Fietsroute in Wexford: Langs de Slaney naar de historische Vinegar Hill!

Vlakbij de ferryhaven Rosslare, ligt de oude Vikingstad Wexford. Opgericht door de woeste Scandinaviërs in het jaar 800 en tot halverwege de 20e eeuw een belangrijke zeehaven. Het achterland van Wexford is groen en glooiend, uitstekend om te fietsen! Er vertrekken drie fietstochten vanuit dit oude stadje; we beschrijven de kortste route (53 km.) voor jullie!

Voor de route, die keurig aangegeven staat met blauwe bordjes, volg je het beste de R730 (Redmond Road) vanuit Wexford. Via een klein stukje op de drukke N11 steek je de rivier Slaney over, om vervolgens via kleinere weggetjes de Slaney te volgen tot het leuke stadje Enniscorthy.

Enniscorthy en de Slag bij Vinegar Hill
Je kunt bijvoorbeeld het oude Enniscorthy Castle bezoeken, waar Noorse ridders, Engelse legers, Ierse rebellen en gevangenen en koopvaardersgezinnen hebben gezeteld! Of ga voor een hapje eten in het populaire Toffee & Tyme Café of één van de vele andere restaurants en café’s!

Net buiten Enniscorty vind je Vinegar Hill, waar in 1798 de Slag bij Vinegar Hill plaatsgevonden heeft. Britse soldaten raakten slaags met de Ierse rebellen, die op Vinegar Hill gelegerd waren. Ook vrouwen en kinderen woonden in het kamp om daar bescherming te zoeken. Dat haalde echter weinig uit want de Engelse overmacht (vanwege betere wapens) was zo enorm, dat de dappere Ieren verslagen werden. Het was hun geluk dat generaal Needham met zijn troepen wat aan de late kant kwam, zodat er een vluchtroute bestond waar de verslagen rebellen dan ook dankbaar gebruik van maakten.

Terugrit
De route naar Wexford rijd je via de andere kant van de Slaney terug. Je passeert dorpjes als Ballymurn en Castlebridge, waarna je de drukkere R741 op fietst. Oppassen is geblazen al houden de automobilisten over het algemeen wel rekening met fietsers. We hebben goed gekeken op Maps maar er is ook geen mogelijkheid om de R741 te ontwijken.

Enniscorty Bridge

Over fietsroutes gesproken: wist je dat je op het schiereiland Dingle prachtig de Slea Head Drive kunt fietsen? Langs kliffen, eilanden, stranden…zeker de moeite waard!

Algemene informatie over de route
Het toeristenbureau beschrijft de route als een fietstocht over ‘rustige landweggetjes’. Enerzijds is dit ook zo, maar verwacht niet de rust en leegte die je in het westen van Ierland vindt. De omgeving van Wexford is behoorlijk volgebouwd dus je fietst veel langs huizen en bebouwing. Tussendoor geniet je genoeg van het mooie glooiende landschap maar realiseer je dat de ‘scenic back roads’ misschien wat minder idyllisch zijn dan ze klinken!

Zoals gezegd moet je af en toe ook een drukke weg op, zoals de N11 en R741. An sich niet zo’n punt, maar voor kleine(re) kinderen niet ideaal. Echter, voor wie met de boot in Rosslare aankomt en een dagje wil acclimatiseren voor het ruige westen opgezocht wordt, is deze tocht best leuk om het Ierse platteland te ontdekken.

Het landschap is glooiend en de route dus ook, maar echt een zware klim ontbreekt hier; de tocht is goed te doen. Over het algemeen staat de route ook keurig aangegeven op de blauwe bordjes. De route kan twee kanten op gevolgd worden.
Fietsenhuur is in Wexford bij Hayes Cycles.

Naam: Slaney Cycle Route
Afstand: 53 km.
Duur: Ca. 3,5 – 4 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *