Clare Island: de historie van piratenkoningin Grace O’Malley!

Trek je rond in Connemara en ben je de huurauto een beetje zat? Overweeg dan eens om een dagje naar het aantrekkelijke Clare Island te gaan. Op het eiland bevindt zich een kasteel, een oude middeleeuwse kerk (The Abbey), uiteraard weer de ruïnes van een signal tower, spectaculaire kliffen, een mooi zandstrand…genoeg om een dag door te brengen dus!

Vanaf Roonagh Quay, 8 km ten westen van Louisburgh, vertrekt de ferry naar het eiland. De ferry staat niet even duidelijk aangegeven, goed opletten dus! ‘s Zomers zijn er vijf afvaarten per dag vanaf en naar het eiland; de tijden wisselen echter per dag dus check goed de website! Buiten het zomerseizoen (oktober tot maart) zijn er maar twee of drie afvaarten per dag. Een retourtje kost 15,00 EUR, maar er is korting als je via de website boekt. Het is ook mogelijk een fiets mee te nemen op de ferry. De boottocht is leuk en voor je het weet arriveer je op het eiland!

Grace O’Malley
Direct bij de haven is de ruine te zien van het kasteel van Grace O’ Malley, een pittige dame die bekend staat als een vrouwelijke zeerover die ook wel ‘The Sea Queen of Connacht’  genoemd werd. Ze werd omstreeks 1530 geboren in een familie die de zee voor de kust van Connemara regeerde en zich daarmee op niet al te eerlijke wijze verrijkte. Grace trouwde met Donal O’Flaherty, voornamelijk vanwege politieke redenen. De O’Flaherty clan was een machtige familie, die mogelijk zelfs over heel Connemara heeft geregeerd. Na zijn dood vertrok Grace weer naar familie, om later met Richard Bourke te trouwen, ditmaal uit een begeerte naar bezittingen en status.
Dat dit huwelijk weinig met ware liefde te maken had, blijkt uit het feit dat Grace zich na een jaar in Rockfleet Castle (vlakbij Newport) verschanste en uit het raam naar de arme Bourke schreeuwde: “Richard Bourke, I dismiss you!”. Het kasteel bleef toebehoren aan de O’Malleys.

Het kasteel van piratenkoningin Grace O'Malley
Het kasteel van piratenkoningin Grace O’Malley

Grace verplaatste haar ‘hoofdkantoor’ naar Clare Island, waar de restanten van het kasteel dus nu nog te zien zijn. Vanuit hier hield ze zich bezig met internationale handel maar ook met minder eerbare zaken als plunderingen en piraterij, waarbij geweld niet geschuwd werd. Handelaren werden aangehouden en moesten een bepaald bedrag in cash betalen of een deel van de lading afstaan in ruil voor een veilig vervolg van hun reis naar bijvoorbeeld Galway.

Kortom, Grace O’Malley was geen vriendelijk huisvrouwtje, maar een dame die berucht was! In 1603 overleed ze; er wordt gezegd dat ze op Clare Island begraven is.

The Abbey
Grace O’Malleys begraafplaats zou de O’Malley Tomb zijn, die zich in de middeleeuwse kerk, The Abbey, bevindt. Deze kerk is uniek in Ierland vanwege haar prachtige wandschilderingen; slechts op vier plaatsen in Ierland zijn dergelijke schilderingen gevonden, waarvan die op Clare Island de mooiste en best bewaarde zijn.
In de jaren ’90 van de vorige eeuw is er groot onderhoud gepleegd aan de kerk, waarbij veel schilderingen blootgelegd zijn.

Praktisch

Het mooie haventje van Clare Island
Het mooie haventje van Clare Island

Het eiland rondwandelen is ca. 15 km en dus wel in een dag te doen. Er zijn uiteraard ook kortere wandeltochten mogelijk, die op het eiland met kleuren aangegeven staan.
Het is mogelijk om op het eiland te overnachten, er zijn enkele B&B’s en een kleine camping. Bij het Bay View Hotel kun je ‘s avonds eten.
Bij de haven is een fietsenverhuur.

Voor meer informatie over Clare Island: zie www.clareisland.ie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *