Het Guinness Storehouse: bezoek aan een imperium!

Wie Dublin zegt, zegt Guinness! De enorme fabrieken van de Ierse bierbrouwer domineren het stadsbeeld van de Ierse hoofdstad. Tenminste, wie de moeite neemt om het centrum te verlaten en richting Kilmainham of Phoenix Park te reizen. Daar zie je de enorme brouwerij rond de plaats waar Arthur Guinness in 1759 het Guinness-imperium startte. In de St. James Brewery is tegenwoordig het Guinness Storehouse gevestigd. We gingen er op bezoek!

Zelfs voor mij, als niet-bierdrinker, is een bezoek aan het Guinness Storehouse een belevenis. Ondanks dat ik niet zoveel enthousiasme voor een pint Guinness op kan brengen, ben ik wel een fan van de Guinness merchandise en marketing. De enorme reclameborden in de Ierse pub in Apeldoorn (My Goodness! My Guinness!) roepen onherroepelijk een heimwee naar Ierland op en ik kan Guinness alleen maar bewonderen om deze prachtige PR. Je zou er spontaan Guinness van gaan drinken!

OI000151

Arthurs Bar
Wanneer we na de entree de grote, centrale hal van het Storehouse bereiken, zijn we enigszins overweldigd door de aanblik. We staan onderin een enorme toren, waar diverse verdiepingen in gebouwd zijn. Het krioelt er van de mensen en het is dankzij de vriendelijke medewerker, dat we even later de trendy Arthur’s Bar bereiken, waar we een heerlijke lunch voorgeschoteld krijgen! Uiteraard zit er in bijna alle gerechten Guinness verwerkt; hoe kan het ook anders? Maar het smaakt voortreffelijk!

A Lovely Time for a Guinness!
Na de lunch krijgen we een rondleiding door de enthousiaste Amanda, die ons in sneltreinvaart door de diverse verdiepingen loodst. We zien informatie over de ingrediënten van Guinness, het proces, de historie en uiteraard komen onze zintuigen ook aan bod! We mogen ruiken aan de diverse ingrediënten en daarna krijgen we alvast een miniglaasje Guinness voorgezet om te proeven.

 

Gerst
Gerst
Hop
Hop
...en water!
…en water!

En dan betreden we even later mijn favoriete afdeling: de PR van Guinness door de jaren heen. Op deze afdeling is het jammer dat we niet veel tijd hebben want dit zou ik het liefst op mijn gemak willen bekijken! Prominent aanwezig zijn natuurlijk de reclameborden met ‘Lovely time for a Guinness’ en meer van die bekende Guinness-kreten. Ik vind ze geweldig!

Schitterende reclameborden van Guinness!
Schitterende reclameborden van Guinness!

Omdat onze tijd dringt, vervolgen we onze tocht naar het letterlijke hoogtepunt van de trip: de Gravity Bar! Een grote glazen bar op de hoogste verdieping, waar vandaan we de hele stad kunnen zien liggen! Hier krijgen we een grote pint Guinness voorgezet, terwijl we van het uitzicht genieten! Nadeel is dat het hier érg druk en vol is dus even op je gemak foto’s maken is wat lastig.

Uitzicht vanaf de prachtige Gravity Bar: je hebt vanaf hier een geweldig uitzicht over de hele stad!
Uitzicht vanaf de prachtige Gravity Bar: je hebt vanaf hier een geweldig zicht over de hele stad!

Guinness als zakenman
Tijdens je bezoek aan het Guinness Storehouse, krijg je wel een idee hoe enorm groot het Guinness imperium is! In de beginjaren, toen Arthur Guinness zelf nog aan het roer stond, werden er hele wijken gebouwd voor de medewerkers en ze werden gemotiveerd  door goed onderwijs, gezondheidszorg, betaalde vrije dagen en een uitstekend salaris. In die tijd een uitzondering!
Dat Arthur Guinness een huurcontract afsloot voor de St. James Brewery voor een periode van maar liefst 9.000 jaar (!) tegen een prijs van 45 GBP jaarlijks, zegt iets over de scherpe handelsgeest van deze zakenman.

OI000156

Interactief
Wel is het jammer dat, ondanks deze bizar lage huurprijs, de entree van het Guinness Storehouse wel aan de hoge kant is: € 18,00 p.p. entree wordt er gevraagd voor een bezoek aan het Storehouse. Mocht je het Storehouse willen bezoeken én het Wax Museum, dan kun je beter gebruik maken van een Dublin Pass; deze heb je er met deze twee bezienswaardigheden al bijna uit!

Maar we kunnen niet anders zeggen dan dat een bezoek aan het Guinness Storehouse een leuke middag garandeert! Het is een heel interactief museum, er zijn veel filmpjes en grappige details. Ook is het gebouw an sich heel fotogeniek: zoveel mogelijk van de oorspronkelijke details zijn behouden gebleven en dat maakt dat het visueel bijzonder aantrekkelijk is! Mijn camera draaide tenminste overuren!

4 gedachten over “Het Guinness Storehouse: bezoek aan een imperium!

 1. Goedenamiddag Anne,

  Ik heb over enkele weken een Facebookpagina opgestart voor de KWB vereniging van Mariakerke – Oostende.
  In 2018 zouden wij heel waarschijnlijk met een groep mensen naar Ierland op reis gaan. Ik kijk er al zo naar uit.
  Mijn vraag aan U is de volgende : mag ik aub uw foto met de PR van Guinness op mijn facebookpagina plaatsen ?
  Ik weet dat je geen foto’s van iemand anders zomaar mag overnemen, daarom mijn vraag of ik het mag doen ?
  Ik vind dit zo’n mooie foto en een mooie reclame van Guinness.
  Hartelijk dank bij voorbaat,
  Rita Maes of Rit Maes uit Oostende.

  PS : ik ben momenteel nog bezig met de tekst op te stellen dus je zult het niet direct vandaag vinden, het zal wel één van de dagen verschijnen en hopelijk met jouw prachtige foto erbij ivm Guinness.
  Het zou heel tof zijn ! Sorry ik ben maar pas begonnen met die Facebookpagina en moet nog heel veel leren om dit onder de knie het hebben maar het gaat langzaam beter. Groetjes uit Oostende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *