Puck Fair Killorglin: een geit wordt koning!

Ieder jaar vindt er augustus in het kleine dorpje Killorglin één van de oudste festivals van Ierland plaats: de Puck Fair. Elk jaar wordt er in de omliggende heuvels een geit gevangen, waarna deze door de “Queen of Puck” tot “King Puck” wordt gekroond (de emancipatie zat er in Ierland al vroeg in!). En alsof dat niet genoeg is voor het arme beest, mag hij door het dorp paraderen en wordt pas op de derde dag van het festival weer naar de verlaten heuvels teruggebracht. 

Gedurende die drie dagen is er veel ruimte voor muziek en straatentertainment, is er een paardenmarkt en zijn er kermisattracties voor de jeugd. De straten staan vol met kraampjes met schoenen, muziek, sieraden, kleren…kortom, er is voor ieder wel iets te doen! Op de eerste dag, Gathering Day, vindt de kroning van Puck plaats. In de voorafgaande periode heeft er al een verkiezing van de “Queen of Puck” plaatsgevonden, waarvoor alle schoolmeisjes uit het laatste jaar van de primary school een aanmeldingsbrief hebben geschreven. Met enkele meisjes volgt daarna een gesprek, waarna de “Queen of Puck” en haar gevolg, de Ladies in Waiting, worden gekozen.

Toegestroomde massa tijdens de Puck Fair in Killorglin
Toegestroomde massa tijdens de Puck Fair in Killorglin

Geschiedenis
De historie van King Puck gaat al heel ver terug, in de tijd dat Cromwell tijdens de 17e eeuw met zijn mannen door Ierland trok om hen te onderwerpen aan de Engelse troon. Het verhaal gaat dat zijn troepen bij het naderen van Killorglin een kudde geiten opschrok, waarvan er eentje (Puck) in paniek het dorp binnenholde. De dorpelingen, gealarmeerd door het panische dier, hadden daardoor voldoende tijd om zich voor te bereiden op de komst van de Engelsen.
Ter ere van deze dappere redding zou het festival opgericht zijn. Hoe het ook zij, de eerste vermeldingen van de Puck Fair dateren uit 1603!

Praktisch
De Puck Fair wordt ieder jaar op 10, 11 en 12 augustus gehouden. Op het moment van schrijven staat het programma voor 2015 nog niet online, dus houd de website in de gaten. Killorglin ligt vlakbij Killarney, aan het begin van de Ring of Kerry.
We zijn wat vroeg met het melden van dit festival maar er is een run op de lokale B&B’s, dus wees vroeg genoeg met het boeken van een overnachting, als er überhaupt al een plekje te vinden is! En anders…gewoon vast boeken voor volgend jaar!

Voor een impressie van Puck Fair 2013 (bron: YouTube, dag pagan)

2 gedachten over “Puck Fair Killorglin: een geit wordt koning!

 1. Hello, is there a registration of the People who won the music competition of killorglin???
  About 30 years ago, i was playing there with the band “Buskers”from holland.
  And… we became the winner.
  But i have nothing left of it .
  Can you help me to find something
  Greetings Elka van Dijk.

 2. Heeft u nog ergens documentatie van ongeveer 30 jaar geleden? Wij, de Nederlandse band, buskers, heeft toen tijdens the puckfair het muziekfestival gewonnen. Heb zelf nog een foto . Maar kan hem hierin niet sturen.
  Vr groet Ella van Dijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *