen.

Wij hebben gekozen voor een cheesecake-bodem. Het is uiteraard ook mogelijk om een zgn. appeltaartbodem te gebruiken; recepten hiervan zijn overal op internet te vinden!

Het pakje dat in Ierland verkocht wordt voor de vulling van de citroentaart.
Het pakje dat in Ierland verkocht wordt voor de vulling van de citroentaart.

Bereiding citroenlaag (lemon curd)
Pers de drie citroenen uit tot citroensap. Rasp vervolgens het gele gedeelte van de citroenschil (niet het witte!).

Verwarm nu het citroensap, de maïzena, het water en 130 gram suiker in een steelpannetje. Zet het vuur hoog en blijf roeren tot het mengsel steviger wordt. Blijf roeren en haal de pan van het vuur. Hierna voeg je de boter  toe en laat deze smelten (blijven roeren). Vervolgens voeg je de citroenrasp en drie eidooiers toe, waarna je blijft roeren tot alles goed gemixt is.
Nu kun je de lemon curd in de springvorm laten lopen zodat er een egale laag ontstaat. Laat de taart 30 minuten afkoelen.

Ga je voor makkelijk? De citroenlaag kan ook met behulp van een pakje Greens Lemon Pie Filling gemaakt worden; deze worden in Ierland wel verkocht. 

Bereiding meringue
Doe de drie overgebleven eiwitten in een kom (wees alert dat er geen eigeel bij het eiwit zit!) en gebruik een mixer om dit op te kloppen. Tijdens het mixen voeg je beetje bij beetje de suiker toe. Nu ca. 10 minuten op een hoge stand mixen tot het eiwit glanst en opstijft, zodat je pieken kunt maken.

Giet nu dit mengsel over de lemon curd laag en maak met een mes pieken in de oppervlakte. Deze kun je vlak voor het serveren met een brandertje mooi bruin kleuren.

Eetsmakelijk!
Eetsmakelijk!

Tijdens het serveren leek onze meringuelaag wat los op de lemon curd-laag te liggen; wellicht is dit te verhelpen door een dun laagje poedersuiker of bloem op de lemon curd-laag aan te brengen of de lemon curd-laag met een mes wat ruw te maken voor je de meringue toevoegt. 

De lemon meringue is uitstekend te maken als nagerecht. Wil je een hele Ierse maaltijd er van maken? Kijk dan ook eens naar ons recept voor de overheerlijke cottage pie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *