Hook Head: een stukje geschiedenis aan de zuid-oostkust

Het landschap is er niet zo spectaculair als aan de westkust van Ierland; het is er vriendelijk en zacht glooiend, bijna vlak. Dat zorgt ervoor dat je de oudste nog werkende vuurtoren van de wereld al van een hele afstand ziet staan. Wie met de boot bij Rosslare voet aan Ierse grond zet, is al vlakbij dit schiereiland dat zoveel historie herbergt en waar genoeg te zien is voor een leuk dagje uit!

Tintern Abbey, Ring of Hook
Tintern Abbey, Ring of Hook

Wie vanaf de R733 vanuit Wellingtonbridge komt, ziet vanzelf de afslag duidelijk gemarkeerd staan met wegwijzers naar de Ring of Hook, Saltmill en Tintern Abbey. Al snel passeer je de ingang naar de abdij, die ergens rond het jaar 1200 door de beroemde Engelse aristocraat William Marshal gebouwd werd. Lord Marshal was Lord of Leinster geworden nadat Hendrik II Ierland binnen was gevallen. Hij leed schipbreuk vlak voor de Ierse kust, toen hij op weg was voor zijn eerste bezoek aan Ierland als Lord of Leinster, en zwoer dat hij een abdij zou bouwen wanneer hij ergens veilig aan land zou komen. Hij hield woord en de Cistercijnse abdij werd gebouwd en vervolgens bevolkt met monniken uit Wales, waar William Marshal ook al landheer was dankzij een goed huwelijk dat hij deed.
In de latere eeuwen werd de abdij verder verfraaid en uitgebouwd, al zal de tearoom die erbij is waarschijnlijk de meest recente uitbreiding zijn!

Vuurtoren
We vervolgen onze weg over het lieflijke schiereiland waarbij we nog even een tussenstop maken bij het beschutte Carnivan Bay strand. Mooie picknickplaats!
De vuurtoren bevindt zich op het uiterst zuidelijke puntje van het schiereiland en is de oudste vuurtoren ter wereld die nog daadwerkelijk in gebruik is. De vuurtoren werd eveneens door de fortuinlijke Lord Marshal gebouwd rond het jaar 1200 en werd aan de handen van de monniken uit Churchtown toevertrouwd, die eeuwenlang zorgden voor het veilige bakenlicht, waarschijnlijk tot ergens in de 16e eeuw. Daarna vergingen er echter zoveel schepen dat de arme zeelieden smeekten om de vuurtoren in ere te herstellen. Robert Readinge zorgde hiervoor in 1670 en plaatste gelijk een glazen bescherming zodat het vuur niet uit kon waaien. Sindsdien werkt de vuurtoren weer naar behoren en was tot enkele jaren geleden ook voorzien van een misthoorn vanwege de typische Ierse dichte mist die hier aan de kust wel voorkomt.

De vuurtoren van Hook Head, de oudst werkende ter wereld!
De vuurtoren van Hook Head, de oudst werkende ter wereld!

De vuurtoren is te bezoeken, entree volwassene € 6,50, entree senioren/studenten € 4,50, kinderen van 5 tot 16 € 3,50 en kinderen onder de 5 gratis.
Er zijn rondleidingen, er is een giftshop en een lunchroom. Daarnaast worden er veel leuke evenementen georganiseerd. Op zondag 5 juli 2015 is er bijvoorbeeld een Hook Lighthouse Pirate Day en er worden regelmatig BBQ’s georganiseerd.

Loftus Hall en Dunbrody
Op de terugweg langs de westkust van het schiereiland passeren we Loftus Hall, een verlaten landhuis waar allerlei spookverhalen over de ronde doen en waar ook speciale ghost tours plaatsvinden. Toegegeven, het enorme gebouw ziet er ook wat spookachtig uit dus we drukken maar snel het gaspedaal wat verder in!

We maken een tussenstop bij Dunbrody Abbey, de ruïnes van een Cistercijnse abdij, die langs de R733 staat en waar vanalles te doen is. Niet alleen een museum maar ook een doolhof in de tuin, pitch and putt, opnieuw weer een tearoom en natuurlijk de abdij zelf. Leuk!

Leuk weetje! De voorouders van president John F. Kennedy waren afkomstig uit New Ross. President Kennedy bezocht het stadje in 1963, wat een hele happening geweest zal zijn voor dit rustige plaatsje!

Dunbrody Famine Ship Experience, New Ross
Dunbrody Famine Ship Experience, New Ross

Dunbrody Famine Ship Experience
Iets boven het schiereiland Hook, in het stadje New Ross, bevindt zich de Dunbrody Famine Ship Experience. Een 19e eeuws schip is nagebouwd zodat je een indruk krijgt hoe de toenmalige emigranten naar Amerika vervoerd werden. Er wordt gebruik gemaakt van toneelspelers om je bezoek realistischer te maken.

Je toegangskaartje is een ticket voor een overtocht in de armste klasse en zo kun je ervaren hoe het voor de arme Ieren geweest moet zijn om wekenlang in een benauwd schip opgesloten te zitten. Absoluut geen pretje!
Ook hier worden rondleidingen gegeven en is er een lunchroom. Entree € 8,00 (volwassenen) en € 5,00 (kinderen en studenten).

 

2 gedachten over “Hook Head: een stukje geschiedenis aan de zuid-oostkust

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *