Lough Gur: Een idyllische plek met een rijke historie!

Door heel Ierland vind je resten van prehistorische steencirkels. De een is beter bewaard dan de ander, de een is groter dan de andere, maar toch is het altijd indrukwekkend om te zien hoe de Ieren in de vroege historie leefden. De grootste steencirkel van Ierland is niet zo bekend, maar ligt wel op een idyllisch plekje bij Lough Gur, vlak onder Limerick. 

Via idyllische, smalle weggetjes bereiken we het hoefijzervormige meertje. Aan de rand van het lough ligt het bezoekerscentrum, waar informatie te vinden is over de prehistorische resten rondom Lough Gur. En die zijn er nogal wat te vinden!

Al sinds het jaar 3000 BC woonde hier een groot aantal mensen en uit allerlei tijdperken zijn er nog ruïnes te vinden. Er is een megalithische tombe uit de steentijd, oude forten uit de ijzertijd en stenen forten uit de vroegchristelijke periode.

Dromerige koeien aan de rand van Lough Gur.

Grange Stone Circle

De Grange Stone Circle dateert uit het bronzen tijdperk en is de grootste steencirkel van Ierland. De diameter van de steencirkel is maar liefst 45 meter met stenen van diverse hoogte. De grootste steen is bijna 3 meter hoog. De ligging van de cirkel is gekozen op grond van de stand van de zon tijdens de zonnewende.

Men weet dat hier allerlei rituelen plaatsgevonden hebben die belangrijk waren voor de bewoners van de regio, waarbij het breken van aardewerk waarschijnlijk onderdeel van de rituelen was. Met dat in ons achterhoofd, voelt het toch heel bijzonder om in het middel van deze oude steencirkel te staan. We kunnen alleen maar gissen wat zich hier in het verleden afgespeeld heeft!

 

De Grange Stone Cirkel

Wandelen

Er kan prachtig gewandeld worden rondom Lough Gur. Je kunt een speciale wandelroute volgen vanaf het bezoekerscentrum, die je langs de historische restanten brengt. Het is mogelijk om een audiogids te gebruiken, om meer te horen over de bijzondere dingen die je onderweg tegenkomt, zoals bijvoorbeeld de ruïne van Bourchiers Castle op het Knockadoon schiereiland.

Neem ook zeker de moeite om de 110 treden te beklimmen naar het ‘Viewing Point’. En wie hier rond lunchtijd is: Lough Gur leent zich ook uitstekend voor een picknick in het groen!

 

Idyllische uitvalsbasis

Deze bijzondere plaats onderstreept weer de enorm rijke geschiedenis van Ierland. Ooit liep Ierland voorop op het gebied van kennis en wetenschap en gelukkig zijn daar nog her en der restanten van te vinden. Lough Gur is één van de belangrijkste plaatsen in Ierland waar je deze kunt bewonderen en ik kan je alleen maar aanmoedigen om dit te doen! Bovendien is Lough Gur een idyllische plek en ideaal als uitvalsbasis vanuit het grauwere Limerick!

En waar kunnen we beter mee afsluiten dan met het gedicht ‘Teampall Nua’? De dichter Owen Bresnan werd blijkbaar geïnspireerd door de plaats waar hij opgroeide en schreef dit gedicht over Lough Gur:

Oh! I long to see that churchyard
By Lough Gur’s romantic shore,
Where the shamrock and the ivy ever grow;
Where the wild dove and the raven like protecting spirits soar
O’er the green graves of silent Teampall Nua.”

Een gedachte over “Lough Gur: Een idyllische plek met een rijke historie!

  1. Dit lijkt me heel mooi om te bezoeken. Wat heeft Ierland toch een rijke historie! Ook om er te komen via idyllische landweggetjes. Dat trekt me zo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *