Film: Song for a Raggy Boy

Zo’n vijftien jaar geleden, zo rond de eeuwwisseling, werd heel langzaam het deksel van de Ierse doofpot rond de katholieke schandalen opgelicht. Een voor een druppelden de trieste verhalen naar buiten, waarvan sommigen via films en documentaires. The Magdalene Sisters is een bekende film, maar een jaar later kwam ‘Song for a Raggy Boy’ uit. Tijd om deze film eens onder de loep te nemen!

Ondanks het hele zwarte karakter van de film, is dit toch één van de pareltjes in mijn filmcollectie. Oke, ik moet ook eerlijk toegeven dat ik groot fan ben van Aidan Quinn, die de hoofdrol in de film heeft. In deze film mag hij zijn Ierse roots weer onder het stof vandaan halen en dat resulteert in een heerlijk accent!

Het verhaal
William Franklin (Quinn) wordt als leraar aangenomen op de St. Judes Reformatory School, waar het leven voor de schooljongens een hel is. Waar de sadistische broeder John dagelijks gebruik maakt van harde tuchtmaatregelen en mishandeling, geeft broeder Mac de voorkeur aan seksueel misbruik. De jongens hebben nauwelijks onderwijs gehad en bijna niemand van de klas kan lezen. Franklin, die net teruggekeerd is uit de Spaanse burgeroorlog (en daar ook het nodige heeft meegemaakt) springt meermaals in de bres voor de jongens. Hij motiveert hen en behandelt hen respectvol, zodat de tegenstelling met broeder John steeds duidelijker zichtbaar wordt. Franklin verwerft daarmee de sympathie en het vertrouwen van de leerlingen en bouwt met name met de mondige Liam Mercier een sterke band op. Helaas ontsteekt daarmee ook de woede van broeder John, wat resulteert in een afschuwelijke afloop.

Song for a raggy boy

Waargebeurd
Het verhaal is gebaseerd op het boek dat één van de leerlingen, Patrick Galvin, jaren later geschreven heeft. Galvin werd in 1927 in Cork geboren en werd naar de St. Conleth’s Industrial School gestuurd. De beschrijving in het boek (en dus de film) is gebaseerd op zijn eigen ervaringen, wat de film nog schokkender maakt.

Galvin schreef het volgende gedicht over de school:

Come fifteen now, the flogging belt, the prison cell,
The cruel days, the friendships hanged and cold,
The dead beat of winter and the hungry bell,
The very young are battered and grow old.
And every day they stand about and watch and stare,
The shaven heads, the broken ribs, the iron rod.
And every night they weep an empty eye
And curse the hand that killed Almighty God

Conclusie
Nogmaals, de film is zware kost maar laat wel de andere kant van de Ierse medaille zien. Daarnaast is de film ook ontroerend mooi en is, als gezegd, een pareltje in mijn filmcollectie!

Song for a Raggy Boy staat op Youtube (Engels gesproken, niet ondertiteld), en is voor € 5,99 te koop bij Bol.com.

Song for a raggy boy cover

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *