De Irish Whiskey Trail: een tour langs het ‘Water of Life’!

De Ierse naam voor whiskey is ‘Uisce Beatha’, wat zoveel betekent als ‘levenswater’. Deze uitdrukking is al eeuwenoud: in de middeleeuwen gaven monniken deze naam aan het sterke, gedistilleerde goedje, dat door de jaren heen weinig aan populariteit verloren heeft! Jamesons en Tullamore D.E.W. zijn bekende Ierse whiskeys (niet te verwarren met de Schotse whisky), die ook hun weg naar het buitenland gevonden hebben. Voor Ierland-reizigers die graag een glas whiskey drinken of willen zien hoe het distilleerproces nu werkt, is er de Irish Whiskey Trail: een tour die je langs allerlei distilleerderijen, pubs en whiskeymusea leidt!

De website geeft aan dat er ook een app beschikbaar is van de Irish Whiskey Trail. Zelf heb ik deze gedownload, maar deze biedt geen informatie, dus we adviseren jullie om het bij de website te houden. Daar staat een overzichtelijk kaartje met de diverse whiskey-adresjes in heel Ierland, zodat je je vakantieroute langs één van de distilleerderijen of musea kunt leiden!

Dublin
Alleen al in Dublin valt er genoeg te zien en te proeven! Een aanrader is het Whiskey Museum in hartje Dublin, tegenover Trinity University. Tijdens een leuke, interactieve tour krijg je veel interessante informatie over het ‘vloeibare goud’! De rondleiding eindigt met een heuse whiskeyproeverij, waarbij je verschillende soorten whiskey mag proberen.

Wat aan de buitenkant van het centrum, aan de noordzijde van de Liffey, vind je de Old Jameson Distillery, gevestigd in de voormalige distilleerderij. Ook hier wordt de rondleiding afgesloten met een whiskeyproeverij. Let op: boek bij voorkeur je rondleiding online: op sommige dagen kan het hier erg druk zijn!

Natuurlijk zijn er ook de nodige bar’s en whiskey verkooppunten in Dublin, die keurig vermeld worden op de website van de Irish Whiskey Trail.

 

Whiskey Museum
Foto: Tourism Ireland

 

Jameson en Tullamore D.E.W.
Meer naar het zuiden, vlakbij Cork, vind je Midleton, waar in een prachtig oude distilleerderij de Jameson Experience gevestigd is. Misschien een tikje commercieel maar toch leuk om te bezoeken! Tijdens de rondleiding wordt er meer verteld over het distilleringsproces, met uiteraard weer een glaasje whiskey aan het einde van de tour!

 

Jameson Whiskey Experience, Midleton
Jameson Whiskey Experience, Midleton (Foto: Tourism Ireland)

 

Een andere populaire whiskey distillery is die van de bekende Tullamore D.E.W., in het binnenland van Ierland, iets ten westen van Dublin. Hoewel deze distilleerderij al in 1954 haar deuren sloot, is het tegenwoordig een populair bezoekerscentrum voor whiskeyliefhebbers van over de hele wereld! Er is een rondleiding met audiovisuele ondersteuning en de tour wordt, als gewoonlijk, weer afgesloten met een whiskeyproeverijtje!

Kortom, de diverse distilleerderijen hebben eigenlijk allemaal eenzelfde programma: gevestigd in een mooi, oud gebouw, een rondleiding van ca. een uur, gevolgd door een proeverij.

 

Whiskey tasting
Een whiskey-proeverij is vaak inbegrepen bij de rondleiding! (Foto: Tourism Ireland)

 

Killarney
Naast nog enkele andere distilleerderijen staan er ook veel leuke pubs op de lijst van de Irish Whiskey Trail, zoals onze favoriete pub Courtney’s in Killarney, waar men maar liefst zo’n 80 whiskeys op de kaart heeft staan! Ben je dus in Killarney, breng dan zeker een bezoek aan deze pub, waar regelmatig livemuziek is, zodat je onder het genot van een goed glas whiskey naar de Ierse muziek kunt luisteren, nieuwe vrienden kunt ontmoeten en vooral kunt genieten van de sfeer van een typisch Ierse pub!

 

2 gedachten over “De Irish Whiskey Trail: een tour langs het ‘Water of Life’!

    1. Dag Jan, dit blog is ook geen opsomming van alle distilleerderijen in Ierland maar gewoon een paar tips! Om alle distilleerderijen te noemen wordt het artikel een beetje te lang, denk ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *