De vijf beste apps voor West-Ierland

Zelfs in Ierland, waar het soms lijkt of de tijd stil heeft gestaan, gaat de moderne technologie door. Diverse regio’s en plaatsen hebben een heuse app en sommige zijn nog echt goed ook! In dit blog een overzichtje van vijf leuke gratis apps, die het reizen door de regio’s Cork, Kerry en Clare net een beetje makkelijker maken!

1. Explore West Cork (Cellcode Ltd)

West Cork appEen van de beste reisapps die ik in Ierland tegengekomen ben! De startpagina van de app biedt algemene informatie over de regio, hoe je er komt en een omschrijving van lokale producten en muziek. Daarnaast hebben alle grotere dorpen en plaatsen een eigen pagina in de app. Hier staat niet alleen een beschrijving van wat er in het betreffende dorp te zien en te doen is, maar ook een aparte pagina met de historie en een keurige lijst met ‘Things to do’. Zo geeft bijvoorbeeld Castletownbere een lijst stranden in de regio op, de plaatselijke golfclub, een aantal wandelingen, de vermelding van walvis- en dolfijnenspotten, een kunstgalerie (Mill Cove Gallery) en nog veel meer.
Er staan veel wandelingen in vermeld, zowel de langeafstandswandelingen als looped walks, allemaal met een goede omschrijving en duidelijk de lengte en het wandelniveau aangegeven.
Via de keuze ‘Nearby’ kun je ook ter plekke nog eens zien wat er allemaal dicht in de buurt is. Tenslotte is er de mogelijkheid om door middel van foto’s je eigen trip vast te leggen.
De app is gebruiksvriendelijk. Het enige nadeel is dat je de app even een paar keer moet gebruiken om snel terug te vinden wat je zoekt; de opbouw had misschien net iets beter kunnen zijn.

Echter, als iedere streek zo’n complete app heeft, kun je je reisgidsen wel thuis laten want de app West Cork is uitstekend! Met name de vele wandelingen zijn erg fijn om bij de hand te hebben, dat scheelt enorm veel voorbereidingswerk en het meeslepen van een stapeltje wandelroutes!

 

2. Skellig Coast (Ideal Outdoors Ltd)

Skellig Coast appEenzelfde soort app heeft het Iveragh schiereiland, beter bekend als de Ring of Kerry, waarbij de nadruk ligt op het uiteinde van het schiereiland, de Skellig kust. Deze app oogt wat amateuristisch en onprofessioneel, maar is toch ook wel erg uitgebreid. De informatie is uitgebreid en prettig leesbaar, met veel foto’s en bij alle bezienswaardigheden een afbeelding van Google Maps. Het is mogelijk om vermeldingen in de app op te slaan in een favorietenmap, wat erg handig is en goed werkt. Gebruikers kunnen beoordelingen geven over vermeldingen, ook dit gaat snel en zonder een account of registratie.Verder staan er nog wat linkjes in naar het getij, het weer en zonsopgang- en zonsondergangtijden.
De app is niet helemaal compleet qua informatie; in de ‘evenementen’ staat bijvoorbeeld de Puck Fair van Killorgin niet vermeld, wat toch één van de grootste festivals van de regio is. Bovendien is het niet mogelijk om te selecteren op plaatsnaam, wat het gebruik net iets handiger had gemaakt.

Kortom, er zijn nog wat verbeterpunten maar overall is het toch een leuke app om bij de hand te hebben.

 

3. Wild Atlantic Way (Fáilte Ireland)

wild atlantic way appDeze app  scoort vooral hoog vanwege zijn fantastische interface! Als je de plaatjes ziet, zou je direct in de auto stappen om een leeg strand op te zoeken of een klifwandeling te maken!

Het Iers Toeristenbureau timmert momenteel enorm hard aan de weg met de autoroute langs de Atlantische kust en deze app sluit keurig aan bij de vele reclameuitingen die je deze zomer overal in Ierland tegenkomt!
Ondanks dat de app een enorme regio bestrijkt (de hele westkust, vanaf Malin Head tot aan Kinsale), staan er veel bezienswaardigheden in. Nadeel is wel dat het vaak bij een korte omschrijving plus foto blijft, wel met links naar websites maar geen uitgebreide informatie in de app zelf. Zo wordt bijvoorbeeld wel vermeld dat Sheeps Head looped walks heeft, maar staan deze vervolgens niet verder beschreven. Misschien zou dat de app ook wel te zwaar worden want er staat een enorme lijst bezienswaardigheden in. Wat mijn hart steelt, is de mogelijkheid om de hidden gems te bekijken, de verborgen juweeltjes die voor het grotere publiek nog onbekend zijn. Gelet op mijn voorliefde voor het pure, ongerepte Ierland, hebben de hidden gems mijn absolute voorkeur! Leuk om deze in de app terug te zien!

Naast bezienswaardigheden staat er ook een respectabel aantal B&B’s en andere overnachtingsmogelijkheden vermeld in de app, weliswaar ook met een summiere omschrijving maar ook hier met vermelding van telefoon, e-mail en webadres.
Ook in deze app is de heel summiere evenementenkalender niet compleet; de meeste evenementen ontbreken in de lijst.

De app is absoluut een download waard maar dan wel in combinatie met de andere apps die ik hier benoem.

 

4. Kerry Gems (Bright Idea/Buchanan)

Kerry Gems appDe app Kerry Gems is een digitale uitgave van het prachtige gelijknamige boekje (met de puffin voorop!), dat vroeger bij alle Tourist Info’s stapelshoog klaar lag. Tegenwoordig kun je het boekje nog wel krijgen maar moet je er speciaal bij de balie even om vragen. Net zo handig om in plaats daarvan de app te downloaden (en ook beter voor het milieu!). Bovendien heb je dan geen last van de enorme bulk reclame die in het boekje gepropt is om het boekje te financieren.

De app ziet er mooi uit en werkt snel. Minpuntje is de manier waarop de activiteiten vermeld staan; als je klikt op de mogelijkheid ‘Things to see and do’, krijg je welgeteld drie secties te zien: The Best Walks, Birdwatching en Golfing. Hoe zit het met de boottrips, fietstochten, musea, tuinen, kastelen en alle andere dingen, die wél in de West Cork app te vinden zijn? Pas als je naar het menu ‘Eat, sleep, see & shop’ gaat, krijg je een veel uitgebreidere selectie te zien. Dit vind ik echt een minpunt van de app en de reden waarom deze lager in mijn ranking eindigt.

De wandelingen maken het echter wel weer goed; deze staan keurig op moeilijkheidsgraad gerangschikt, met een uitgebreide beschrijving en vaak nog een kaartje erbij. De golfbanen-pagina is dan wel weer een afknapper want er staat welgeteld één golfbaan vermeld, in Dingle. Terwijl ik afgelopen juni in Killarney alleen al twee golfbanen gepasseerd ben!

De evenementenkalender is dan wel weer erg uitgebreid en, naar het lijkt, zeer compleet. Nadeeltje is hier dat er alleen een vermelding van de naam van het festival staat, zonder de mogelijkheid om door te klikken voor meer informatie. Dat wordt dus even handmatig googelen maar goed, je weet dan in ieder geval waar je zoeken moet en er is snel te zien of er een festival in de buurt is.

De beste sectie van de app zijn de plattegronden. Deze zijn ook in het papieren boekje uitstekend en zijn één op één overgenomen in de app. Gedetailleerde kaarten van Valentia Island, Kenmare town, Ring of Kerry, Dingle Town en nog veel meer, ondersteunen je keurig als de wegwijzers het weer eens af laten weten!

Samengevat is het een app die er redelijk mee door komt; er is nog genoeg aan te verbeteren maar het is wel een erg handige app om ‘op zak’ te hebben.

5. Burren Geo Park (acton|bv)

Burren Geopark AppIets hogerop in Ierland, in county Clare, is ook een prima app voor de regio Burren / Cliffs of Moher. Ook in deze app is het even zoeken hoe je bij de gewenste informatie uitkomt; het scrollen door de plaatjes levert je nieuwe menukeuzes op. De app beschikt over een evenementenkalender; niet overdreven gevuld maar bijvoorbeeld het Matchmaker Festival in Lisdoonvarna staat er keurig in. Het overzicht met pubs en restaurants is dan wel weer karig, slechts 15 locaties in de hele regio. McDermotts pub in Doolin, in mijn ogen één van de leukste pubs van de regio, ontbreekt bijvoorbeeld, jammer! De sectie Things to Do levert 75 hits op, genoeg om je een paar dagen bezig te houden! Ook in deze app zijn over het algemeen de wandelingen goed gedocumenteerd; de informatie over de bezienswaardigheden is summier maar wel met details als openingstijden en contactgegevens.
Het overzicht met accommodaties kan ook wel aanvulling gebruiken; slechts 11 vermeldingen terwijl er zoveel B&B’s in de regio zijn… Verbeterpuntje dus!
Daarna komt er een overzicht met verkooppunten van lokale producten: chocola, parfum, ijs, een boerenmarkt, een brouwerij…van alles wat dus.
Het appje sluit af met een paar praktische pagina’s, vervoer, noodnummers en lokale diensten.

Het is even wennen aan de gebruikswijze van de app maar als je in die regio verblijft, is het zeker de moeite waard om Burren Geo Park te installeren.
De interface is niet erg sierlijk, komt wat saai over. Wat wel leuk is, is een pagina met vouchers, met name voor een gratis kop thee als je ergens op de fiets langs komt. Blijkbaar wil men het fietsen in de Burren stimuleren, wat overigens ook zeker de moeite waard is. Ik zeg: appje installeren en fietsen maar!

 

Tenslotte, welke apps kun je beter laten voor wat het is?

Er zijn nog veel meer leuke apps op de markt; wat dat betreft zijn de Ieren echt goed bezig!
Maar er zijn er een paar die weinig te bieden hebben.

Aan deze apps zou ik geen telefoongeheugen verspillen: 

1. Killarney (Drawchill App): een droog verhaal over de historie van Killarney. Daar heb je geen app voor nodig!
2. Walking Routes (Aaron Kenny): summiere informatie over de wandelingen, met alleen een plattegrondje en een fotootje.
3. Ring of Kerry (SPORz): veel statische informatie die je ook op internet vindt (paar foto’s, video’s en een wikipedia-pagina); niet of nauwelijks info over ‘things to do’.
4. McNamara’s Ireland Travel Guide: saaie app met enkel een plaatje en kort stukje tekst over de highlights.

Let op! Deze apps zijn allemaal gebruikt met een Android-toestel. Mogelijk zijn deze voor IOS niet verkrijgbaar.

Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *