Maeve Binchy: Ierse romantiek tot in je tenen!

Toen romanschrijfster Maeve Binchy in 2012 overleed, werd dit beschreven als ‘een verlies van de meest geliefde schrijfster van haar generatie’. Zelfs de Ierse president stelde vast dat Ierland treurde om Binchy’s overlijden. Wie was Maeve Binchy en waarom zijn haar boeken zo populair? 

Binchy33Maeve Binchy werd in 1939 geboren in Dalkey, een kustplaatsje dat tegen Dublin aan is gegroeid. Als kind bezocht ze een kloosterschool, haar latere studie voltooide ze aan de University College in Dublin. Daarna gaf ze les op diverse meisjesscholen. Een reis naar Israël veranderde haar carrière drastisch. Deze reis kreeg ze cadeau van haar ouders, maar omdat zij tegelijk ook erg bezorgd waren, schreef Maeve lange brieven naar huis waarin ze het leven in een kibboets beschreef. Haar ouders stuurden deze brieven door naar een lokale krant, die ze vervolgens publiceerde. Maeve: “Het is niet moeilijk om een schrijfster te worden. Schrijf gewoon brieven naar huis!”

Toch duurde het nog tot de jaren ’80 (Maeve is dan de 40 al gepasseerd) voor haar eerste boek uit komt. Daarna gaat het echter snel, het ene na het andere boek wordt uitgegeven en uiteindelijk in 37 talen (!) uitgebracht. Ruim 40 miljoen Maeve Binchy’s zijn er inmiddels wereldwijd al verkocht en dat aantal stijgt alleen nog maar!

Gewone mensen
Maar wat is de reden van die enorme populariteit van Binchy’s boeken? Persoonlijk denk ik dat het is, omdat de karakters in haar boeken zo gewoon zijn. Niet zelden beschrijft ze de bewoners van een bepaalde straat, zoals Chestnut Street, een fictieve straat in Dublin, of de inwoners van een fictief dorp. Het zijn geen grote helden of celebrity’s die besproken worden; het zijn gewone mensen met een gewoon leven en juist dat maakt het zo interessant!

Binchy heeft het talent om je echt in een boek te zuigen, je wilt weten hoe het met de personages afloopt, hoe het verder gaat. Je kunt de boeken niet meer wegleggen voor je het uit hebt, en dan zucht je van ellende omdat je wilt dat het boek verder gaat!

 

9200000030134876 9200000021821233    1001004007506790

Favoriete titels
Voor mij persoonlijk zijn de titels ‘Onder de oude beuk’, ‘Het huis op Tara Road’ en ‘Vrienden voor het leven’ favoriet. Tara Road is zelfs zo bekend, dat toeristen regelmatig in Dublin op zoek gaan naar deze straat, die echter door Binchy in het leven geroepen is.

‘Onder de oude beuk’ gaat over acht kinderen die ooit hun naam in de oude beuk op het schoolplein kerfden. Het vervolg van de levens van de kinderen wordt op zo’n boeiende manier beschreven, dat je het gevoel hebt of je zelf door het knusse Ierse dorpje loopt.
‘Vrienden voor het leven’ gaat over de vriendschap tussen drie vriendinnen, die onder druk komt te staan als ze hun leven op de universiteit in Dublin beginnen.

Wil je iets proeven van de romantiek van het Ierse dorpsleven, dan raad ik je aan om één van Maeve Binchy’s boeken te lezen!

Een gedachte over “Maeve Binchy: Ierse romantiek tot in je tenen!

  1. Dat klopt! Maeve Binchy beschrijft het bijzondere van gewone levens van mensen op een bijzondere manier!
    In de loop der jaren heb ik alle boeken van haar gelezen, ook de oudste en ook de enkele die na haar dood in manuscript-vorm zijn gevonden en uitgegeven. Het zijn warme, gezellige en traditionele boeken. Met dat laatste bedoel ik: volgens de toen en soms nu nog heersende structuren binnen het Ierse leven. Elke keer als ik in Dublin ben, denk ik aan haar boeken.
    Zij kan mensen goed beschrijven met hun pluspunten en minder mooie trekjes, daarom ervaar ik de boeken als gezellig, maar zijn ze gelukkig niet mierzoet. Mensen beschrijft ze ook met humor en begrip. De sfeer van haar boeken ben ik ook al vele malen tegengekomen in het contact met de Ieren zelf: hartelijk, gemoedelijk en humoristisch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *