Doolin: pareltje op het platteland

Het dorpje Doolin is één van de raadselachtigste Ierse dorpjes die ik ken. Het is eigenlijk nauwelijks een dorp te noemen want Doolin bestaat voornamelijk uit losse groepjes huizen en pubs. Er is geen supermarkt, geen pinautomaat en er is niet heel veel bijzonders te zien maar toch zijn de drie pubs in het dorp elke avond afgeladen vol en is bijna elk huis tevens een bed & breakfast. En ja, ik moet ook toegeven dat ik bijna ieder jaar terugkeer naar dit charmante plekje aan de kust.

Wellicht komt het omdat de boten naar de Aran-eilanden vanuit Doolin vertrekken. De ferries naar Inisheer, Inishmore en Inishmaan varen vanuit het kleine haventje in Doolin, vaak vergezeld door enthousiaste dolfijnen die links en rechts van de boten opduiken.

Of zou het zijn dat je vanuit Doolin makkelijk het unieke gebied ‘The Burren’ betreedt? Dit kalksteengebied werd ooit door één van Cromwells mannen omschreven als een plek ‘where there is not enough water to drown a man, wood enough to hang one, nor earth enough to bury him…..’ (geen water om iemand te verdrinken, geen hout om hem op te hangen en geen grond om hem te begraven). Wel heeft The Burren een bijzondere flora en fauna dankzij de vruchtbare bodem.

Het kan ook zijn dat de vele honderden bezoekers van de imposante kliffen van Moher neerstrijken in dit kleine dorpje, wellicht vanwege het charmante Fisherstreet met haar knalroze Sweatershop?
Hoe dan ook, het is er altijd gezellig druk en in de pubs is het goed toeven.

Uitzicht vanaf de wandeling langs de kliffen
Uitzicht vanaf de wandeling langs de kliffen

Kustwandeling
De afgelopen jaren is er een prachtige kust-wandelroute gerealiseerd van Doolin naar de Cliffs of Moher. Schitterende vergezichten vergezellen je tijdens deze tocht, die ca. anderhalf tot twee uur lopen in beslag neemt.
Eenmaal bij de kliffen aangekomen kun je vaak, door alle charmes in de strijd te gooien, wel een lift terug naar Doolin krijgen van één van de vele touringcarchauffeurs die op de parkeerplaats op hun groepen staan te wachten.

McDermotts pub
Doolin staat wijd en zijd bekend om de vele traditionele Ierse muziek die hier ten gehore wordt gebracht en McDermotts is daar geen uitzondering op! Het is er warm en gezellig aan de lange tafels en er wordt volop aan het uitwisselen van ervaringen gedaan. Vanaf de lente tot het najaar wordt hier elke avond muziek gemaakt!
En niet alleen de muziek is uitstekend, je kunt hier ook prima eten! Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de Irish Stew hier goed te eten is!

“De rust en puurheid van het platteland en de Ierse vriendelijkheid zijn een prima reden om een nachtje te blijven!”

Rainbow Hostel
Wie alleen reist of wie graag in hostels verblijft, kan ik absoluut het Rainbow Hostel aanraden! Het bevindt zich een paar huizen naast Rainbow HostelMcDermotts pub en wordt gerund door de vriendelijke Mattie en Carmel Shannon, die je zelfs meenemen op een excursie door The Burren als je je hier voor aanmeldt! Het hostel doet al gelijk prettig aan door de enorm gezellige loungeroom als je binnenkomt. Relaxte banken staan klaar, waar stapels fotoboeken over de omgeving uitnodigen om menig uurtje in de lounge door te brengen.

Vanuit het hostel kan een schitterende fietstocht gemaakt worden langs de Coast Road naar Ballyvaughan (route zal binnenkort op dit blog beschreven worden!).
Overigens hebben Mattie en Carmel ook een B&B voor wie daar de voorkeur aan geeft.
Kortom…
Ondanks dat Doolin zo klein is en er geen supermarkt is, is het toch een prachtig dorpje om te bezoeken. De rust en puurheid van het platteland en de Ierse vriendelijkheid die je hier alom aantreft, zijn een prima reden om een nachtje te blijven! Al was het maar voor een bezoekje aan de Sweater Shop!

2 gedachten over “Doolin: pareltje op het platteland

 1. Half juni gaan we naar Ierland en willen via het zuiden naar de Ring of Kerry rijden.
  Nu heb ik al diverse sites en reisboekjes gelezen, maar wat ik niet kan vinden of we met onze camper over al naar toe kunnen rijden.
  Onze camper is 2,30 mtr breed en 7,5 mtr lang.
  Wat is jullie advies cq ervaring.
  We hebben ook al in Schotland gereden

  1. Dag Huub,

   Leuk dat jullie naar Ierland reizen!
   Er zijn genoeg camper-toeristen die Ierland aan doen dus op zich kun je wel op een aantal plekken terecht.
   Het enige nadeel is dat de weggetjes op de schiereilanden erg smal zijn, dus bijvoorbeeld de Ring of Beara en het Mizen schiereiland zijn geen aanraders voor een camper. Op Dingle rijden ook touringcars rond dus dat zou eventueel nog wel kunnen.
   De Ring of Kerry heeft echter hele brede wegen en touringcars rijden hier af en aan dus met een camper zou je prima rond moeten kunnen.

   Ik moet eerlijk bekennen zelf nooit met een camper gereisd te hebben, maar wellicht kun je ook eens je licht opsteken bij Trudy van http://www.slakopreis.nl. Zij hebben afgelopen jaar met een camper door Ierland gereisd dus zullen je alle ins en outs kunnen vertellen!

   Succes!
   Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *