Killarney: Levendig middelpunt van het groene zuidwesten

In het Ierse plaatsje Killarney, midden in de prachtige regio Kerry, lijkt alles wel om het toerisme te draaien. Overal zie je bed & breakfasts, hotels en hostels en het levendige centrum is met alle souvenirwinkels volledig op de reizigers gericht. Op bijna elke pub hangt wel een aanplakbiljet met ‘Tonight traditional live music’, de tourist office is gigantisch en na Dublin schijnt Killarney de plaats met het grootst aantal hotelbedden in Ierland te zijn. Toeristen komen en gaan en het is er in de zomermaanden levendig druk!

Wie gruwelt van de ‘gebaande paden’ zal na het lezen van bovenstaande alinea het liefst met een grote boog om Killarney heen rijden. Maar daarmee doe je het gezellige stadje toch tekort. Killarney is namelijk een uitstekende uitvalsbasis voor het hele zuidwesten. Bovendien heeft het plaatsje, ondanks alle toeristen, ook wel iets heel gezelligs.

Killarney National Park

De hoofdreden waarom veel reizigers naar Killarney afreizen, is wel het prachtige Killarney National Park. Vanuit het centrum van Killarney loop je zo het park in, dat bekend staat om haar uitzonderlijk mooie natuur, de drie grote meren en de fijne fiets- en wandelpaden in het park. Huur tegenover de Tourist Info een fiets en je kunt het park op eigen houtje verkennen. Zo kun je naar het oude Ross Castle of naar het chique Muckross House, dat prachtig aan de oevers van het meer ligt.

Killarney
Killarney National Park

Echte diehards fietsen door naar de Gap of Dunloe en worstelen zich door de steile haarspeldbochten naar de top, vanaf waar je een waanzinnig uitzicht over de kloof hebt. Na het afdalen kan er uitgerust worden in het gezellige Kate Kearney’s Cottage.

Killarney
De prachtige Gap of Dunloe, in Killarney National Park.

Bezoek de schiereilanden

Vanuit Killarney zijn de schiereilanden van het zuidwesten uitstekend te bereiken. Mizen Head is misschien wat ver weg voor een dagtochtje, Dingle, Iveragh (met de beroemde Ring of Kerry) en Beara zijn perfect aan te rijden.
Dingle is vooral bekend vanwege de tamme dolfijn Funghi, die in de beschutte baai van het havenstadje Dingle rondzwemt. Rijd de prachtige Slea Head Drive, die je het mooiste van het schiereiland laat zien. Je krijgt een fraai uitzicht op de Blasket Islands en je kunt een heel oud kerkje (Gallarus Oratory) bezoeken. En bij mooi weer? Dan is het uitgestrekte strand van Inch, bekend uit de film ‘Ryan’s Daughter’ een ideale plek om van het zonnetje te genieten!

Dingle
Dingle

De Ring of Kerry is dan een van de bekendste highlights van Ierland: wij hebben er eerlijk gezegd niet zo veel mee. Het is er veel te druk, de wegen zijn te breed en het mist de charme van Dingle of Beara. Het enige wat we aan kunnen raden is om de alternatieve route door het binnenland te nemen en om Valentia Island te bezoeken.

Beara daarentegen is ons favoriete stukje Ierland. Beara lijkt alles wel te hebben: de mooiste natuur, de kleurrijkste dorpjes, interessante historie, de beste uitzichten en natuurlijk de enigste kabelbaan van Ierland! Beara is zo’n fijne bestemming dat je hier echt wel een dag voor uit moet trekken; het liefst zelfs twee dagen. Rijd via de haarspeldbochten omhoog naar de top van de Healy Pass, om aan de andere kant weer af te dalen richting de zee. Pas wel op voor de schapen die hier rustig op de weg lopen!
Castletownbere is een levendig havenstadje waar je dagelijks verse vis kunt eten. Allihies is het plaatsje waar ik echt mijn hart aan heb verloren: de fleurige huisjes, de oude kopermijnen, het gouden strand en het waanzinnige uitzicht…prachtig!

Allhies op Beara

Wandelen in de omgeving

Wie een wat uitdagender wandeling wil dan de aangelegde wandelpaden in het Killarney National Park, die trotseert de steile klim naar Mangerton Mountain. Een paar kilometer buiten Killarney kun je deze steile heuvel beklimmen. Als je het bergmeertje Devils Punchbowl bereikt, is het nog maar een klein stukje naar de top, die opmerkelijk vlak is. Vanaf hier heb je een bizar mooi uitzicht over de heuvels van Kerry en West-Cork. Je ziet de hoogste top van Ierland liggen en de typische Caha Mountains op het schiereiland Beara. Ook het blauwe water van Kenmare Bay is duidelijk zichtbaar, mits het natuurlijk helder weer is!

Killarney Mangerton
Mangerton Mountain

Ook de top van Torc Mountain is te beklimmen; ik heb deze zelf nog nooit bezocht maar naar wat ik gehoord heb, is deze iets minder inspannend dan Mangerton Mountain.

Wil je echt een lange hike maken? Neem dan de Old Kenmare Road van Killarney naar Kenmare. Deze bizar mooie wandelroute gaat door heel onherbergzaam gebied en doorkruist op een gegeven moment nog een oude boterroute van Kerry naar Cork. De route is zo’n 16 kilometer lang, als je tenminste vanaf het Upper Car Park van Torc start (dus niet de parkeerplaats bij de waterval). Het vergt wat geregel want eigenlijk moet je weer met de bus van Kenmare terug naar Killarney, tenzij je natuurlijk met openbaar vervoer rondreist. Ik kan wel uit ervaring zeggen dat deze hike met een zwaar backpack op je rug niet eenvoudig is! 🙂

Kenmare Road Killarney
De Old Kenmare Road

Het centrum van Killarney

Het echte centrum van Killarney verspreidt zich over de drie straten Plunkett Street, Main Street (die over gaat in High Street) en New Street. Je vindt in deze straten de meeste pubs, restaurants en winkels. Er zijn de nodige souvenirwinkels, zoals de grote Aran Sweather Shop in Plunkett Street, schuin tegenover Courtneys Bar. De wollen Aran-truien zijn echter niet goedkoop en bedenk van te voren wel of je de truien thuis wel gaat dragen. Misschien is een van de prachtige Avocashawls een beter aandenken aan Ierland?

Ondanks de vele souvenirwinkels is Killarney toch echt wel een gezellig stadje om doorheen te wandelen. Zeker als je de vorige nachten misschien in een afgelegen regio hebt overnacht, is Killarney een prima afwisseling. En wordt de drukte van Killarney je even te veel? Dan loop je toch gewoon het park in om de rust en de natuur op te zoeken?!

Killarney
Killarney National Park

De leukste pubs van Killarney

Je wordt in Killarney overspoeld met pubs die allemaal adverteren met ‘traditional live music tonight’. Het beste is om gewoon rond te lopen en af en toe je oor te luisteren te leggen of de muziek je aanspreekt.

Mijn favoriete pub is Courtney’s Bar aan de Plunkett Street. Voor in de pub is nagenoeg elke avond goede livemuziek. Verwacht hier niet zo snel de traditionele ballades in de Dubliner-stijl, maar wel uitstekende artiesten die snelle jigs en reels ten gehore brengen! Zo speelt oud-Riverdancelid Brendan O’Sullivan hier regelmatig: een van de beste fiddlers van Kerry (en misschien wel van heel Ierland). Achter in de pub hangen vaak de lokale jongeren rond. Een gezellige pub waar je altijd wel aanspraak vindt. Ook de perfecte plek om naar toe te gaan als je alleen reist!

Courtneys Killarney
Courtney’s Bar

In Murphy’s, iets verderop aan Plunkett Street kun je juist wel je hart ophalen aan de bekende Ierse meezingers. Ik ben hier al een aantal keer geweest en elke keer trof ik dezelfde muziekgroep aan. Bekende songs als ‘Molly Malone’, ‘The Wild Rover’ en ‘Whiskey in the Jar’ komen hier regelmatig voorbij!

Op een hoek in High Street zit de typisch Ierse pub O’Connors. Eerlijk gezegd ben ik hier nog niet bij een livemuzieksessie geweest maar het is wel een gezellige pub om een hapje te eten.

Overnachten in Killarney

Pas bij het boeken van een overnachting in Killarney vooral op dat je niet in een van de hotels terechtkomt die volgestouwd zijn met Amerikanen… Zoek in plaats daarvan liever voor een klein en rustig gelegen bed & breakfast. Zo heb ik met veel plezier overnacht in het B&B Mountain Dew. Misschien is de locatie niet de mooiste, gewoon in een zijstraatje iets buiten het centrum. Echter, het is betaalbaar, vanuit hier loop je zo het centrum van Killarney in, je kunt je auto parkeren en je zit ook nog eens dicht bij het Killarney National Park.

Killarney
Ooit zag het Sugan Hostel er zo uit!

Wil je graag in een hostel overnachten? Ik verbleef altijd graag in het Sugan Hostel, dat ooit het kleurrijkste hostel van Ierland was en op menig foto verscheen. De laatste keer dat ik in Killarney was, zag het er wel wat minder fleurig uit. Ook de reviews op Tripadvisor zijn de laatste tijd wat minder positief over het hostel maar de locatie en de gezellige sfeer binnen maken toch wel veel goed.
Het Neptunes Hostel zit ook in het centrum van Killarney en krijgt heel wat betere reiews. Je zou dus ook die kunnen proberen!

Mis Killarney niet!

Kortom, hoe toeristisch en cheesy Killarney soms ook kan zijn, toch heeft dit levendige stadje een hele prettige sfeer. En omdat het zo centraal gelegen is voor de hele regio, is het echt wel een aanrader om hier een of meerdere nachten te blijven.

Ben jij wel eens in Killarney geweest?

Prachtig panorama vanaf de top van Mangerton Mountain! Killarney’s meren op de achtergrond, Devils Punchbowl op de voorgrond. Wat is het hier mooi!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *