Valentia Island: Pareltje aan de Ring of Kerry!

Valentia Island is een klein eiland aan het einde van het beroemde Iveragh-schiereiland. Het eiland is bereikbaar via een autoferry en een brug en je kunt je hier rustig een hele dag vermaken! De vele touringcars met toeristen, die dagelijks in colonne de Ring of Kerry rijden, slaan het eiland over zodat je hier weer het unieke en idyllische Ierland terugvindt! Vanaf Valentia Island heb je prachtig uitzicht op het bergachtige landschap van Iveragh aan de ene kant en de blauwe zee met de puntige Skelligs aan de andere kant.

De autoroute Skellig Ring brengt de eilandbezoekers het hele eiland rond en stipt allerlei bezienswaardigheden aan. De route gaat over mooie, smalle weggetjes die over het eiland leiden. Wat komen we onderweg allemaal tegen?

Knightstown
Via de alternatieve route door het binnenland van de Ring of Kerry rijden we via Cahersiveen naar de ferry die ons in een mum van tijd overbrengt naar Knightstown, de grootste plaats op het eiland. Het is half juni en we treffen het enorm met het weer: blauwe lucht en zon!

In Knightstown valt ons oog meteen op het statige The Royal: ooit verblijfplaats van koninklijke bezoekers, tegenwoordig een luxe B&B/hotel met schitterend uitzicht over de baai. Bij The Coffee Dock, rechts in de haven, strijken we neer op het beschutte terras: dit is een enorm leuk adresje! Ook binnen ziet het er gezellig en knus uit en de heerlijkste taarten eet je hier! Vanaf het terras genieten we van het schitterende panorama en van de bedrijvigheid in het haventje.

Het levendige haventje van Knightstown.
Het levendige haventje van Knightstown.

Knightstown is niet groot maar wel een mooie plaats om te bezoeken. Dankzij de ferry heb je het gevoel enorm ver weg te zijn van het vasteland en dat geeft een heerlijk vakantiegevoel! Er zijn wat kleine winkels, cafè’s en uiteraard de nodige B&B’s. In het haventje zijn de terrasjes en daar brengt elke arriverende ferry weer gezelligheid met zich mee!

Valentia Lighthouse
Vanuit Knightstown rijden we omhoog en houden wat rechts aan voor het Valentia Lighthouse. De weg brengt ons langs talloze struiken fuchsia maar als we iets verderop het open landschap bereiken, zien we diep onder ons de vuurtoren liggen. Vergeet ook zeker niet om van het schitterende uitzicht te genieten!
Een smal weggetje brengt ons naar beneden, waar de vuurtoren gebouwd is naast de resten van een oud kasteel. Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen maar die stelt voor de € 5,00 die je betaalt niet heel bijzonder veel voor.

In de diepte onder ons zien we de witte vuurtoren liggen. Wat een panorama!
In de diepte onder ons zien we de witte vuurtoren liggen. Wat een panorama!

Old Slate Quarry
De weg leidt ons verder omhoog, waar we bij een enorme grot komen waar leisteen gewonnen wordt. De grot is niet toegankelijk voor toeristen maar toch is het leuk om hier naar toe te rijden, al was het maar vanwege het schitterende uitzicht! Je kunt een stukje de grot inkijken en daar hoor je de machines. Buiten liggen er grote hopen leisteen. Een leuk weetje: voor de daken van de Londense Westminster Abbey en de Opera van Parijs is leisteen uit deze grot gebruikt!

Geokaun Mountain
Dit is een must-see als je op Valentia Island bent! Een steile weg leidt je omhoog naar diverse parkeerterreinen, vanaf waar je schitterend uitzicht hebt op de ruige kust van Valentia Island. Vanaf hier kun je ook wandelen naar de Fogher Cliffs en de top van Geokaun Mountain. Vanaf hier heb je een prachtig 360-graden uitzicht over Valentia Island, de Skelligs, de Blaskets en het bergachtige vasteland aan de overzijde van de baai. Schitterend plekje!

Vergeet je verrekijker niet! In juni zagen we heel diep onder ons een papegaaiduiker in zee, leuk!
Wel wordt hier een toegangsprijs gevraagd van € 5,00 per auto: een beetje on-Iers wat ons betreft, maar laat desondanks deze mooie plek zeker niet links liggen!

De ruige kliffen vanaf Geokaun Mountain gezien.
De ruige kliffen vanaf Geokaun Mountain gezien.

Brendan’s Well
Als je naar Brendan’s Well wilt, wees voorzichtig! De weg er naar toe is vol diepe kuilen dus rij niet te hard! De bron ligt op een hele mooie plek, maar overweeg wel of je je (huur)auto aan dit geweld wilt blootstellen!

Bray Head Loop Walk
Aan de westkant van Valentia Island kun je de prachtige Bray Head Loop Walk maken! Trek zo’n anderhalf tot twee uur uit voor de wandeling want je staat hier regelmatig stil om van het magnifieke uitzicht te genieten! Bij goed weer zie je duidelijk de scherpgepunte Skelligs liggen terwijl aan de andere kant Slea Head op Dingle goed zichtbaar is. Het is hier echt bizar mooi! Het wandelpad brengt je naar de oude toren bovenop. Goede schoenen zijn geen overbodige luxe: zeker bij wat natter weer kan het pad modderig zijn.
Ook hier weer een parkeerticket nodig, maar opnieuw is het dit zeker waard!

Bij Bray Head
Bij Bray Head

Vanaf hier kun je kiezen: of terug naar Knightstown over de zuidelijke weg van het eiland, óf de brug oversteken naar het leuke stadje Portmagee. Wij kiezen er voor om naar Portmagee te rijden, waar we in een schattig winkeltje een heerlijk ijsje halen! Daarna zetten we onze tocht weer voort naar de Ring of Kerry en ligt de magie van Valentia Island weer achter ons!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *