Ross Castle: historische vesting aan Lough Leane

Midden in het prachtige Killarney National Park ligt het imposante Ross Castle. De locatie is niet alleen heel strategisch, maar ook bijzonder mooi: aan de oevers van een van de meren van Killarney. Wat is er te vertellen over Ross Castle?

Vanuit het gezellige centrum van Killarney is het een prettige wandeling naar Ross Castle. Zeker als je schuin tegenover St. Mary’s Cathedral het park betreedt (let op de mooie, oude Deenagh Lodge Tearoom!) is het een schitterende route, waarbij je een mooi uitzicht hebt op de omliggende bergen!

Er loopt een prachtige wandelroute naar Ross Castle!
Er loopt een prachtige wandelroute naar Ross Castle! Let op de schichtige reeën, die tussen het hoge gras verstopt zitten!

Een stukje geschiedenis
Ross Castle werd gebouwd in de 15e eeuw door de Donoghue-clan, maar ging al snel daarna over naar de Brownes, de Earls of Kenmare. Toen halverwege de 17e eeuw de Engelse Oliver Cromwell bloedig huishield in Ierland, was Ross Castle één van de laatste vestingen die nog niet ingenomen was.

Echter, tijdens de bouw van Ross Castle werd er een voorspelling uitgesproken dat Ross Castle ooit zou worden ingenomen door een vijand die over het water kwam. De bijgelovige Ieren waren dit niet vergeten dus toen de mannen van Cromwell per boot het kasteel naderden, gaven ze Ross Castle zonder slag of stoot over. Verslagen door een legende dus!

Ross Castle 2

Bezoek
Het is een ruim halfuurtje lopen naar het oude kasteel, ideaal om ‘s avonds na het eten even een frisse neus te halen en de uitgebreide Ierse maaltijd te laten zakken! Bovendien is het ‘s avonds erg rustig bij het kasteel, in tegenstelling tot overdag, als het hier krioelt van de toeristen en kun je dan de mooiste foto’s maken van Ross Castle en Lough Leane. Wil je het kasteel echt bezoeken, dan ontkom je er uiteraard niet aan om overdag te gaan!

Je kunt een rondleiding door het kasteel krijgen maar verwacht hier geen spectaculaire museumstukken; eigenlijk is de buitenkant en de omgeving van het kasteel al genoeg reden om Ross Castle te bezoeken! Mocht je toch willen weten hoe het leven van een clanhoofd er in het verleden uitzag, dan is Ross Castle een leuke bezienswaardigheid! Voor slechts een paar euro krijg je een leuke rondleiding van 40 minuten.

Prachtig zicht over Lough Leane.
Prachtig zicht over Lough Leane.

En heb je tijd genoeg, dan kun je vanaf Ross Castle een mooie boottocht maken naar Inisfallen Island, waar je nog een mooie oude kerkruïne vindt. En vergeet vooral niet te genieten van de pracht van het Killarney National Park!

Ross Castle, bereikbaar te voet via het National Park (staat goed aangegeven in het hele park), of per auto/fiets via Ross Road.
Entree: € 4,00, geopend maart-oktober van 9.30 tot 17.45 uur (laatste rondleiding om 17.00 uur).

Uitzicht tijdens de wandeling in het Tomies Wood!

Vanaf Ross Castle heb je prachtig zicht op het Tomies Wood: wist je dat je daar schitterend kunt wandelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *