Bezoek de mooiste schiereilanden van Ierland!

Smalle weggetjes, kleurrijke dorpjes, fuchsia langs de wegen en altijd de blauwe zee in de buurt. Soms heb je prachtig uitzicht over de oceaan, dan weer rijd je door een bergachtig binnenland. Welk schiereiland in Ierland je ook bezoekt, het is er altijd mooi!

Maar natuurlijk hebben ervaren Ierland-reizigers hun voorkeuren. Zo ben ik zelf idolaat van het Beara Peninsula. Als ik ooit in Ierland zou gaan wonen, zou het bij voorkeur op Beara zijn! Anderen vinden Dingle geweldig, of juist het ruige en verlaten Mizen Head. Hoog tijd om eens de diverse schiereilanden door te nemen.

We bekijken ze met de klok mee!

Hook, Wexford

In het zuidoosten van Ierland vind je het kleine schiereilandje Hook Peninsula. Niet zo imposant en ruig als de grotere schiereilanden in het zuidwesten, maar het is toch een aardige plek om te bezoeken. Vooral de oude vuurtoren Hook Head Lighthouse is een bezoekje waard: dit is één van de oudste vuurtorens ter wereld! Verder vind je er Tintern Abbey, een oude abdij en het spookhuis Loftus Hall.

Hook Head schiereiland
Hook Head Lighthouse (Foto: Tourism Ireland)

Mizen, West-Cork

Een paar honderd kilometer verder naar het westen ligt het prachtige en ruige Mizen Peninsula, waar het kleine schiereilandje Sheeps Head aan vast zit. Aan het einde van het schiereiland, bij Mizen Head, kun je nog een oude vuurtoren bezoeken waar Marconi ooit zijn werkzaamheden uitvoerde. Kijk op de loopbrug naar Mizen Head goed in het water onder de brug want hier zijn vaak zeehonden te spotten!

Sheeps Head is ook een prachtig stukje Ierland, zeker als je de mooie wandeling naar de vuurtoren maakt.

Bekijk zeker ook het fotoblog over Mizen!

Mizen Head schiereiland
De ruige kliffen van Mizen Head

Beara, West-Cork/Kerry

Dit bijzondere schiereiland ligt eigenlijk in twee graafschappen: Cork en Kerry. Glengarriff en Kenmare zijn de toegangspoorten tot Beara en dit zijn twee leuke en gezellige stadjes. Het beste volg je de kustlijn helemaal tot aan Allihies en nog verder, tot de kabelbaan van Dursey Island. Echte waaghalzen stappen in de kabelbaan om een ritje over de kolkende Dursey Sound te maken!

Het kabelbaantje over Dursey Sound

Allihies is een heel gezellig en kleurrijk stadje. Let goed op de schoorstenen die uit de bergen omhoogsteken: ooit was Allihies een heel bedrijvig industriestadje vanwege de koperindustrie. Diverse kopermijnen zorgden voor de nodige reuring in dit gebied, wat je je nu niet meer voor kunt stellen als je door het rustige stadje loopt.

Het grootste plaatsje van het eiland is het havenstadje Castletownbere, waar je ‘s avonds heerlijk verse vis kunt eten! Vlak voor de kust van Castletownbere ligt Bere Island.

Vergeet zeker niet om de Healy Pass te nemen: de steile haarspeldbochten brengen je naar een steeds mooier panorama. Vanaf de top van de pas zie je het naastgelegen Iveragh schiereiland liggen, de blauwe Kenmare Bay, de Caha Mountains…een waanzinnig mooi uitzicht!

Schapen op de Healy Pass

Voor wie wel van een sportieve uitdaging houdt: de pas is ontzettend gaaf om per fiets te doen! Lees hiervoor mijn blog over het fietsen op Beara op reisblog Liefde voor Reizen! 

Iveragh Peninsula, Kerry

Dit schiereiland is vooral bekend vanwege de beroemde Ring of Kerry. Ja, de natuur is ook hier prachtig, maar toch adviseer ik in mijn reisadviezen altijd om de Ring of Kerry links te laten liggen, óf om de alternatieve route door het binnenland te nemen. De Ring of Kerry is namelijk veel te druk en te commercieel en mist de serene rust van de andere schiereilanden. Zeker in het hoogseizoen rijden bussen vol toeristen af en aan…not our cup of tea!

Ballaghbeama Pass, midden op het Iveragh schiereiland

Valentia Island daarentegen is wel weer een mooi stukje, omdat hier geen touringcars naartoe gaan. Het is dus aan te raden om de ferry te nemen naar het plaatsje Knightstown en vanaf daar het kleine eilandje verder te ontdekken. Zo ligt hier een prachtige oude vuurtoren op een heel idyllisch plekje!

Valentia Island. In de diepte onder ons zien we de witte vuurtoren liggen. Wat een panorama!

Dingle, Kerry

Dingle is mooi, heeft iets schattigs (misschien wel door de tamme dolfijn Funghi in de haven?) en is prima in een dag te bezoeken. De Slea Head Drive doe je het beste per fiets: deze ronde is zo’n 40 kilometer lang en je volgt voor een groot deel de fraaie kustweg met uitzicht op de Blasket-eilanden.

Dingle zelf is ook een heel gezellig stadje. Vanuit hier varen de bootjes vol toeristen de baai in, op zoek naar Funghi. Zie je de dolfijn niet, dan krijg je je geld terug!

Voor filmliefhebbers: de romantische film ‘Ryans Daughter‘ is in Dingle opgenomen en je herkent vast het enorme strand van Inch in de film!

Op de fiets de Slea Head Drive: prachtig uitzicht op zee!

Skye Road, Connemara

Na al het fraaie natuurgeweld van de schiereilanden in West-Cork en Kerry, lijkt de Sky Road maar een onbetekenend stukje Ierland. Maar voor wie in Connemara verblijft is dit toch een leuk rondje om te rijden. Er loopt een autoroute over het schiereiland van ca. 11 kilometer lengte. Geen dagtrip dus, maar wel mooi om te combineren met een bezoek aan het Connemara National Park. Of, wie van wandelen houdt, de Sky Road is ook prima te voet te doen!

Prachtig uitzicht vanaf de Sky Road

Inishowen

De noordwestkust van Ierland is zo grillig gevormd, dat ook hier talloze schiereilanden te vinden zijn. Inishowen is echter zeker een dagtocht waard en daarom nemen we dit prachtige schiereiland in dit overzicht op! Er is een autoroute van ca. 100 mijl (160 km), die dus ook als Inis Eoghain 100 op de borden staat.
De route brengt je langs uitgestrekte en verlaten zandstranden, door pittoreske dorpjes, door de ruige Mamore Gap (pas op de schapen!) en brengt je uiteindelijk bij Malin Head. Dit is het meest noordelijke punt van Ierland en vanaf hier kun je bij helder weer zelfs Schotland zien liggen.

De prachtige kliffen van Malin Head op Inishowen

Het volgen van de autoroute is fantastisch, je volgt de route en geniet van al het moois dat je ziet!

Wat is jouw favoriete schiereiland?

2 gedachten over “Bezoek de mooiste schiereilanden van Ierland!

  1. Leuke tips in tdit overzicht, mijn persoonlijke favo is de Ring of Kerry, hier kan je alles van Ierland op 1 dag zien (of bijna toch). grtz Caro (green)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *