Links rijden in Ierland: Eitje of Uitdaging?

De een draait zijn hand er niet voor om, terwijl de ander liever maar voor een busreis door Ierland kiest. Of zelfs helemaal niet naar Ierland op vakantie gaat. Want ja, dat links rijden hè? Levensgevaarlijk! Maar is dat links rijden nu echt zo moeilijk of valt het best mee?

Inmiddels heb ik al diverse keren in een links geschakelde auto gereden: in Ierland, Engeland en Schotland. Het blijft een beetje opletten maar het went wel snel. Ik deel graag mijn tips met jullie!

Gordel
Tijdens je vakantie zul je heel wat keren in het luchtledige tussen de twee voorstoelen graaien…. Tenminste, dat heb ik wel continu! Net zoals ik steeds de handrem in het portier zoek. Of dat je, wanneer je met een local meerijdt, automatisch aan de bestuurderskant wilt instappen en de vriendelijke Ier je verbaasd aankijkt vanwege zoveel onbescheidenheid! Gelukkig zijn dit niet de vervelendste risico’s, het levert hooguit een glimlach op. ‘O ja…andere kant…’

En over handrem gesproken: tijdens één van mijn reizen ging er een vriendin mee, die elke rit automatisch de handrem aantrok als we gearriveerd waren. Ze was zich er totaal niet van bewust maar het was wel hilarisch!

Schakelen
Ik herinner nog mijn eerste keer in een Engelse auto, waarbij je dus andersom moet schakelen. We zaten met vier meiden in de auto en niemand durfde te rijden dus offerde ik mij maar op. Maar elk verkeerslicht was een uitdaging want enkel met héél veel moeite kreeg ik de auto weer aan het rijden. We daverden over de smalle Engelse weggetjes in de Cotswolds, hielden keurig links en het zou allemaal moeiteloos verlopen, als we maar geen verkeerslichten tegenkwamen. Pas aan het einde van de rit kregen we door wat het probleem was: we vertrokken continue vanuit de derde versnelling…

Een tip die ik voor je heb betreft dus het schakelen: voor de eerste versnelling duw je de pook extra naar links (zoals je in rechts geschakelde auto’s in de vijfde versnelling schakelt).

Boven op de Healy Pass... Met de auto kwamen we moeiteloos boven!
Boven op de Healy Pass… Met de auto kwamen we moeiteloos boven!

Pijlen op de weg
Het links rijden is niet zo moeilijk als je denkt. Op de weg zie je overal borden en pijlen op de weg. Vooral in Ierland geven ze vaak je route aan door belettering op het wegdek, met name in en rond de grotere dorpen en steden. Dankzij die belettering rijd je automatisch aan de juiste kant van de weg.

Het enige moment dat ik wel eens naar de verkeerde weghelft geschoten ben, was ‘s avonds laat toen we terugkwamen na een gezellige avond in de pub. Dat had niets met alcoholverbruik te maken (van cola blijf je wel helder), maar met het feit dat in het donker geen bewegwijzering te zien is, zodat ik uit een automatisme aan de rechterkant reed. Dit tot grote schrik van een tegemoetkomende vrachtwagen, die gelijk zijn grote licht aangooide, waarna wij snel naar links zwiepten!

Rotondes
Goed, het links rijden op een rechte weg is niet zo moeilijk, zeker niet wanneer je achter andere auto’s aan rijdt. De meesten zien vooral op tegen het nemen van rotondes. Ik heb zelf niet de minste neiging gehad om een rotonde rechtsom te rijden; de weg is er wel dusdanig op aangelegd dat je automatisch met de flow meegaat, naar links. Het enige vervelende van rotondes in Ierland is, dat ze vrij groot en soms nogal druk zijn. Maar voor een rondje spookrijden op de rotonde hoef je echt niet bang te zijn!

Autorijden 2

Inhalen
Misschien vind ik dat nog wel het lastigste aan links rijden: het inhalen op een snelweg. Gelukkig heb je weinig snelwegen in Ierland, maar die paar keer dat ik er rijd, moet ik wel even twee keer nadenken of ik nu links- of rechtsom in moet halen.
Ook hier geldt: ga je de fout in, dan is er ook geen man overboord; in het ergste geval wordt er even naar je geclaxonneerd maar heel dramatisch is het niet.

Stickers
Dat autoverhuurbedrijven ook panisch zijn om hun kostbare autootjes in de kreukels terug te ontvangen, is wel duidelijk vanwege de stickers die ze in de auto’s aanbrengen. ‘Keep right’! Ik weet niet of zo’n sticker echt helpt; het voordeel is wel dat de andere weggebruikers zien dat je in een huurauto rijdt (en daardoor iets meer geduld met je hebben!)!

Kentekens
Aan de kentekens van auto’s kun je al snel herkennen of je met een (ongeduldige) local te maken hebt of met een toerist. De toeristen rijden vaak langzamer en rijden vaak in een nieuwe auto met een kenteken uit Dublin (D), Galway (G) of Cork (C). De locals hebben over het algemeen ook wat meer geduld met toeristen dus je hoeft niet in de stress te raken als het schakelen niet helemaal vlot loopt.

Leuk weetje: het bouwjaar van de auto is op het kenteken te zien. Tot en met 2012 werd het bouwjaar aangeduid als bijvoorbeeld 11-D-ABC. Vanaf 2013 kwam er een extra nummertje bij, zodat ook zichtbaar is of de auto uit de eerste of tweede helft van het bouwjaar stamt. Dus bijvoorbeeld 131-D-ABC.
De reden voor deze aanpassing? De Ierse bijgelovigheid! De autoverkopers waren zo bang dat ze in 2013 geen auto meer zouden verkopen, met kentekennummer 13 er op, dat ze maar deze oplossing bedacht hebben!

Kortom
Links rijden is echt niet zo moeilijk als het lijkt! Het klinkt raar maar zeker in een linksgeschakelde auto ga je automatisch al links rijden. Wanneer je met eigen auto naar Ierland reist, zul je sneller de neiging hebben om rechts van de weg te gaan rijden. Maar omdat een Ierse auto sowieso al anders is dan gewend, besef je snel dat je links moet houden. Bovendien heb je in een Ierse auto een beter zicht op de weg, zeker met het oog op alle kronkelbochten die je op het platteland aantreft.

Een paar tips…
– Zie je tegen het schakelen op, huur dan een automaat.
– Neem de route vooraf alvast goed door, zodat je je zelfverzekerder voelt en je sneller de weg vindt.
– Vanuit de Ierse republiek mag je Noord-Ierland in, maar geef het wel even door aan de verhuurder.
– De snelheid die je op de bordjes langs de weg ziet, is niet de snelheid die je daadwerkelijk kunt rijden! Soms geven de borden 100 km/uur aan, terwijl je met het oog op je eigen veiligheid maximaal de 50 km/uur haalt!

Ontspan je tijdens het rijden en geniet van al het moois dat je ziet!

 

11 gedachten over “Links rijden in Ierland: Eitje of Uitdaging?

 1. Links rijden blijft toch altijd even wennen. Maar zolang de wegen niet al te druk zijn en de natuurlijke linksrijders gewoon goed opletten, is er weinig aan de hand 🙂

 2. Hallo, ook ik rijd regelmatig in landen waar men links rijdt. Ik kies er altijd voor om een automaat te huren. Is wel ietsje duurder maar scheelt een hoop gedoe bij het schakelen. In april ga ik (samen met mijn dochter die een half jaar in Clondalkin heeft gewoond) weer naar het prachtige Ierland. Deze keer bezoeken wij West Ierland (Galway, Aran Islands, Sligo, Donegal, Connemara Nat. Park) en Noord Ierland (Giant’s Causeway, Londonderry, Bushmills en Belfast).

  1. Je hebt gelijk, een automaat rijdt een stuk makkelijker!
   Wat gaaf dat je weer naar Ierland gaat! Connemara is fantastisch!! (en de rest natuurlijk ook!).
   Veel plezier alvast en laat ons even weten hoe het was! 😉
   Groet,
   Anne

 3. Het beste van het hele stukje staat onder “KORTOM”. Het gaat vanzelf !

  Ik wil nog de volgende belangrijke tip meegeven, koop bij een boekhandel (of vooraf via Internet http://shop.osi.ie/Shop/Browse.aspx?Catalog=StockedItemsWH03&Category=Discovery+Series(StockedItems) een Ordnance Survey Map van het gebied waar je naartoe gaat.
  Alle daarop aangegeven gele weggetjes kun je met een gewone handgeschakelde 2wheeldrive berijden. Het leukste autorijden zijn de landweggetjes, daar is geen links of rechts, maar rij je gewoon in het midden met onder je de grasstrook die de bodem van je auto kietelt, tot er een tegenstander (oeps tegenligger) van de andere kant komt.
  Bovendien hebben die kaarten het grote voordeel dat geografische namen in het Gaelic staan aangegeven, net als de bordjes langs de weg. Europese mapmakers als Falk geven de engelse benaming en in gebieden waar uitsluitend Iers Gaelic gesproken wordt, staan echt geen engelse bordjes langs de weg en ga je hopeloos verdwalen. Maar zelfs dat is leuk in Ierland!

 4. Ben je niet een beetje in de war mbt het schakelpatroon in een rechtsgestuurde auto?
  Dat is namelijk gewoon hetzelfde als in een linksgestuurde auto: de eerste versnelling is gewoon helemaal naar links en naar voren. Ik ken geen auto’s die de 5e versnelling links hebben zitten.

  Hans

 5. Het leuke van links rijden is dat alles net is alsof je net je rijbewijs hebt. Het maakt het rijden weer even leuk en spannend, net als die eerste keer.
  Ik rijd zelf het liefst in mijn eigen auto omdat ik daarin nooit hoef na te denken over de bediening. Daarom kan ik me blindelings concentreren op het verkeer en gaat alles lekker soepel. Ooit in schotland een auto gehuurd : regelmatig geschakeld met de ruitenwisserschakelaar en constant ruzie met versnellingspook versus richtingaanwijzer. Gerommel in de rechterdeur op zoek naar de handrem.Wel lachen.
  Maar met eigen auto heeft ook een nadeel natuurlijk. Een er van is dat op kleine weggetjes in een bocht naar links ik niet door de bocht kan kijken. Dan maar wat langzamer en actief meekijken van mijn bijrijder. Dat werkt ook perfect.
  Wat me wel een paar keer opviel dat als je met fiets of auto plots in een penibele situatie moet uitwijken , je dat automatisch naar rechts doet. Dit is ons ingebakken veilige gebied. Daar moet je wel even rekening mee houden.
  Maar verder vind ik , zeker in de buiten gebieden, dat Engelsen prettige rijders zijn. Er gaat altijd wel een bedankhandje omhoog bij krappe situaties waar je met wederzijds geduld goed doorkomt. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk. Maar eigenlijk precies het omgekeerde wat ik hier in Nederland meemaak.
  Overigens: TomTom heeft meestal een optie waarin je extra ondersteuning krijgt met het links rijden. Ook kun je je snelheid omzetten naar Miles/h. Dan hoef je niet meer om te rekenen of je ergens te hard gaat.
  Sinds kort zijn we eigenaar van een buscamper dus Ireland, …..here we come.!

 6. Dat links rijden in Ierland vind ik niet zo moeilijk. Het verschil in de kwaliteit van de infrastructuur voor het auto rijden is de echte uitdaging. Vooral wanneer je met een brede camper door Ierland rijdt, word je je hiervan bewust. Er zijn veel smalle weggetjes en relatief weinig snelwegen. Verder een prachtig land, overigens.

 7. Ik was heel gauw gewend aan links rijden. Ik merkte wel dat het makkelijker was om vol te houden op de wat drukkere wegen of in de stad. Daar dwingt het autoverkeer je vanzelf tot het juiste gedrag. Op de landweggetjes was het oppassen geblazen. En die rustigere landwegen zijn er in Ierland juist zo veel.

 8. We zijn al meerdere keren in een links rijdend land geweest zoals Engeland en Schotland. Nu gaan we de Ierse wegen proberen. Het links rijden valt mee maar bij het wegrijden van een parkeerplaats of uitrit kan de fout in gaan omdat je automatisch de ,voor links rijden, verkeerde rijbaan kan nemen. Ik plak altijd een stuk ducttape op het stuur met daarop”LINKS!”geschreven. Maar ik hoop ook op de over het algemeen hoffelijke andere weggebruikers, zoals we in Engeland en Schotland hebben ervaren.

  1. Ja herkenbaar, bij het wegrijden ben ik ook wel eens de fout ingegaan. In veel huurauto’s zitten er ook stickers op de voorruit met ‘Drive Left’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *