Recept: Ierse cottage pie

De Ierse keuken kent heerlijke traditionele gerechten. Een van mijn favorieten is de Irish Cottage Pie, een ovenschotel met gehakt, aardappelpuree en kaas. Enorm simpel om te maken, je bent in drie kwartier klaar  (een half uurtje als je kant en klare aardappelpuree gebruikt) en het smaakt heerlijk!

Dus, een leuke vakantie gehad en na afloop nog even in Ierse sferen blijven? Hierbij het recept: zet een Iers muziekje aan in de keuken en het sfeertje is compleet!

Het verschil tussen shepherds pie en cottage pie zit ‘m in de gehakt soort. Lamsgehakt (het meest traditionele voor Ierland) maakt een shepherds pie; rundergehakt zorgt voor een cottage pie.

Ingrediënten, hoofdgerecht voor 4 personen:

Irish Cottage Pie
Irish Cottage Pie

Gehaktmengsel:
– 750 gram rundergehakt
– een geraspte winterwortel
– 1,5 gesnipperde ui
– blikje tomatenpuree
– scheutje rode wijn (ca. de hoeveelheid van een klein koffiekopje)
– Worcestersauce
– knoflook naar smaak (ca. 3 á 4 tenen)
– 1 el rozemarijn
– 1 el tijm

Aardappelpuree:
– 750 gr. aardappelen, kruimig
– 4 tl boter
– 2 scheutjes melk (naar eigen inschatting)
– 250 gram geraspte kaas, oud

Bereidingswijze: 

De aardappels koken tot ze gaar zijn, ca. 20 minuten. Na het afgieten voeg je de boter toe en voorzichtig melk toevoegen tot de puree de juiste dikte heeft.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verhit de olijfolie in een braadpan of wok. Voeg het gehakt toe en bak het rul, waarna je de knoflook, rozemarijn en tijm toevoegt, vervolgens de wortel en ui toe en tenslotte de de Worcestersaus (naar smaak, niet teveel, het is een overheersende smaak!), tomatenpuree en een flinke scheut rode wijn. Laat dit 5 minuten op laag vuur zachtjes koken.

Verdeel het gehaktmengsel over de bodem van een ovenschaal en doe de aardappelpuree er overheen. Strijk het glad en strooi uiteindelijk alle kaas er over heen, zodat de hele ovenschotel ermee bedekt is.

Als de oven op temperatuur is, plaats je de ovenschaal in de oven en laat je deze ongeveer 20 minuten staan.  De kaas moet gesmolten zijn en bij voorkeur een ietwat bruin kleurtje hebben.

De cottage pie is een heerlijk hoofdgerecht. Wil je een complete Ierse maaltijd maken? Maak dan de Irish Lemon Meringue Pie als nagerecht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *