Poulnabrone Dolmen: een Iers hunebed!

Bij het woord ‘hunebed’ denken wij al snel aan Drenthe. Maar ook in Ierland zijn er prachtige hunebedden te bezoeken, waarvan Poulnabrone Dolmen de bekendste is. Dit oude graf ligt midden in het kalksteengebied Burren en juist dat maakt dit zo’n magisch plekje! 

In 1985 ontdekte men een barst in één van de staande stenen en maakte men van de gelegenheid gebruik om dit graf aan een nader onderzoek te onderwerpen. Daarna werd de gebroken steen vervangen voor een nieuw exemplaar en het hunebed weer opgebouwd. Helemaal origineel is Poulnabrone Dolmen dus niet, maar desondanks is het wel een bezoek waard! Ter plekke lijkt het enkel een groep stenen, maar de historie er achter is erg bijzonder!

Hol van smarten
Het hunebed van Poulnabrone, dat ‘hole of sorrows’ (hol van smarten) betekent, stamt al uit een periode van vóór 2500 BC. Enorm oud dus!
Het bizarre is dat hier behoorlijk wat mensen begraven liggen. Archeologen vonden de lichaamsdelen van een pasgeboren baby, zes kinderen en zo’n 16 tot 22 volwassenen. Deze laatsten waren echter, op één na, allemaal jonger dan 40. Ook ontdekten ze dat deze mensen een fysiek zwaar leven hadden gehad, wat in dit kale gebied ook wel voor te stellen is! Naast de menselijke resten vonden ze ook allerlei goederen in het graf.

 

Poulnabrone Dolmen

 

Geen grond om te begraven
Poulnabrone Dolmen bevindt zich in het karstlandschap van de Burren, in graafschap Clare. Een van Cromwells mannen zei, tijdens hun invasie in Ierland, dat ‘de Burren een plek was waar geen water was om iemand te verdrinken, geen boom is om iemand op te hangen en geen grond om iemand te begraven’. Vanaf Poulnabrone Dolmen heb je een schitterend zicht op dit bijzondere maanlandschap: de grijze kalksteen strekt zich hier aan alle kanten ver uit. Het is dan ook niet voor niets dat de Burren één van de nationale parken van Ierland is!

Neem tijdens je bezoek aan Poulnabrone ook zeker de tijd om van de omgeving te genieten!

 

Het grijze landschap van de Burren.
Het grijze landschap van de Burren.

 

Zonsondergang
Helaas hebben ook de touringcars Poulnabrone ontdekt dus ga bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de middag naar dit gebied. Niet alleen is het dan rustiger, maar ook is het licht veel mooier om foto’s te maken. Twee vliegen in één klap dus! En wil je écht met een fantastische foto thuis komen? Wacht dan tot zonsondergang, zodat je de dalende zon door het hunebed heen kunt fotograferen!

Heb je de smaak van hunebedden te pakken en wil je ook de niet-toeristische plekken zien? Bezoek dan één van deze andere megalithische monumenten!

Je vindt Poulnabrone Dolmen langs de weg van Ballyvaughan naar Kilnaboy. Er is een parkeerterrein aangelegd vanwege de vele bezoekers (zo’n 200.000 per jaar!)

 

 

Een gedachte over “Poulnabrone Dolmen: een Iers hunebed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *