Wandelen bij Dingle en is Fungi wel echt?’!

Dingle is een heel gezellig havenstadje op het gelijknamige schiereiland aan de westkust. ‘s Zomers wordt Dingle overspoeld met toeristen, die allemaal de dolfijn Fungi willen zien. Het ene na het andere bootje vaart rond in de havenmonding en als Fungi zich even laat zien, is het geroep en geschreeuw niet van de lucht. Niet helemaal ons ding… 

Deze ruïne passeer je tijdens de wandeling
Deze ruïne passeer je tijdens de wandeling

Een alternatief, waarbij je vaak wel een glimp van de dolfijn te zien krijgt, is de leuke kustwandeling vanuit Dingle. Deze is uiterst geschikt voor een avondwandeling of als je even een uurtje over hebt. Vanuit het stadje loop je naar de weg richting Killarney en slaat dan de eerste rechts in. Dit weggetje loop je helemaal uit, tot je voorbij de reddingsbrigade komt en vanaf hier kun je het zanderige pad langs de havenmond nemen.

Wie is Fungi?
Goed opletten want ‘s avonds zie je hier nog wel eens voor de kust het vinnetje van Funghi boven het water drijven. Dat brengt ons gelijk bij de vraag: wie is Fungi? En is Fungi nog wel dezelfde als de dolfijn die hier in 1983 gespot werd? Dingle verdient immers fors aan de tamme dolfijn dus de dood van Fungi zou redelijk desastreus zijn voor het toeristenstadje! De ene na de andere boot vol toeristen vaart rond in de haven en gelet op het bedrag wat je neer mag leggen (in 2011 betaalden we nog € 16,00 pp), brengt deze dolfijn aardig wat geld in het laatje! Niemand zou het Dingle dan ook kwalijk kunnen nemen als ze stiekem de populaire dolfijn zouden vervangen…

Echter, het blijkt toch dezelfde dolfijn te zijn, herkenbaar aan een litteken op zijn vin, ooit opgelopen door een aanvaring met een bootpropellor. Het is dus écht Fungi, die we hier zien! Deze dolfijn geeft de voorkeur aan contact met mensen in plaats van soortgenoten. Af en toe komen er wel andere dolfijnen naar de haven, waar hij soms mee speelt. Ik ben echter benieuwd hoe lang Fungi hier nog rond zal zwemmen; de gemiddelde dolfijn kan zo’n 50 jaar oud worden dus Fungi’s jaren beginnen al wel een beetje te tellen!

Het vinnetje van een vredig rondzwemmende Fungi
Het vinnetje van een vredig rondzwemmende Fungi

Wandeling
Wanneer we onze wandeltocht vervolgen, passeren we eerst een oude kasteelruïne en vervolgens de vuurtoren van Dingle. Deze is in 1885 gebouwd om schepen veilig de haven in te loodsen. Een fotogeniek plekje!
Iets verderop is een prachtig beschut strand en we nemen ons ook voor om hier ooit op een warme, zonnige zomerdag terug te komen met onze zwemspullen!

Een kleine inham met een verlaten strandje
Een kleine inham met een verlaten strandje

Het kustpad loopt nog een heel eind door, zelfs tot het grote strand bij Kinard West. Vanaf hier zou je ook via de smalle plattelandsweggetjes terug kunnen lopen, of gewoon weer dezelfde route terug. Wie weet zie je nog een glimp van een vredig zwemmende Fungi!

Dingle 6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *