Brendan O’Sullivan: ‘Je eigen cd maken is als een kind in een snoepwinkel!’

Brendan O’Sullivan is uiterst bescheiden. Als ik hem vraag of het correct is dat hij één van de beste fiddlers (violisten) van Ierland is, geeft hij als antwoord ‘Dat is moeilijk te beoordelen. Misschien één van de beste van graafschap Kerry.’ Echter, het feit dat Brendan één van de, tot op heden, slechts drie mannelijke solo-violisten bij Riverdance was, zegt al genoeg! Een interview met dit sympathieke muziektalent uit Kerry!

Wie in de regio Killarney, Kenmare of DinglBrendan O'Sullivan 2e een avond in de pub doorbrengt, heeft grote kans om Brendan ergens te horen spelen. In de zomermaanden brengt hij veel tijd door met het spelen tijdens pubsessies. Zo ontmoette ik hem zelf jaren geleden in de leuke pub Courtneys in Killarney, waar hij samen met Tim O’Shea speelde.

Kind in een snoepwinkel
Brendans solo-cd ‘Took a notion’ was toen net uit. ‘Het was fantastisch om een eigen cd te maken. Ik heb in het verleden aan meer cd’s meegewerkt maar altijd in samenwerking met andere artiesten. Het is dan veel compromissen sluiten, maar met mijn eigen cd had ik volledige artistieke vrijheid en dat was geweldig! Ik voelde me als een kind in een snoepwinkel: ik had volledige carte blanche!‘. Op de cd, waar diverse jaren aan gewerkt is, speelt Brendan ook een nummer samen met zijn vader. ‘De muziek is een traditie in onze familie. Het was dan ook heel speciaal om met hem samen te spelen!’

Rockband
Hoewel Brendan veel bezig is met de traditionele Ierse muziek, zijn er op zijn cd ook andere stijlen te horen. ‘Vroeger was ik veel bezig met klassieke muziek, daardoor stond ik later ook meer open voor andere muziekstijlen. Ik heb in het verleden zelfs in een rockband meegespeeld en was altijd bezig met diverse stijlen muziek. De Ierse traditionele muziek is steeds in ontwikkeling en dat is ook goed, als het altijd hetzelfde zou blijven, zou het op den duur steeds meer aan populariteit verliezen.’ De cd laat dan ook een verfrissend geluid horen, met onmiskenbaar de Ierse roots maar met toch een hele eigen stijl.

Riverdance
Brendan speelde enkele jaren als fiddler bij de populaire groep Riverdance. Met hen trok hij de hele wereld over. “Riverdance was een briljante ervaring! Je vertegenwoordigt je eigen cultuur op het hoogste niveau, wat echt fascinerend was. Het was bijvoorbeeld heel bijzonder om in Aziatische landen als Zuid-Korea een stukje Ierse cultuur te brengen. De culturen, waar we kwamen, zijn zó verschillend met de Ierse cultuur en dat was leuk om te zien. Riverdance is eigenlijk een mix van diverse stijlen muziek: het bevat niet alleen de Ierse traditionele muziek maar er zit bijvoorbeeld ook iets oosters en wat Spaans in. De muziek is schitterend en het was geweldig om met een cast van 40 mensen op een podium te staan.’ Tegenwoordig speelt Brendan mee in de groep The Liberties, die veel buiten Ierland optreedt. Vooral in Duitsland is de groep regelmatig te vinden maar ook andere landen worden bezocht.

Livemuziek in de winter
Op mijn vraag of er in de wintertijd ook in de Ierse pubs nog livemuziek is, antwoordt hij bevestigend. ‘Natuurlijk wel veel minder dan tijdens het zomerseizoen, maar zeker in de weekenden kun je nog genoeg vinden. Zoek alleen wel de meer toeristische plaatsen op, zoals Killarney, Dingle, Galway. Ook op de website van Tradconnect kun je wel vinden waar muzieksessies zijn.’

Brendan O'Sullivan

Guinness 
Brendan is heel sterk verbonden met zijn land en de Ierse cultuur. Als tip voor Nederlandse toeristen geeft hij dan ook het volgende mee: ‘Probeer weg te blijven uit de bekende grotere en toeristische plaatsen. Juist de kleine dorpjes hebben meer charme, probeer in contact te komen met de locals, in de plaatsen waar het niet zo druk is.’ Als voorbeeld geeft hij zijn woonplaats Killorglin, vlakbij Killarney. ‘Het is maar één dorp verderop maar je bent gelijk uit de drukte van Killarney. Ook hier hebben we prima restaurants, schitterende natuur, mooie stranden en je rijdt zo de Ring of Kerry op. Je zit dus heel centraal maar het is er veel minder toeristisch dan in het grotere Killarney’.

Tot slot praten we nog even kort over het fenomeen ‘Irish dancing‘. Zelf heb ik maar zelden meegemaakt dat er in een pub tijdens een livemuziek sessie ook gedanst werd en Brendan bevestigt dat. ‘Wie Irish dancing wil zien, zal vooral naar de shows en speciale optredens moeten. In de pubs gebeurt het maar zelden. De enige keren dat het gebeurt is het ongepland en meestal aan het einde van de avond, zeker als de Guinness rijkelijk gevloeid heeft!’

Brendan, thanks a lot for your time! It was nice to speak to you again and we’ll meet next time I’m in Killarney!

Brendan O’Sullivan heeft een eigen website en Facebookpagina. Zijn cd ‘Took a Notion’ is absoluut de moeite waard en kan ik zeker aanraden! 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *