Glen Folk Village: “Dit museum vertegenwoordigt òns!”

Met een paar steile trappen bereiken we het uitzichtpunt boven het Glen Folk Village in Glencolmcille. Vanaf hier overzien we het hele museum, dat eigenlijk vooral bestaat uit een aantal cottages. Achter het parkeerterrein ligt een prachtig goudgeel strand, waar blauwwitte golven rustig aanspoelen. Verder landinwaarts zien we het dorp Glencolmcille liggen, waar ooit Father McDyer zijn arbeid verrichtte. Er zou geen betere plek te bedenken zijn voor het Folk Village dan dit!

De zon breekt net door als we met onze huurauto het ruime parkeerterrein van het Glen Folk Village opdraaien. Het museum staat goed aangegeven dus het was niet moeilijk om hier te komen! Nieuwsgierig laten we onze blik over het museum dwalen en zien de diverse authentieke cottages liggen, fris geschilderd in wit en rood.

Het Glen Folk Village in Glencolmcille

Father McDyer

Het Glen Folk Village oogt niet zo groot maar schijn bedriegt. In dit museum kun je genoeg tijd doorbrengen! Het museum is nauw verweven met het leven en het werk van Father McDyer, de geestelijke die zoveel voor dit dorp betekend heeft.

Toen James McDyer in de jaren ’50 in Glencolmcille arriveerde, merkte hij het verval van het dorp op en het gebrek aan toekomst dat er voor de dorpelingen was. Er was nauwelijks werkgelegenheid en dat zorgde er voor dat de meeste jongeren wegtrokken uit de streek. Father McDyer, een uiterst markant persoon, spande zich er enorm voor in dat er weer lokale industrieën ontstonden èn zorgde voor de aanleg van stromend water en elektriciteit.

Een van de oude cottages in het museum.

Dat Father McDyer een hele verziende blik èn een scherpe handelsgeest had, bleek wel uit het feit dat hij al in 1967 het toerisme als mogelijke inkomstenbron zag. Daarom richtte hij indertijd het Glen Folk Village op, tevens als een wijze om honderden jaren Ierse cultuur te behouden voor het nageslacht.

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat deze bijzondere figuur dit prachtige museum oprichtte en dat wordt dit jaar dan ook waardig gevierd! In het museum kun je een film zien over deze man, die zóveel voor de regio betekend heeft. Een absolute aanrader!

We lopen verder, het museum in waar diverse cottages rond een binnenplaats gegroepeerd staan. Er zijn drie cottages die elk een eeuw uit de Ierse geschiedenis vertegenwoordigen. Het verschil tussen een cottage uit de 18e eeuw en de 20e eeuw is heel bijzonder om te zien, evenals al de voorwerpen die hier te zien zijn.

‘Everything represents us!’

“Het is heel bijzonder om te zien hoe al de dorpelingen zich betrokken voelen bij ons museum,” vertelt Margaret, manager van het museum. “We krijgen zo vaak oude stukken gedoneerd. Mensen voelen zich vertegenwoordigd door het Glen Folk Village, we voelen dat onze bijzondere cultuur zo behouden kan worden. Everything represents us!” Het enthousiasme waarmee ze ons rondleidt (op haar vrije dag nota bene!), straalt ontzettend veel passie uit voor het museum en de bijbehorende voorwerpen.

Margaret Cunningham leidt ons rond en vertelt gepassioneerd over het Folk Village.

Veel van de museumstukken zijn dan ook direct terug te herleiden naar haar familieleden. En als er later die middag een hele bijzondere viool als donatie binnengebracht wordt, straalt Margaret helemaal. Uit alles blijkt hoezeer zij èn de andere medewerkers betrokken zijn bij het Glen Folk Village.

In het museum zijn niet alleen de oude cottages te bezoeken, maar ook een oude school en een pub annex winkel. “Deze pub/winkel-combinatie in het museum is helemaal gebaseerd op de laatste pub uit Glencolmcille en was vroeger heel gebruikelijk”, vertelt Margaret. Het schooltje doet vertederend aan, met de oude lessenaars in het kleine gebouwtje.

Glen Folk Village
De oude Ierse pub annex winkel

Sla ook zeker de ‘Fishermans Cottage’ niet over, waar het leven van een visser in attributen uitgebeeld wordt. Een oude boot voor de deur, vissersnetten aan de muur. En een oude film die vertoond wordt en waar Margaret zo een aantal familieleden op aanwijst.

Storm en narigheid

We hadden eigenlijk nogal een druk schema voor de rest van de middag, maar het is zó prettig vertoeven in het Folk Village, dat we de rest van onze waslijst laten voor wat het is en nog wat extra tijd voor het museum uittrekken. Het is helaas net te fris om op de picknickbanken voor de tearoom plaats te nemen, maar binnen is het ook gezellig. De bediening is uiterst hartelijk en de menukeuze heel uitgebreid.

Er vinden regelmatig craft workshops plaats in het Folk Village. Zo mogen we meekijken (en zelfs meehelpen!) hoe een Brigid’s Cross gevlochten wordt van een bepaald soort gras, dat lokaal geplukt wordt. De uiterst vriendelijke collega van Margaret is er heel bedrijvig in terwijl Margaret zelf een Ierse jig uit de net verkregen fiddle tevoorschijn tovert.

Glen Folk Village
‘Crafting’ (kunstnijverheid) wordt volop bedreven in het Folk Village door de vele workshops die gegeven worden! Zo blijft de oude cultuur bewaard voor volgende generaties.

Als we eindelijk, met enige tegenzin, willen vertrekken krijg ik het voltooide Brigid’s Cross toegestoken. Het kruis zou je huis beschermen tegen stormen en allerlei andere soorten narigheid. De rest van de week draag ik het dapper bij me en terug in Nederland krijgt het natuurlijk een ereplaats. Laat die stormen maar komen!

Bezoek je het graafschap Donegal? Sla dan zeker dit prachtige pareltje niet over èn trek er voldoende tijd voor uit om alles rustig te bekijken! De ontvangst is hartelijk, er is een prima tea room, de locatie uitstekend (neem na afloop tijd voor een heerlijke strandwandeling) en dit is een uniek stukje Ierse cultuur dat je niet mag missen!
Kijk voor meer informatie op de website. Entree: € 5,00 per volwassene.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *