Mizen schiereiland: zeehondjes spotten bij dramatische kliffen

Het is een dag met typisch Iers weer als we vanaf Ballydehob het schiereiland Mizen op rijden. Af en toe een stralend zonnetje maar even later gevolgd door dikke regendruppels. Gelukkig heeft de zon wel de overhand en hoe verder op het eiland, hoe zonniger het wordt! Een verslag van een tochtje over Mizen Peninsula, een ruig, verlaten schiereiland!

Rotspartijen bij Schull, Mizen Head
Rotspartijen bij Schull, Mizen Head

Al snel na Ballydehob bereiken we Schull, een typisch Iers stadje met gekleurde geveltjes en een idyllisch haventje. Omdat we die ochtend al vroeg vanuit Kinsale komen, zijn we wel toe aan een koffiestop en we kunnen makkelijk de auto kwijt op de (gratis) parkeerplaats in het dorp. In de Bunratty Inn is het nog rustig maar dankzij een heerlijk warm zonnetje kunnen we op de tuinbank op het terras in de zon zitten. Genieten!
Voor we weer in de auto stappen kijken we nog even bij het haventje, waar zeilboten rustig op het blauwe water dobberen. Met de zon er bij een heel vredig plaatje.

Vlak na Schull maken we alweer een fotostop bij The Altar Tomb, een dolmen bij een prachtige rotspartij. Fleurige bloempjes en de blauwe zee maken het perfecte fotoplaatje compleet. Als we vervolgens weer in de auto zitten zien we vervolgens opnieuw de ene na de andere fotowaardige plaats, maar besluiten om des tijds wille door te rijden. Je blijft hier plaatjes schieten!
Alleen op de weg hoog boven het prachtige zandstrand Barleycove stoppen we nog even om een fotootje van het enorm brede zandstrand te maken.

Mizen Head Visitor Center 
Niet veel later arriveren we bij het Mizen Head Visitor Center. Na een klein bedragje entree mogen we doorlopen, richting de loopbrug. De camera in de aanslag want de ruige kliffen van Mizen Head zijn hier in volle glorie te zien! Zeker vanaf de stenen loopbrug heb je prachtig zicht op de kolkende zee met bruine kliffen er achter. Schitterend! Dit is Ierland zoals we Ierland het liefste zien!

Het Lighthouse op Mizen Head waar Marconi onderzoek uitvoerde
Het Lighthouse op Mizen Head waar Marconi onderzoek uitvoerde

Het waait deze dag verschrikkelijk hard (windkracht 6, zo zien we later op Weeronline) en er komt weer een buitje aan dus we tornen snel tegen de wind in naar de vuurtoren. Deze is tegenwoordig geautomatiseerd en er is een uitstekend museum van gemaakt, inclusief een uitgebreide beschrijving van de werkzaamheden die Marconi hier rond het begin van de 20e eeuw uitvoerde rond telegraafverbindingen. Ook erg leuk om een vuurtoren van binnen te zien; je kunt je iets voorstellen hoe desolaat het voor de bewoner moet zijn geweest tijdens woeste, stormachtige avonden. Achter de vuurtoren is nog een klein platformpje en hier staan we even, vechtend tegen de wind, op het zuidelijkste puntje van Ierland!

Als we weer teruglopen naar de brug, worden we door andere Nederlanders geattendeerd op de vele zeehondjes die onder de brug in het bruisende water zwemmen. Wat leuk! Er zijn er wel een stuk of zeven, acht, en ze zijn enorm schattig om te zien!

Zeehondjes bij Mizen Head
Zeehondjes bij Mizen Head

Vanaf hier kunnen we nog naar diverse uitkijkplatforms lopen, allemaal met een ander uitzicht op de prachtige kliffen. We kwamen naar Mizen Head met het idee een klein uurtje rond te kijken maar uiteindelijk blijken we ons hier wel een paar uur prima te vermaken!

Bij het Visitor Center zit een prima tea room waar allerhande te krijgen is. Bij zonnig weer zit je buiten te eten met het mooiste panorama dat je je maar wensen kunt! Bij helder weer kun je Fastnet Rock nog ontwaren, waar ook een vuurtoren staat, The Teardrop of Ireland genaamd omdat dit het laatste was dat Ierse emigraten van hun vaderland zagen.

 

 

Coast Road
Vanaf Mizen Head nemen we de coast road richting Durrus, waar je echt het meest ongerepte stukje Ierland ziet wat je je maar voor kunt stellen. Alleen de electriciteitsdraden zijn een signaal dat hier nog daadwerkelijk mensen wonen. We genieten van de vele fuchsiastruiken (die begin juni heel voorzichtig een beetje beginnen te bloeien), de uitzichten op Sheeps Head Peninsula en de oersmalle weggetjes. Het is maar goed dat we de hele weg geen tegenligger tegenkomen want dat zou de boel knap lastig gemaakt hebben. Maar wat is het hier mooi!

Durrus is een klein dorpje met een aantal pubs en restaurants voor een tussenstop of diner. Vanaf hier kun je het Sheeps Head schiereiland op (ook een aanrader, een blog hierover volgt binnenkort!) of weer richting Bantry of Ballydehob.

Mizen Head Visitor Center
Van maart tot oktober dagelijks geopend vanaf ca. 10.00 tot eind van de middag; openingstijden wijzigen per maand. In de wintermaanden alleen in de weekenden geopend.
Entreeprijs € 6,00 volwassenen, € 3,50 voor kinderen onder de 12. Kinderen onder de 5 zijn gratis.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *