Klifwandeling van Doolin naar de Cliffs of Moher

Wie vaker op Ditisierland.nl komt, weet dat ik eigenlijk de voorkeur geef aan het onbekendere Ierland, dat soms veel mooier is dan de bekende hotspots. Maar eerlijk is eerlijk, de Cliffs of Moher is toch iets waar ik niet omheen kan. Het uitzicht op de rij donkere kliffen, die hoog boven zee uittorenen, is magnifiek! Wat mij echter wel stoort, is de on-Ierse commercialiteit die er rond de kliffen hangt. Parkeren is vrij prijzig en het Visitor Center is ook niet echt knus te noemen. Maar wist je dat er een prachtige kustwandeling vanaf Doolin naar de kliffen gaat? 

Deze wandelroute legde ik in 2010 voor het eerst af. Op dat moment was het huidige pad nog niet aangelegd en dus kroop ik onder prikkeldraad door, klauterde ik door beekjes en was het soms best zoeken naar de weg. Avontuurlijk, dat wel, maar het prachtige wandelpad, dat er nu ligt, is toch wat comfortabeler!

DSC03784

 

Het wandelpad begint vlakbij Fisherstreet en loopt hoog over de kliffen richting de Cliffs of Moher. Tijdens de wandeling heb je prachtig uitzicht op Doolin en op de Aran-eilanden in de verte. Het is hier zo mooi! We passeren het imposante Doonagore Castle, de karakteristieke toren die hoog boven de zee uittorent. Even later komen de gigantische kliffen in zicht, en de wandeling levert menig fotogeniek uitzicht op!

DSC00763

Cliffs of Moher
Bij de kliffen kun je het klifpad verder vervolgen. Uitkijken is het advies want er zit geen reling tussen het wandelpad en de steile afgrond… De oude O’Briens Tower kun je voor € 2,00 entree beklimmen voor een nog mooier uitzicht!
Verder is er een bezoekerscentrum, waar ze meer uitleg geven over de kliffen, de historie, de bewoners (puffins!) en andere flora en fauna. Een grote winkel en tearoom mogen uiteraard ook niet ontbreken.

DSC00792

Praktisch
Het klifpad is ca. 8 km lang, trek zo’n 2,5 tot 3 uur uit voor deze tocht. Het is voornamelijk een glooeiend, goed aangelegd gravelpad dus je hoeft geen uitzonderlijke conditie te hebben. De terugweg van de kliffen naar Doolin is wat lastiger; er rijdt wel wat openbaar vervoer maar niet heel veel. Beter is het om je charmes in de strijd te gooien om één van de vele wachtende touringcarchauffeurs over te halen je een lift te geven!

Het is ook mogelijk om de wandeling onder leiding van initiatiefnemer Pat Sweeney te doen. Dagelijks vertrekt Pat met een groep vanaf O’Connors Pub in Doolin Fisherstreet. Deelname kost € 5,00, reserveren kan via de website. Pat is eigenaar van Doonagore Farmhouse, een aan te raden B&B dat we op onze site al eens besproken hebben!

DSC00783

 

De helft van de route fiets je langs de prachtige blauwe zee!

Verblijf je in Doolin? Dan is misschien ook de fietstocht langs de prachtige kustweg van The Burren iets voor jou? 

8 gedachten over “Klifwandeling van Doolin naar de Cliffs of Moher

 1. Dit jaar wordt het voor ons de 1e keer dat wij Ierland gaan bezoeken. Zo te lezen zal het niet de laatste keer zijn. 🙂
  Met vriendelijke groet,

 2. Wij zijn er nu. Echt genieten. De wandeling langs de kliffen fantastisch, vooral als je de mensen massa achter je laat. We komen zeker terug.

 3. Wat een leuke site!

  Ik vlieg 28 juli voor het eerst naar Ierland, en heb nog helemaal geen eerdere kennis gemaakt met het land, ik ben erg benieuwd.. Ik ga voor 23 dagen, en ik reis alleen.

  De cliffs van moher lijken me prachtig, hier wil ik zeker naartoe.

  Ik was via internet aan het rondkijken naar dagtours, vanuit dublin…. maar ik vraag me ook af, of het goed te doen is om zelf te gaan via het openbaar vervoer… en dan daar overnachten mischien?

  Kan je me mischien iets aanraden? Ik reis als backpacker/ low-budget.

  1. Hallo Marjoleine! Leuk dat je naar Ierland gaat! In 23 dagen kun je heel wat zien!
   Ik heb in het verleden ook gebackpacked in Ierland dus kan je zeker wel tips geven. Stuur anders even een mailtje naar info@ditisierland.nl met wat je planning is, dan contacten we daar even over!

 4. Toffe tip. Ik ga deze tocht lopen komende vakantie in Ierland. Ik was eerder per auto bij de cliffs of Moherr en vond het circus rond de parkeerplaats wel een tourist-trap, al valt het mee als je bij de kliffen zelf komt. Aankomst via het kustpad klinkt aantrekkelijk.

 5. Hallo Marloleine
  wij gaan in Juni 2020 naar Ierland met de caravan en daar rondreizen. Is het wandelpad vanaf Fisherstreet naar de Cliffs of Moher en daar verder het pad te nemen ook goed te doen met een mountainbike? Is de WAW goed te doen met een caravan? Verder houden we erg van fietsen en wandelen in de natuur en niet te toeristisch als het kan. Nog tips? Campings die we niet mogen missen?
  We hebben er enorm veel zin in.

  Groetjes René en Brenda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *