Dublin: de beste tips voor een low-budget-stedentrip!

Dublin is niet de goedkoopste stad van Europa. Omdat de vliegtickets naar Dublin steeds goedkoper worden, wordt de Ierse hoofdstad steeds aantrekkelijker voor low-budgetreizigers. Speciaal voor jullie plaatsen we vandaag de beste tips voor een low-budget-stedentrip naar Dublin!

Plan je stedentrip bij voorkeur vanaf oktober 2015; vanaf dan vliegt RyanAir namelijk voor een paar tientjes (retour) naar Dublin. Een prachtig alternatief voor het vliegen vanaf Eindhoven. Daarnaast heeft ook AerLingus regelmatig leuke aanbiedingen, ook de komende maanden.

Musea
Veel musea in Dublin zijn gratis. Daar komt bij dat je door het bezoeken van diverse musea een goed beeld krijgt van de rijke historie van Dublin.
Enkele musea die ik kan aanbevelen zijn:

  • Chester Beatty Library: niet echt een bibliotheek maar meer een museum met oude documenten en Oosterse boekdrukkunst.
  • National Gallery: hier vind je prachtige schilderijen, waaronder ook werken van Rembrandt, Vemeer en andere grote Nederlandse meesters. Het café op de begane grond is ook een aanrader!
  • Kilmainham 1
    Kilmainham Gaol: niet gratis maar wel met korting en zeker de moeite waard!

    Museum of Ireland – Archealogy: een bijzonder museum om wat te leren over de rijke geschiedenis van Ierland. Ik geef eerlijk toe dat ik zelf niet zo’n fan ben van glazen vitrines met gebarsten potjes en pannetjes, maar gelukkig is er meer te zien! Bizar is de afdeling waar je menselijke resten ziet, die in de uitstekend conserverende Ierse veengrond gevonden zijn. Zelfs een eeuwenoude hand die nog volledig intact is!

  • Irish Museum of Modern Art: dit museum is gehuisvest in een prachtig gebouw, dat gebaseerd is op het Musee d’Invalides in Parijs en dezelfde medische functie had. Tegenwoordig is het museum voor moderne kunsten hier gevestigd, dat gratis te bezoeken is.
  • Vlakbij vind je Kilmainham Gaol, dat weliswaar niet gratis is maar dit jaar nog een gereduceerde toegangsprijs heeft in verband met restauratiewerkzaamheden. Dit is echt een must-see en de € 4,00 intree wel waard!
St. Patricks Cathedral
St. Patricks Cathedral

Kerken
De St. Patricks Cathedral en de Christ Church Cathedral vragen een behoorlijke entreeprijs. Uiteraard wordt daarmee het dure onderhoud van de kerken bekostigd, maar wie op een budget reist en alleen maar even een blik in de kerk wil werpen, zal wellicht tegen de toegangsprijs van € 6,00 aan hikken.
Een alternatief is de Evensong, die bijna dagelijks in deze prachtige kerken gehouden wordt. In de St. Patricks Cathedral is de Evensong dagelijks om 17.30 uur; in Christ Church Cathedral wordt er op woensdag en donderdag om 18.00 uur een Evensong gehouden.

Ook als je niets met het katholieke of anglicaanse hebt, is de Evensong erg mooi om mee te maken. Er zijn meer toeristen bij de dienst dus je bent niet de enige die niet knielt bij het gebed halverwege.
De prachtige muziek galmt schitterend door in de kerk en met name de klank van de hoge jongensstemmen zorgen voor een onvergetelijke beleving! Daarnaast heb je na afloop nog de gelegenheid om een rondje door de kerk te lopen, zodat je deze ook van je bucketlist kunt afvinken!

Audiotours via je mobiel
De app ‘Dublin Pocketguide’ biedt negen leuke wandelroutes in Dublin aan! Even uploaden in je B&B of hostel, als je nog wifi hebt, en vervolgens kun je op je eigen tempo de routes volgen en de bijbehorende geluidsbestanden afluisteren. Wij deden ‘Viking and Medieval Dublin’, wat echt een leuke, afwisselende route is!

Trinity University
De oudste universiteit van Ierland kun je gratis bezoeken, met uitzondering van The Old Library en het Book of Kells. Wanneer je de toegangsprijs van € 10,00 te hoog vindt óf de lange wachtrij te lang, beperk je bezoek dan tot een wandeling over het uitgestrekte terrein van de universiteit. Wat moet het fantastisch zijn om in zo’n omgeving te studeren!! Ik ben in ieder geval erg jaloers op de studenten!

Trinity University
Trinity University

Parken
Bij mooi weer (bijvoorbeeld tijdens een zonnige herfstdag) kun je heerlijk wandelen in één van de vele parken van Dublin! Stephens Green is de bekendste (en meest bezochte) maar ook Iveagh Gardens of Merrion Square zijn prachtige parken. En niet te vergeten Phoenix Park! Trek voor dat laatste wel wat meer tijd uit want dit park is huge!
Bezoek ook de schattige tearoom in het park; wat een idyllisch plekje!

Huis van de president
Als je op een zaterdag in Phoenix Park bent, bezoek dan gelijk Áras an Uachtarain, het huis van de Ierse president. Hij heeft hier een prachtig optrekje midden in het park en op zaterdag worden er gratis rondleidingen gegeven. Tickets hiervoor worden uitgegeven bij het Visitor Center in het park.

Food & Drinks
Hoewel de meeste toeristen wel naar Temple Bar trekken, betaal je juist daar de hoofdprijs voor een Guinness! Bovendien heeft Temple Bar naar ons idee vooral veel met toeristen te maken en niet met het echte Ierland dat wij zo graag zien! Probeer dus ‘s avonds een leuke pub buiten Temple Bar te vinden; je vindt er gegarandeerd genoeg voor een leuke pub crawl en je bent veel minder geld kwijt!

In de pub Brazen Head kun je voor een schappelijke prijs 's avonds eten!
In de pub Brazen Head kun je voor een schappelijke prijs ‘s avonds eten!

Als je van pizza houdt, heeft de Pizza Hut een leuke lunchdeal: voor € 10,00 mag je net zoveel pizza en salade eten als je maar wilt! Je vindt de Pizza Hut net achter Grafton Street, in de Suffolk Street.
Wil je wel lunchen maar geen pizza, dan kun je vaak wel terecht voor een goedkope lunch in een museumcafé, zoals dat van de National Gallery.

Om de kosten van het diner te drukken kun je het beste een leuke pub opzoeken en vragen naar het bar menu, de prijzen liggen hier aanmerkelijk lager dan in een gewoon restaurant. En dat, terwijl je vaak heerlijk kunt eten in een unieke setting!

Wat ook vaak op de kaart staat, is een ‘Toasted Special’ of een vermelding die hier op lijkt. Dit is een enorm dikke tosti met bijvoorbeeld kaas, tomaat, ui en champignon, vergezeld van een bord patat en coleslaw. Vaak betaal je hier maar vijf of zes euro voor en het vult uitstekend!

Verder hebben ook veel restaurants een Early Bird Menu; als je vroeg gaat eten, bespaar je vrij veel geld. Zo staat FX Buckley bekend om zijn overheerlijke steaks, maar is dit restaurant flink aan de prijs…als je later op de avond gaat! Met het Early Bird Menu kun je tegen een schappelijker prijs eten!

Combikaarten
Om heel eerlijk te zijn kan ik de bekende Dublin Pass niet aanraden, tenzij je echt de toerist uit wilt hangen en het Guinness Storehouse, de Jamesons Whisky Distillery en het Wax Museum op één dag wilt zien… Je betaalt namelijk € 40,00 voor één dag, € 58,00 voor twee dagen en dat vinden we nogal aan de prijs!

Omdat ik tijdens mijn laatste bezoek aan Dublin niet teveel wilde lopen in verband met een sportblessure, heb ik een Dublin Freedom Pass gekocht. Hiermee krijg je 72 uur onbeperkt reizen met de bussen in Dublin én je mag met de groene toeristenbussen mee. Eerlijk gezegd stuiten deze bussen mij altijd wat tegen de borst, maar ik moet eerlijk toegeven dat ze je wel keurig bij alle bezienswaardigheden brengen! Bovendien krijg je gratis entree voor het Little Museum of Dublin (aanrader!) en zitten ook de transferbussen naar Dublin Airport hier bij inbegrepen.
Dublin is echter vrij compact dus als je een stukje lopen niet erg vindt, zou ik ook op deze pas besparen!
De prijs is € 33,00 en de pas is geldig vanaf het tijdstip dat je voor het eerst incheckt tot 72 uur daarna (dus geen 3 kalenderdagen maar echt daadwerkelijk 72 uur).

Wil je meer tips over Dublin? We hebben er genoeg voor je!

 

Een gedachte over “Dublin: de beste tips voor een low-budget-stedentrip!

  1. Dublin is mijn favoriete stad. Goedkoop is het er inderdaad niet. Een avondje uit en je bent zo 100 Euro kwijt. De gezelligheid is er echter onbetaalbaar. In Capel Street is er een Marokkaans restaurant Marrakesh (als het er na de corona-crisis tenminste nog is) waar je heerlijk kunt eten. Je zou geen twee keer naar het restaurant kijken maar het is een absolute aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *