Lough Ree: Een van de grootste meren aan de Shannon

De meeste toeristen in Ierland trekken, terecht, naar de kuststreken. Daar zie je immers Ierland van haar beste kant: de woeste kliffen, verlaten gebieden en veel te zien en te doen voor de reiziger. Maar wie Ierland eens op een andere manier wil zien of wie van watersport houdt, kan tijdens zijn reis de meren rond de Shannon eens bezoeken. Graag belichten we er één voor jullie: Lough Ree.

Lough Ree is één van de grotere meren aan de rivier Shannon. De Shannon, de langste rivier van Ierland, splijt het land eigenlijk een beetje in tweeën en was in het verleden tijdens veldslagen van grote strategische waarde. Tegenwoordig is het een toeristentrekker geworden, waar men met gehuurde bootjes de rivier kan bevaren.

Saints Island
In het midden van Ierland, ter hoogte van Connemara, ligt Lough Ree. Een gebied waar weinig toeristen komen, terwijl deze streek toch genoeg moois te bieden heeft. We scharen Lough Ree dus onder de categorie ‘hidden gems’! Men kan via smalle weggetjes het schiereiland Saints Island bereiken; de naam van het eiland verwijst naar de vroege historie van kloosters en monniken. Het eerste klooster op dit eiland werd al in de 6e eeuw gesticht! Hier is echter weinig meer van te vinden; de huidige ruïne op het eiland is van een 13e eeuwse abdij.

 

Shannon Banks Nature Trail Walk

Athlone
De grootste plaats in de buurt is Athlone. Strategisch gelegen aan de N6 van Dublin naar Galway, leent deze plaats zich uitstekend om te bezoeken. Ondanks dat dit een historische handelsplaats is, is er niet heel veel bijzonders te zien. Het centrum is echter best leuk voor een tussenstop en men kan altijd nog het leuke Athlone Castle bezoeken. Hier is een interactief museum ingericht wat zowel voor kinderen als volwassenen leuk en interessant is!

Vanuit Athlone Castle kun je de vijf kilometer lange Shannon Banks Nature Trail Walk wandelen, een route langs de oevers van de Shannon en het oude Athlone Canal. Informatieborden langs de route geven je een inkijkje in de natuur rond deze wandelroute.

 

Watersport
Wie van watersport houdt, zit in deze regio goed! Je kunt bijvoorbeeld bij Lough Ree Cruisers een mooie cruiser boeken om de Ierse meren te ontdekken. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden voor zeilen en boottochten op Lough Ree, onder andere vanuit Athlone.
Er liggen veel eilandjes in Lough Ree, waarvan er 52 een naam hebben. Wist je dat tegen het eind van de 19e eeuw er zo’n 180 bewoners op deze eilanden leefden? Tegenwoordig zijn ze allemaal onbewoond dus blijkbaar is je eigen eiland toch geen succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *